Μήπως "πάσχετε" κι εσείς από έλλειψη χρόνου;

Φανταστείτε να ξυπνάτε το πρωί και να τεντώνεστε αργά από τον βραδινό σας ύπνο. Σηκώνεστε με αργές κινήσεις και κατευθύνεστε νωχελικά προς την κουζίνα ώστε να ετοιμάζετε το πρωινό σας, το οποίο σκοπεύετε να απολαύσετε με την ησυχία σας χωρίς κανένας άγχος και χωρίς καμία πίεση. Προσπαθήστε τώρα να περιγράψετε αυτήν την εικόνα στον μέσο καθημερινό άνθρωπο. Σε αυτόν/ην που δουλεύει, που θέλει να προλάβει έγκαιρα το λεωφορείο, να μην πετύχει κίνηση με το αμάξι στο δρόμο ή σε όλους αυτούς που πρέπει να ετοιμάσουν τα παιδιά για το σχολείο ή τον παιδικό σταθμό.

Όπως μας ενημερώνει η διατροφολόγος - διαιτολόγος Αναστασία Μαμάτσιου, κατά το πρώτο μισάωρο από τη στιγμή που θα ξυπνήσουμε το πρωί «παίρνει μπρος» ο βασικός μεταβολισμός του οργανισμού, πράγμα που σημαίνει ότι είναι καλό κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος να καταναλώνουμε ένα πρωινό γεύμα. Η εμπειρία της ωστόσο της έχει δείξει ότι οι πιεστικοί ρυθμοί των καθημερινών υποχρεώσεων αναγκάζουν πολλούς από εμάς να παραλείπουμε το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Στην καλύτερη περίπτωση, μας οδηγούν σε "έτοιμες" επιλογές από έξω, οι οποίες εάν γίνονται τακτικά δεν είναι και ότι πιο υγιεινό για τον οργανισμό μας.

Βρεθήκαμε λοιπόν μαζί της για να μας εκμυστηρευτεί κάποιες ολοκληρωμένες, υγιεινές αλλά και γρήγορες λύσεις για όλους εμάς που «πάσχουμε» από έλλειψη χρόνου. Κάθε μία από αυτές είναι σχεδιασμένη από τη διατροφολόγο με τέτοιο τρόπο ώστε να «οπλίζει» τον οργανισμό με τον κατάλληλο συνδυασμό υδατανθράκων, πρωτεϊνών και καλών λιπαρών οξέων. Τις δοκιμάσαμε μία προς μία, μας πήραν από δέκα μέχρι δεκαπέντε λεπτά για να τις ετοιμάσουμε, μας άρεσαν και σας τις συστήνουμε κατά σειρά "προτεραιότητας"

 

Επιλογή 1η. Για αυτούς που άργησαν να ξυπνήσουν

Δύο αποξηραμένα σύκα, εξήντα γραμμάρια ανθότυρο και δύο κριτσίνια πολύσπορα

 

Επιλογή 2η. Για αυτούς που ξύπνησαν στην ώρα τους

Μισό γιαούρτι πρόβιο χωρίς την πέτσα αραιωμένο με λίγο νερό (πλούσιο σε προβιοτικά και λιγότερα λιπαρά, πολύ καλύτερο ποιοτικά σε σχέση με τα κοινά επιδόρπια γιαούρτης), με βρώμη και σπόρους (λιναρόσπορο, κολοκυθόσπορο, ηλιόσπορο) και ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι

 

Επιλογή 3η. Για τους "αγάπη μου ετοίμασε το πρωινό μέχρι να ετοιμάσω τα παιδιά"

Ψωμί ολικής (τοστ, φρυγανισμένο ή μη), τριάντα γραμμάρια ανθότυρο, τριάντα γραμμάρια γαλοπούλα και ένα φυσικό χυμό με δύο πορτοκάλια

 

Επιλογή 4η. Για τους προνοητικούς

Αυτή η επιλογή μπορεί να μη φαίνεται τόσο γρήγορη αλλά πιστέψτε με είναι, αρκεί να ρίξεις όλα τα υλικά στο μπλέντερ, εκτός από το αυγό το οποίο φροντίζεις να το έχεις βρασμένο από το προηγούμενο βράδυ. Μίξερ μπανάνας λοιπόν από: μισή μπανάνα, φυσικό χυμό από δύο πορτοκάλια, λίγο πάγο, μία κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο, δύο κουταλιές της σούπας βρώμη και ένα αυγό βραστό.

 

Ένα ακόμη "μυστικό" το οποίο μας εκμυστηρεύτηκε η διατροφολόγος Αναστασία Μαμάτσιου, είναι να πίνουμε δύο ποτήρια νερό, σε θερμοκρασία δωματίου, πριν φάμε το πρωινό μας, εξαιτίας του γεγονότος ότι ο οργανισμός μας εξέρχεται από μια κατάσταση κατά την οποία έχει μείνει για κάποιες ώρες χωρίς νερό. Και για όσους έχουν τη δυνατότητα αλλά και το κουράγιο να ξυπνήσουν έστω και πέντε λεπτά πιο νωρίς από το συνηθισμένο, τότε μπορούν να ρίξουν στο νερό μισό στυμμένο λεμόνι, μισό κουταλάκι του γλυκού μέλι και λίγο κανέλα Κεϋλάνης. Το ρόφημα αυτό δεν είναι λιποδιαλυτικό όπως είναι ευρέως διαδεδομένο, αλλά μας προσφέρει αντιοξειδωτικά και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

 

Ευχαριστούμε τη διατροφολόγο - διαιτολόγο Αναστασία Μαμάτσιου για τις πολύτιμες συμβουλές και προτάσεις.