Ναί, ο ύπνος μετράει. Θέλετε να μάθετε το γιατί; Διότι αποτελεί βασικό παράγοντα της σωματικής αλλά και της ψυχολογικής μας υγείας. Η έλλειψη και η κακή ποιότητα ύπνου έχει συνδεθεί, από γιατρούς και ειδικούς, με μια σειρά από διάφορες ψυχοσωματικές ασθένειες όπως κατάθλιψη, άγχος, αδύναμία συγκέντρωσης, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακά προβλήματα, διαβήτης και διάφορα άλλα. Από διατροφικής πλευράς, η έλλειψη ύπνου προκαλεί αύξηση της γκρελίνης, μιας ορμόνης η οποία αυξάνει την όρεξη συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση του σωματικού βάρους και τη συσσώρευση του ενδοκοιλιακού λίπους.

Αναμφίβολα τα γεγονότα των τελευταίων ημερών έχουν οδηγήσει πολλούς από εμάς να χάσουμε κυριολεκτικά τον ύπνο μας. Μήπως όμως αυτό το εκνευριστικό στριφογύρισμα στο κρεβάτι δεν οφείλεται τόο στην κοινωνική επικαιρότητα όσο στις διατροφικές επιλογές που κάνουμε πριν πέσουμε για ύπνο; Παρόλο που οι απόψεις των ειδικών ποικίλουν σχετικά με τον αριθμό των ωρών που πρέπει να κοιμόμαστε το βράδυ, σε αυτό που φαίνεται να συμφωνούν είναι ότι υπάρχουν τροφές που διευκολύνουν τη διαδικασία του και τροφές που την καταστέλλουν. Βρεθήκαμε λοιπόν για ακόμη μία φορά με τη διατροφολόγο - διαιτολόγο Αναστασία Μαμάτσιου ώστε να μας πει τί μπορούμε να κάνουμε μέσα από τη διατροφή μας, ώστε να φροντίσουμε να έχουμε ένα ήσυχο και βαθύ ύπνο. Πριν περάσουμε όμως στην επισήμανση των τροφών που πρέπει να επιλέγουμε και να αποφεύγουμε το βράδυ, ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.

Άδειο ή γεμάτο στομάχι;

Στο ερώτημα αυτό η απάντηση είναι κάπου στη μέση. Από τη μια το να επιχειρήσουμε να κοιμηθούμε με άδειο στομάχι θα κρατήσει τον εγκέφαλο μας σε υπερδιέγερση όπερ σημαίνει ατέρμονες σκέψεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Από την άλλη το να πέσουμε στο κρεβάτι νιώθωντας το στομάχι "βαρύ" θα μας δυσκολέψει εξίσου να κοιμηθούμε διότι η πίεση του οργανισμού ανεβαίνει στην προσπάθεια του να μεταβολίσει το φαγητό που καταναλώσαμε. Η χρυσή τομή που μας συμβουλεύει η διατροφολόγος είναι να φάμε 2 με 3 ώρες πριν κοιμηθούμε ένα γεύμα ελαφρύ, το οποίο θα συνδυάζει σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτείνη και καλά λιπαρά και το οποίο θα αντιστοιχεί στα 2/3 περίπου των θερμίδων ενός κυρίου γεύματος (όπως το μεσημεριανό για παράδειγμα).

Κατάλληλες τροφές

Μπανάνα: πλούσια σε μαγνήσιο και κάλιο, ουσίες που θεωρούνται ότι έχουν μυοχαλαρωτική δράση διεκολύνοντας έτσι τον ύπνο.

Κεράσια: πολύ καλή πηγή της μελατονίνης η οποία προωθεί η διαδικασία του ύπνου.

Γαλοπούλα: πλούσια στο αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο ενισχύσει την παραγωγή της μελατονίνης.

Γαλακτοκομικά, τυροκομικά: επίσης πλούσια σε τρυπτοφάνη, ενισχύοντας έτσι τη δράση της μελατονίνης.

Προϊόντα ολικής άλεσης: τροφές όπως ρύζι, μακαρόνια, φωμί ή δημητριακά ολικής θεωρούνται κατάλληλη επιλογή εξαιτίας των σύνθετων υδατανθράκων οι οποίοι ευνοούν την πληρέστερη απορρόφηση της τρυπτοφάνης.

Πατάτες: Η περιεκτικότητα σε κάλιο βοηθάει τον οργανισμό να χαλαρώσει ώστε να έχουμε ένα βαθύ ύπνο.

Με βάση τα παραπάνω κάποιες ιδέες για τους πιο ευφάνταστους μπορεί να περιλαμβάνουν:

Γιαούρτι με φρούτα και λίγο μέλι

Μια ελαφριά σαλάτα με λίγο γαλοπούλα

Ένα κριτσίνι ολικής με λίγο ανθότυρο και ντομάτα

Ακατάλληλες τροφές

Ζάχαρη και γενικά γλυκά: τα αποφεύγουμε διότι προκαλούν υπερδιέγερση.

Κόκκινο κρέας: ο οργανισμός δυσκολεύεται να το μεταβολίσει προκαλώντας μας ανησυχία.

Επεξεργασμένα τρόφιμα και προϊόντα fast food: τα πολλά συντηρητικά και τα κορεσμένα λιπαρά μας προκαλούν άστατο ύπνο.

Αλκοόλ: παρά την εσφαλμένη αντίληψη το αλκοόλ θα μας κάνει να ξυπνήσουμε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σοκολάτα: Ειδικά η μαύρη σοκολάτα πρέπει να αποφεύγεται εξαιτίας της περιεκτικότητας της σε καφεϊνη, γεγονός που φυσικά αποκλείει και τον καφέ ακόμα και όταν είναι ντεκαφεϊνέ.

Εδώ στο laike.gr πιστεύουμε αναμφίβολα ότι «είμαστε ό,τι τρώμε» και ό,τι τρώμε επηρεάζει άμεσα πολλές πλευρές της καθημερινής μας ζωής. Η σωστή διατροφή λοιπόν δεν είναι απλά θέμα επιλογής είναι στάση ζωής και τρόπος σκέψης.