Είναι μια ερώτηση που την ακούμε πολύ συχνά από άτομα που θέλουν να προσέξουν την σιλουέτα τους. Το αλκοόλ είναι το δεύτερο μεγαλύτερο θερμιδογόνο συστατικό μετά το λίπος, δίνοντας μας 7 kcal / γραμμάριο.

Πρέπει λοιπόν να είμαστε πολύ προσεκτικοί αν θέλουμε να διατηρήσουμε τη γραμμή μας.
Τα ποτά με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλη , είναι σίγουρα τα πιο επιβαρυντικά. Ακόμα πιο επιβαρυντικά όμως, είναι τα cocktails ,όπου γίνονται προσμήξεις διαφόρων ποτών με χυμό ή αναψυκτικό ( και κατ’επέκταση προσθήκη πρόσθετης ζάχαρης π.χ. mohito). Σε αυτές τις περιπτώσεις το θερμιδικό περιεχόμενο μπορεί να ξεπεράσει τις 500 kcal
Ακόμα προσοχή χρειάζεται και στα ηδύποτα της κατηγορίας του λικέρ.Καθώς υπάρχει συνήπαρξη μεγάλης ποσότητας αλκοόλης αλλά και ζάχαρης.
Από την άλλη μεριά, καλές επιλογές για κάποιον που θέλει να προσέξει τις θερμίδες, αποτελούν τα ποτά με χαμηλή αλκοόλη όπως το κρασί ή το gin που συνήθως το συνδιάζουμε με τονίκ ή σόδα,που δεν έχει ζάχαρη.
Βέβαια πρέπει να προσέξουμε την υπερκατανάλωση ποτών που φαίνονται ελαφριά όπως για παράδειγμα η μπύρα. Το ένα ποτήρι δεν έχει μεγάλη θερμιδική αξία,αλλά συνήθως καταναλώνουμε πολύ παραπάνω.Οι καλύτερες επιλογές λοιπόν είναι το κρασί,το gin ή ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη συνδιασμένα με σόδα ήφυσικό χυμό. Γενικά 2-3 μερίδες αλκοόλης/εβδομάδα δεν επιβαρύνουν ούτε τον οργανισμό μας αλλά ούτε το βάρος μας.