biolΠΙΠΕΡΙΑ

Πράσινες, κόκκινες, κίτρινες, πορτοκαλί, μωβ με διαφορετική όψη αλλά πάντα πλούσιες σε γεύση και άρωμα. Ο λόγος για ένα από τα δημοφιλέστερα λαχανικά, την πιπεριά, που αποτελεί μια από τις πιο οφέλιμες τροφές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι διαθέσιμες όλο το χρόνο, και ειδικά το καλοκαίρι που είναι πιο εύγευστες. Πολλά τα είδη της ανά τον κόσμο τα οποία διαφέρουν:

στη γεύση, άλλοτε με γλυκούς και άλλοτε με καυτερούς καρπούς
στο χρώμα, που οφείλεται συνήθως στην ωριμότητα του καρπού
στο μέγεθος, όπου καθορίζεται ανάλογα με την ποικιλία
στο σχήμα, που μπορεί να είναι είτε κωνικό, είτε σφαιρικό και
στη χρήση, επιτραπέζια ή βιομηχανική

Η χώρα προέλευσής τους θεωρείται η Αμερική και η εισαγωγή τους στην ευρωπαϊκή ήπειρο αποδίδεται στον Χριστόφορο Κολόμβο, ο οποίος και μετέφερε το φυτό της καυτερής πιπεριάς στην Ισπανία στα τέλη του 15ου αι. Μάλιστα λέγεται πως ακόμα και το όνομά της οφείλεται σε αυτόν καθώς την εποχή εκείνη “πιπέρι” ονομαζόταν οτιδήποτε είχε καυτερή γεύση. Η ονομασία αυτή του φυτού το έκανε ιδιαίτερα δημοφιλές, καθώς το “μαύρο πιπέρι” που εισαγόταν από την Ασία (και δεν πρέπει να συγχέεται με το φυτό της πιπεριάς) ήταν ένα περιζήτητο μπαχαρικό και η πιπεριά ήταν ένα από τα φθηνότερα υποκατάστατά του. Στην Ελλάδα φτάνει στα τέλη του 16ου αι. και αρχίζει να καλλιεργείται σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα, Κοζάνη, Βέροια). Σήμερα η Βόρεια Ελλάδα κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής πιπεριών τα οποία στην πλειονότητά τους διοχετεύονται στην εγχώρια αγορά, ενώ ένα πολύ μικρό μέρος προωθείται στο εξωτερικό.

Οι πιπεριές τρώγονται ωμές, μαγειρεμένες (τηγανητές ή ψητές), τουρσί και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της χωριάτικης σαλάτας καθώς και τη βάση για το κατ' εξοχήν καλοκαιρινό φαγητό, τα γεμιστά. Οι καυτεροί καρποί της χρησιμοποιούνται και ως μπαχαρικά σε μορφή σκόνης (τσίλι και καγιέν) και για την παρασκευή της καυτερής σάλτσας “ταμπάσκο”. Ιδιαίτερη απήχηση έχουν στις κουζίνες της Ινδίας και του Μεξικό.

Η συντήρησή τους γίνεται με πολλαπλούς τρόπους. Είτε αποξηραίνονται ώστε να χρησιμοποιηθούν για μπαχαρικά, είτε τοποθετούνται μέσα σε βαζάκια με λάδι ή ξύδι, είτε διατηρούνται φρέσκιες για νωπή κατανάλωση στο χαμηλό μέρος του ψυγείου σε πλαστική σακούλα για μία εβδομάδα.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω οι πιπεριές χωρίζονται σε 2 μεγάλες κατηγορίες. Τις γλυκές και τις καυτερές.

Ας δούμε τις κυριότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα:

Πιπεριά Φλωρίνης: Πολύ διαδεδομένος καρπός, ευρείας κατανάλωσης στον ελλαδικό χώρο. Πρόκειται για πεπλατυσμένο καρπό, μετρίου μεγέθους και κωνικού σχήματος, με παχύ τοίχωμα. Συγκομίζεται ώριμος όταν έχει αποκτήσει κόκκινο χρώμα και λεία επιφάνεια. Οι γνήσιες πιπεριές Φλωρίνης κοκκινίζουν μετά τον δεκαπενταύγουστο. Μέχρι τότε είναι πράσινες. Όταν αποξηραθούν χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του μπαχαρικού “μπούκοβο”.

​​​

Καράτζοβα: Μοιάζει με την πιπεριά Φλωρίνης και έχει έντονο κόκκινο χρώμα και γλυκιά γεύση.


Τσούσκα: Μακρύς καρπός, με ανώμαλη επιφάνεια και καυτερή γεύση. Καλλιεργείται κυρίως στη Φλώρινα.

Κίτρινη Κουφαλίων : Γνωστή ως “πιπερούδι” που καλλιεργείται στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και χρησιμοποιείται για τουρσί. Μικροί καρποί με γλυκιά και ελαφρώς καυτερή γεύση.

Π-13 κέρατο: Καρπός με λεία τοιχώματα και γλυκιά γεύση. Σε πρώιμο στάδιο έχει πράσινο χρώμα ενώ κιτρινίζει όταν φτάσει στο στάδιο της πλήρους ωρίμανσης.

Σταυρός: Καρπός μετρίας καυστικότητας, κατάλληλος για τουρσί.

Ποικιλιες γλυκιάς πιπεριάς :

Bell (φλάσκα): Η πιο συνηθισμένη ποικιλία χοντρής πιπεριάς που βρίσκουμε στις αγορές. Ιδανική για γεμιστά.

Pimiento: Κόκκινη και σαρκώδης, τα κομματάκια της οποίας τα συναντούμε ως γέμιση στις πράσινες ελιές.

Paprica: Όταν αποξηραθεί μας δίνει τη γνωστή paprica.

 

 

Ποικιλίες καυτερής πιπεριάς:

Cayenne: Πολύ καυτερές πιπεριές με κωνικό και λεπτό σχήμα.

Red Chilli: Μικρό και κωνικό σχήμα, κόκκινου χρώματος.

Greeh Chilli: Μακριές πράσινες και καυτερές πιπεριές.

Σ' αυτό το σημείο αξίζει να τονίσουμε πως το χρώμα της πιπεριάς οφείλεται στην ουσία καψαϊκίνη, που βρίσκεται στο εσωτερικό του καρπού και είναι υπεύθυνη για το ποσοστό καυστικότητάς του. Η ουσία αυτή παράγει ενδορφίνες που έχουν αναλγητική δράση, για αυτό και η καυτερή πιπεριά χρησιμοποιείται ως φυσικό βοηθητικό για την αντιμετώπιση των ρευματισμών και των μυικών πόνων. Παράλληλα, ενισχύει την ορθότερη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος και χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση βοηθά στο αδυνάτισμα. Ωστόσο, παρά τις ευεργετικές ιδιότητες που προσδίδει στον οργανισμό, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Και μην ξεχνάτε! Το νερό δε βοηθά στην αποτροπή του καψίματος. Δοκιμάστε γάλα, μπύρα ή παγωτό!

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΙΠΕΡΙΑ

Η πιπεριά είναι ποώδες και θαμνώδες φυτό με ύψος που δεν υπερβαίνει τα 80εκ. Η καλλιέργειά της μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε στην ύπαιθρο είτε σε θερμοκήπια με τις περιόδους φύτευσης να ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή. Στη χώρα μας η καλλιέργεια της βιολογικής πιπεριάς δεν είναι ευρέως διαδεδομένη. Ωστόσο, στις περιοχές που καλλιεργείται το έδαφος πρέπει να είναι υγρό και καλά αποστραγγιζόμενο, πλούσιο σε οργανικές ουσίες και με το ph να κυμαίνεται ανάμεσα στο 6,7-7,0.

Για την καλλιέργεια βιολογικών πιπεριών η ιδανική θερμοκρασία είναι 22-280 C την ημέρα ενώ το βράδυ δεν πρέπει να πέφτει κάτω από τους 150 C. Η προετοιμασία του εδάφους για την φύτευση των σπόρων βιολογικών πιπεριών περιλαμβάνει καλό όργωμα και κατεργασία με φρέζα για την ενσωμάτωση "χωνεμένης" κοπριάς. Απαραίτητα επίσης είναι τα οργανικά λιπάσματα (άζωτο, ασβέστιο, φώσφορο) καθώς το φυτό είναι ιδιαίτερα απαιτητικό σε θρεπτικά συστατικά. Η απουσία φυτοφαρμάκων και χημικών λιπασμάτων είναι δεδομένη στην βιολογική καλλιέργεια της πιπεριάς δίνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο ασφαλείς και υγιείς καρπούς. Τέλος, για την αντιμετώπιση και εξόντωση ζιζανίων πραγματοποιούνται σκαλίσματα, τα οποία βοηθούν και στον αερισμό των ριζών, καθώς και η μέθοδος της ηλιοαπολύμανσης.

Η θρεπτική αξία της βιολογικής πιπεριάς είναι μεγάλη και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την κόκκινη. Αρχικά, οι βιολογικές πιπεριές είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, Α, Β, Κ, Ε, αντιοξειδωτικά, λυκοπένιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο και κάλιο. Στις κόκκινες βιολογικές πιπεριές έχει παρατηρηθεί μεγαλύτερο ποσοστό στις βιταμίνες που αναφέρθηκαν παραπάνω και συγκεκριμένα 10 φορές περισσότερη βιταμίνη Β από τις πράσινες και διπλάσια ποσότητα σε βιταμίνη C. Λόγω όλων αυτών η κατανάλωση βιολογικών πιπεριών βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, στη βελτίωση της όρασης, στην επιτάχυνση της χώνεψης, στην ομαλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος, στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου (μαστού και ωοθηκών). Όπως καταλαβαίνουμε οι βιολογικές πιπεριές καλύπτουν μεγάλη γκάμα από θρεπτικά συστατικά για αυτό συγκαταλέγονται στα τρόφιμα με την μεγαλύτερη ευεργετική επίδραση στον οργανισμό.

 

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΙΠΕΡΙΩΝ

Η κατανάλωση βιολογικών πιπεριών ενδείκνυται σε μεγαλύτερο ποσοστό από την κατανάλωση των συμβατικών. Αρχικά, λόγω του λεπτού φλοιού του καρπού, τα χημικά λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στη συμβατική καλλιέργεια πιπεριών εισχωρούν στο εσωτερικό του καρπού με το αποτέλεσμα να είναι κάθε άλλο παρά ασφαλές για την υγεία μας. Επίσης, έχει παρατηρηθεί πως οι βιολογικές πιπεριές είναι πιο πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C, κάλιο και μαγνήσιο. Από την άλλη μεριά μπορεί η τιμή των βιολογικών πιπεριών να είναι υψηλότερη και να διατηρούνται για μικρότερο χρονικό διάστημα απ' ότι οι συμβατικές, όμως τα οφέλη για τον οργανισμό είναι πολύ περισσότερα!