ΣΥΚΑ

Το σύκο ανήκει στην κατηγορία των ύστερων καλοκαιρινών φρούτων, μιας και ωριμάζει τέλη Ιουλίου και καταναλώνεται μέχρι και το Σεπτέμβριο – Οκτώβριο. Ο καρπός ποικίλλει ανάλογα με το είδος και τον τόπο παραγωγής. Για αυτό το λόγο συναντούμε σύκα με διαφορετικό χρώμα φλοιού (πρασινωπό ή σκούρο κόκκινο έως μελανό), διαφορετική γεύση σάρκας, διαφορετικό σχήμα (στρόγγυλο ή ωοειδές με επίπεδη βάση) και διαφορετική χρήση (νωπή ή ξερή κατανάλωση). Όσον αφορά το σχηματισμό του καρπού, συναντούμε το φλοιό, κάτω από τον οποίο υπάρχει μια λευκή στρώση και στη μέση ο πυρήνας που έχει μαλακή υφή με πολύ μικρά σποράκια.

 

Ο καρπός του σύκου είναι γνωστός από την αρχαιότητα και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής καθώς ξεχώριζε για την πλούσια θρεπτική του αξία. Λέγεται μάλιστα πως καταναλωνόταν από τους αθλητές των Ολυμπιακών αγώνων, πριν από κάθε αγώνισμα, για καλύτερες αποδόσεις. Αποτελούσε πολύ καλή πηγή εσόδων στο Αθηναϊκό κράτος και επίσης θεωρούνταν σύμβολο γονιμότητας. Η πιο χαρακτηριστική του ιδιότητα είναι η άμεση ενέργεια που δίνει στον οργανισμό και όταν καταναλώνεται αποξηραμένο, το ποσοστό αυτό τριπλασιάζεται. Ως φρούτο, για νωπή κατανάλωση, δεν διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα για αυτό προτιμάται η αποξήρανσή του ή η παρασκευή μαρμελάδων, λικέρ και γλυκών κουταλιού.

                   

 

Στη νεότερη Ελλάδα αποτελούσε βασικό εξαγώγιμο προϊόν και συνεχίζει μέχρι σήμερα σημειώνοντας μεγάλα ποσοστά εξαγωγών σε Αμερική και Αυστραλία. Οι χώρες με την μεγαλύτερη παραγωγή σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η Τουρκία, Ιταλία και η Ισπανία ενώ στην Ελλάδα πρωτοπόροι είναι η Μεσσηνία, η Λακωνία, η Εύβοια και η Αττική.

Συνεχίζοντας, θα αναφέρουμε τις ποικιλίες σύκων που είναι πιο διαδεδομένες στον ελληνικό χώρο. Αρχικά, όμως, ας αναφέρουμε λίγες πληροφορίες για το δέντρο της συκιάς. Πρόκειται για ένα φυλλοβόλο δέντρο που φτάνει τα 3-7μ. (ανάλογα με την ποικιλία), με ευθύ κορμό και διακλαδώσεις. Δεν έχει ιδιαίτερες κλιματολογικές και εδαφολογικές απαιτήσεις για την καλλιέργεια και ανάπτυξή του και για αυτό το συναντούμε και αυτοφυές σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου. Παρ' όλη την αντοχή του σε διάφορα κλίματα, για την παραγωγή πιο εύγευστων καρπών, προτιμάται ένα καλά αποστραγγισμένο έδαφος, με ουδέτερο PH, πολύ ήλιο και χωρίς χαμηλές θερμοκρασίες. Το δέντρο της συκιάς ζει πάνω από 50 χρόνια ενώ η καρποφορία του αρχίζει περίπου το 4ο έτος και φτάνει έως το 30ο.

                

Υπάρχουν 2 ειδών συκιές, οι άγριες και οι ήμερες. Τα βρώσιμα σύκα προέρχονται μόνο από τις ήμερες συκιές στις οποίες ανήκουν περίπου 600 ποικιλίες, χωριζόμενες ανάλογα: με την συχνότητα παραγωγής των καρπών ανά έτος, το χρώμα και τον προορισμό κατανάλωσης. Θα αναφέρουμε τις πιο γνωστές ποικιλίες ήμερης συκιάς, που μας δίνουν τους καρπούς τους μια φορά το χρόνο (μονόφορες) και χωρίζονται σε :

μονόφορες λευκές

μονόφορες μαύρες

MΟΝΟΦΟΡΕΣ ΛΕΥΚΕΣ :

Σμυρνέικη ποικιλία, με μεγάλο σφαιρικό καρπό και πολύ καλή γεύση. Χρησιμοποιείται και για νωπή και για ξερή κατανάλωση με κύρια περιοχή καλλιέργειας την Εύβοια.

Κύμης, με αρωματικό καρπό γλυκιάς γεύσης, αχλαδόμορφο και μεσαίου μεγέθους, κυρίως για παραγωγή αποξηραμένων σύκων. Μάλιστα, τα αποξηραμένα σύκα Κύμης αποτελούν Π.Ο.Π., τα οποία σχίζονται πριν την τοποθέτησή τους στον ήλιο στα 2 και ενώνονται ξανά όταν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Καλαμών, με σκληρό περίβλημα και καρπό στρογγυλό, μεσαίου μεγέθους.

Αργαλαστής, με μεγάλο σφαιρικό καρπό για νωπή και ξερή κατανάλωση. Περιοχή παραγωγής η Μαγνησία.

                     

ΜΟΝΟΦΟΡΕΣ ΜΑΥΡΕΣ:

  • Βασιλικά Μαύρα μεγάλα, με στρόγγυλο σχήμα και πολύ γλυκό καρπό.

  • Μαύρα Μαρκόπουλου, με πολύ γλυκό και μεγάλο καρπό. Εξαιρετικής ποικιλίας σύκα που προορίζονται για νωπή κατανάλωση και η ανάπτυξή τους διαρκεί έως και τα μέσα Οκτωβρίου.

  • Μission

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΚΑ

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το δέντρο της συκιάς δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις ούτε δυσκολεύει τους καλλιεργητές. Στη βιολογική καλλιέργεια σύκων απουσιάζει η χρήση χημικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων και φυτοφαρμάκων, με αποτέλεσμα να έχουμε υγιεινούς καρπούς απαλλαγμένους από βλαβερές ουσίες που δεν ωφελούν σε τίποτα τον οργανισμό μας. Αξιοσημείωτο είναι πως στις βιοκαλλιέργειες συκιάς η προστασία του φυτού γίνεται με τις απαραίτητες και σωστά εκτελεσμένες ενέργειες του κλαδέματος, της λίπανσης και της άρδευσης. Έτσι, με αυτές τις προληπτικές διαδικασίες, ελαχιστοποιείται σε μεγάλο βαθμό η προσβολή του φυτού από κάποια ασθένεια και μόνο αν καταστεί αναγκαίο χρησιμοποιούνται εντομοκτόνα, πάντα βιολογικής προέλευσης.

Η θρεπτική αξία των βιολογικών σύκων είναι μεγάλη καθώς αποτελούν πολύ καλή πηγή ασβεστίου , φωσφόρου, μαγνησίου και βιταμινών Α, Β και C με την περιεκτικότητα αυτή να αυξάνεται όταν πρόκειται για αποξηραμένους καρπούς. Χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχουν δρουν ενάντια στη δυσκοιλιότητα και στην μείωση της χοληστερίνης. Επίσης, τα βιολογικά σύκα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που θωρακίζουν σε μεγάλο βαθμό τον οργανισμό. Η ικανοποιητική ποσότητα σε σίδηρο τα κάνει ιδανικά για άτομα με αναιμία και εγκύους ενώ το κάλιο και το μαγνήσιο βοηθούν στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε χαμηλά επίπεδα. Επίσης, σύμφωνα με κάποιες μελέτες, η κατανάλωση βιολογικών σύκων μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του στήθους. Τέλος, ευεργετικές είναι και οι ιδιότητες των φύλλων της συκιάς, καθώς έχουν αντιδιαβητικές ιδιότητες και ως αφέψημα δρουν ενάντια στην πονόλαιμο. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όμως στην κατανάλωση, καθώς περιέχουν πολλές θερμίδες και ιδιαίτερα τα αποξηραμένα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΚΩΝ

Τα βιολογικά σύκα υπερέχουν σαφώς από τα συμβατικά καθώς η απουσία χρήσης χημικών παρασκευασμάτων κατά την ανάπτυξη του δέντρου, τα καθιστά πιο ωφέλιμα και υγιεινά για τον οργανισμό. Ακόμη, η συκέντρωση αντιοξειδωτικών ουσιών είναι μεγαλύτερη και μπορεί η τιμή των βιολογικών σύκων να είναι υψηλότερη όμως τα ωφέλη για τον οργανισμό είναι ανεκτίμητα!