Πολλοί είναι αυτοί που αποκλείουν το αβοκάντο από την διατροφή τους, θεωρώντας το ένα λιπαρό φρούτο. Η παραπληροφόρηση είναι μεγάλη. Η αλήθεια είναι ότι τα λιπαρά που περιέχει το καθιστούν ιδιαίτερα υγιεινό φρούτο και μάλιστα το εντάσουν στις υπερτοφές!

Ας το αναλύσουμε:

  1. Περιέχει βιταμίνες B, Ε, Κ και φυτικές ίνες
  2. Αυξάνει τα επίπεδα της HDL (καλής) χοληστερίνης εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε μoνοακόρεστα λιπαρά οξέα.
  3. Είναι ένα από τα φρούτα με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτείνη και μάλιστα σε μορφή άμεσα διαθέσιμη για τον οργανισμό. Ένα αβοκάντο περιέχει 4 γρ. πρωτεΐνης.
  4. Ανήκει στα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, εξαιτίας της πληθώρας καροτενοειδών που περιέχει (λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, α- και β-καροτίνη).
  5. Περιέχει διπλάσιο κάλιο από την μπανάνα. Η καθημερινή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο (σε συνδιασμό με διατροφή φτωχή σε νάτριο) σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης.

Παρόλο που είναι εξαιρετικά ευεργετικό για την υγεία, δεν πρέπει να ξεχνάμε την θερμιδική του αξία η οποία φτάνει τις 300 θερμίδες..Καλό θα είναι λοιπόν να περιοριστούμε σε ένα μέτριο φρούτο ανά ημέρα.

Διατροφικά "μυστικά"

Χρειάζεται προσοχή κατά το καθάρισμα , καθώς έχει βρεθεί ότι η μεγαλύτερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών , βρίσκεται ακριβώς κάτω από την φλούδα του. Άλλο ένα μυστικό για να εκμεταλευτείτε στο μέγιστο την διατροφική του αξία,είναι να αποφεύγετε τα υπερβολικά ώριμα ( θα τα αναγνωρίσετε καθώς έχουν χαραγματιές στον φλοιό τους και αν τα πιέσετε είναι αρκετά μαλακά). Τέλος εάν το χρησιμοποιήσετε στην σαλάτα σας, μην παραλείψετε να το συνοδεύσετε με κάποια πηγή βιταμίνης C (πχ λεμόνι) ώστε να εξασφαλίσετε γρηγορότερη απορρόφηση από τον οργανισμό.

 

Γράφει η Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Κελέση Κατερίνα