Η ελληνική γαστρονομία έχει μια ιστορία διάρκειας σχεδόν 4.000 χρόνων. Για τους αρχαίους Έλληνες η διατροφή αλλά και η απόλαυση του φαγητού ήταν ολόκληρη φιλοσοφία. Η επινόηση της λέξης γαστρονομία, που σημαίνει οι κανόνες του στομαχιού, ανήκει στον ποιητή και φιλόσοφο Αρχέστρατο που έζησε γύρω στο 330 π.χ. Ο Αρχέστρατος θεωρείται ότι ήταν ο πρώτος σεφ στην ιστορία, καθώς έγραψε το πρώτο βιβλίο μαγειρικής στον κόσμο. Ο Ιπποκράτης δε, γνωρίζοντας τα οφέλη της ελληνικής κουζίνας για την ανθρώπινη υγεία, μας παρακινούσε λέγοντας: «Το φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει το φάρμακό σας» έλεγε ο Ιπποκράτης

Η αρχαία ελληνική κουζίνα αποτελούνταν από δημητριακά, φρούτα, λαχανικά,  μέλι που το χρησιμοποιούσαν συχνά με τα δημητριακά, ελαιόλαδο, κουλούρια από κριθάρι, όσπρια όπως φακές και ρεβίθια, καρπούς όπως τα σύκα και φυσικά το κρέας. Επίσης η γεωγραφική διαμόρφωση της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, τροφοδοτούσε τους κατοίκους των περιοχών με πλούσια αλιεύματα. Όπως ήταν φυσικό λοιπόν το φρέσκο ψάρι έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής των Ελλήνων.

Σήμερα, η ελληνική κουζίνα δεν έχει αλλάξει και τόσο ως προς τα βασικά συστατικά της. Τα όσπρια, τα δημητριακά και τα φρούτα, τα λαχανικά, το ελαιόλαδο και τα ψάρια, τα τυροκομικά, το μέλι αλλά ακόμα και ποτά όπως το ούζο ή το κρασί παραμένουν στον πυρήνα της ελληνικής γαστρονομίας και έχουν αρκετά οφέλη για την υγεία του  οργανισμού μας.

Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα ελληνικά δημητριακά και όσπρια είναι πλούσιες σε  αντιοξειδωτικά, βοηθάνε στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και στη διατήρηση της γλυκόζης του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα.

Το ελαιόλαδο, που είναι η βάση της ελληνικής κουζίνας, παρέχει προστασία απέναντι σε διάφορες μορφές καρκίνου όπως του παχέος εντέρου, του μαστού ή του προστάτη.

Τα ψάρια, μέσα στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου διαιτολόγιο, βοηθάνε στη διατήρηση  του σωματικού μας βάρους σε υγιή επίπεδα.

Τα καλά λιπαρά οξέα (ωμέγα -3) που βρίσκονται σε ψάρια και ξηρούς καρπούς προστατεύουν από διάφορες καρδιοαγγειακές ασθένειες, από το διαβήτη και ενισχύουν γενικότερα το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Επιπλέον η ελληνική κουζίνα έχει το πλεονέκτημα ότι «εξοπλίζεται» καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς με εποχιακά προϊόντα, τα οφέλη των οποίων εξετάσαμε σε προηγούμενο άρθρο.

Τα μυστικά της ελληνικής κουζίνας από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα είναι η εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων της, τα φρέσκα συστατικά, η σωστή χρήση των διάφορων μπαχαρικών και βότανων, το ελαιόλαδο και φυσικά η απλότητα της. Η σύγχρονη ελληνική κουζίνα δεν είναι μόνο γύρος ή σουβλάκι, όπως ευρέως έχει διαδοθεί σήμερα, αλλά περιλαμβάνει προϊόντα από όλες τις διατροφικές ομάδες και αυτό είναι που την κάνει τόσο σημαντική. Ο σωστός και ισορροπημένος συνδυασμός αυτών των τροφών εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την κάλυψη του οργανισμού μας με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.