Έτσι το είχαν χαρακτηρίσει οι Ίνκας χιλιάδες χρόνια πριν και είχαν απόλυτο δίκιο. Σήμερα το χαρακτηρίζουν δημητριακό ολικής άλεσης. Αυτά τα δημητριακά περιλαμβάνουν άθικτο τον σπόρο, σε  αντίθεση με τα επεξεργασμένα όπου οι σπόροι αλέθονται (όπως στο λευκό ψωμί, το άσπρο ρύζι και τα λευκά ζυμαρικά) με αποτέλεσμα να χάνονται τα περισσότερα θρεπτικά τους συστατικά .
Η διατροφική του αξία είναι ταιράστια. Αυτό που το έχει καταστήσει τόσο γνωστό , ιδιαιτερα στο εξωτερικό και σχετικά πρόσφατα στη χώρα μας, είναι η περιεκτικότητά του σε πρωτείνη. Θεωρείται ότι είναι "πλήρης" πρωτεΐνη και ότι έχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.
Όπως όλα τα δημητριακά ολικής άλεσης, έτσι και το κινόα, περιέχει αυξημένες φυτικές ίνες οι οποίες συμβάλουν στην καλή λειτοργία του πεπτικού συστήματος,  μέταλλα και βιταμίνες.Αναλυτικότερα μας παρέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β , βιταμίνη Ε, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο.
Άλλο ένα χαρακτηριστικό του είναι ότι δεν περιέχει γλουτένη. Η περιεκτικότητα του σε αντιοξειδωτικά , αλλά και άλλα θρεπτικά συστατικά, είναι μεγαλύτερη σε σχέση με άλλα δημητριακά που προτείνονται σε δίαιτες χωρίς γλουτένη.

Μισή κούπα κινόα περιέχει :

12 γραμμάρια πρωτείνης

50 γραμμάρια υδατάνθρακα εκ των οποίων 0 γραμμάρια ζάχαρης και 6 γραμμάρια φυτικών ινών

5 γραμμάρια λίπους (0 γραμμάρια κορεμένων λιπαρών και 0 γραμμάρια χοληστερόλης

Εξ αιτίας του γεγονότος ότι περιέχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτείνη σε σχέση με δημητριακά όπως ρύζι και βρώμη, το έχουν εντάξει στην διατροφή τους πολλοί αθλητές , οι οποίοι ακολουθούν διατροφή υψηλή σε πρωτείνες. Για τον ίδιο λόγο το προτειμούν και πολλοί χορτοφάγοι.
Μετά από όλα αυτά τα πλεονεκτήματα νομίζω ότι οφείλουμε να το εντάξουμε και εμείς στις διατροφικές μας συνήθειες.

Πώς θα το μαγειρέψουμε;

Αρχικά το ξεπλένουμε σε κρύο νερό, το στραγγίζουμε και το τοποθετούμε στο μαγειρικό σκεύος. Για κάθε φλιτζάνι κινόα προσθέτουμε 2 φλιτζάνια νερό ( Ένα φλιτζάνι κινόα ξηρό αντιστοιχεί σε 3 φλιτζάνια μαγειρεμένο). Το αφήνουμε για 15 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά.

Γράφει η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Κελέση Κατερίνα