Η 25η Μαρτίου αποτελεί μία εκ των δύο ημερών στη διάρκεια της σαρακοστιανής νηστείας, όπου επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού. Έχει καθιερωθεί από πολύ παλιά ως επίσημο γεύμα αυτής της ημέρας ο βακαλάος συνδοιασμένος με σκορδαλιά.

Ας βάλουμε όμως στο μικροσκόπιο το εθνικό φαγητό αυτής της ημέρας.

Ο βακαλάος είναι πλούσιος σε ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες Α, D, K και αποτελεί καλή πηγή πρωτείνης. Μας δίνει το μουρουρουνέλαιο, το οποίο είναι γνωστό για την αντιοξειδωτική του δράση. Με το τηγάνισμα όμως του βακαλάου έχουμε το μειωνέκτημα ότι καταστρέφονται πολλά θρεπτικά συστατικά του και κυρίως τα λιπαρά οξέα. Επιπλέον το μετατρέπουμε με αυτό τον τρόπο σε ένα γεύμα πλούσιο σε χοληστερίνη.

 Η πατάτα περιέχει κάλιο, βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β ενώ πρέπει να προσέξουμε την ποσότητα κατανάλωσής της και κυρίως εάν συνοδέψουμε το γεύμα μας και με ψωμί. Σε αντίθετη περίπτωση έχουμε ένα πλούσιο θερμιδικά γεύμα και πιθανή αύξηση της γλυκόζης του αίματος. Περιέχει μικρή ποσότητα πρωτείνης, ενώ είναι πλούσια στα αμινοξέα τρυπτοφάνη και λυσίνη. Εάν έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε γλυκοπατάτα τότε θα εμπλουτίσετε το γεύμα σας με επιπλέον βιταμίνες, φυλλικό οξύ και αντιοξειδωτικά όπως τα φλαβονοειδή και τα καροτένια. Τέλος έχουν σημαντικά ποσά καλίου ενώ δεν περιέχουν νάτριο. Αποτελούν δηλαδή καλή επιλογή και για άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Το σκόρδο έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και έχει συσχετιστεί με μείωση της αρτιριακής πίεσης. Συμβάλει στον έλεγχο της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων και ενισχύει το νευρικό σύστημα.

Άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση καλό είναι να αποφύγουν τον παστό βακαλάο, καθώς η περιεκτικότητά του σε αλάτι είναι αρκετά υψηλή ( ακόμα και εάν έχει ξαλμυριστεί).

Απαγορευμένα φαγητά δεν υπάρχουν, παρά μόνο απαγορευμένες ποσότητες. Μια μερίδα τηγανητού μπακαλιάρου (120 γραμμάρια) αποδίδει περίπου 270 θερμίδες και μία μικρή μερίδα πατάτας σκορδαλιά περίπου 180 θερμίδες. Μπορούμε λοιπόν να το απολαύσουμε αλλά με μέτρο.

 

Γράφει η Διαιτολόγος - Διατρφολόγος

Κελέση Κατερίνα