Γνωρίζατε ότι σχεδόν το 20% με 30% των θερμίδων που καταναλώνουμε χρησιμοποιείται από τον εγκέφαλο μας; Όπως και το υπόλοιπο σώμα μας έτσι και αυτός αποτελείται από νερό, πρωτεΐνες, λιπαρά, υδατάνθρακες και μέταλλα. Αυτό σημαίνει ότι οι διατροφικές επιλογές επηρεάζουν άμεσα τις διάφορες λειτουργίες του. Οι λειτουργίες αυτές σχετίζονται με πράγματα όπως η διάθεση και τα συναισθήματα μας, ο τρόπος που αντιδρούμε και διαχειριζόμαστε τα καθημερινά μας ζητήματα. Άρα η διατροφή επηρεάζει την ψυχολογία μας ή αν προτιμάτε «είμαστε ό, τι τρώμε».

Νερό

Δυσκολεύεστε να μείνετε συγκεντρωμένοι στο διάβασμα ή να παρακολουθήσετε μια ομιλία; Ίσως να φταίει ότι δεν πίνετε αρκετό νερό. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται σε μεγαλύτερο ποσοστό από νερό. Η έλλειψη του έχει σχετιστεί με την εξασθένηση των πνευματικών και διανοητικών μας ικανοτήτων. Όσο αστείο και αν ακούγεται το νερό λειτουργεί καταπραϋντικά προστατεύοντας το εγκέφαλο από την «υπερθέρμανση». Πίνουμε αρκετό νερό, χωρίς να το παρακάνουμε, ώστε να μη μείνουμε αφυδατωμένοι.

Πρωτεΐνη

Τα εγκεφαλικά κύτταρα επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω των λεγόμενων νευροδιαβιβαστών. Αυτοί αποτελούνται κυρίως από αμινοξέα που είναι η βασική ύλη των πρωτεϊνών. Η πρωτεϊνη έχει συνδεθεί με τη σωστή λειτουργία της μνήμης όπως και της ικανότητας μας να μαθαίνουμε καινούργια πράγματα. Καταναλώνοντας τη σωστή ποσότητα πρωτεϊνης (κρέας, γαλακτοκομικά, τυροκομικά, ψάρια και αυγά) συμβάλλουμε στην υγιή ανάπτυξη των εγκεφαλικών μας κυττάρων. Ακόμα και αν έχετε επιλέξει μια χορτοφαγική διατροφή συμβουλευτείτε κάποιο διατροφολόγο ώστε να παίρνετε τα απαραίτητα αμινοξέα μέσω των κατάλληλων συνδυασμών τροφών.

Λιπαρά

Δεν είναι όλα τα λιπαρά βλαβερά. Αποφεύγουμε τα κορεσμένα και επιλέγουμε τα καλά όπως ωμέγα 3 και ωμέγα 6 που περιέχονται σε τροφές όπως καρύδια, αμύγδαλα, ψάρια, ελαιόλαδο, σολωμός, αβοκάντο, αυγά. Τα λιπαρά αυτά έχουν σχετιστεί με τη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, την καταπολέμηση διάφορων διανοητικών διαταραχών και γενικότερα ενισχύουν την ικανότητα μας να σκεφτόμαστε καθαρά.

Υδατάνθρακες

Νιώθετε κάπως οξύθυμοι και ευερέθιστοι; Υδατάνθρακες και μάλιστα σύνθετοι υδατάνθρακες. Η τροφή του εγκεφάλου είναι η γλυκόζη ή με άλλα λόγια η ζάχαρη. Όχι όμως αυτή που περιέχεται σε επεξεργασμένες τροφές γιατί προκαλεί απότομες εναλλαγές στα επίπεδα της γλυκόζης και άρα στη διάθεση μας. Η χαμηλή γλυκόζη συνδέεται με συμπτώματα όπως η κούραση, ο εκνευρισμός, ακόμη και η κατάθλιψη. Προτιμάμε προϊόντα ολικής γιατί βοηθούν στην αργή διάσπαση της γλυκόζης, πράγμα που σημαίνει ότι νιώθουμε καλύτερα και για περισσότερο χρόνο.

Φρούτα και λαχανικά

Ακούγεται βαρετό να το επαναλαμβάνουμε, μπορεί να μην τα είχαμε αδυναμία σαν παιδιά, αλλά η αξία τους είναι σπουδαία. Τα φρούτα και τα λαχανικά εφοδιάζουν τον εγκέφαλο μας με τα απαραίτητα μέταλλα και βιταμίνες, προσφέροντας έτσι μια πολύ καλή ασπίδα για τη μνήμη. Ακολουθούμε τον κανόνα της "πολυχρωμίας" (όσο πιο πολλά χρώματα τόσο το καλύτερο) ώστε να δίνουμε στο στομάχι μας διαφορετικά ερεθίσματα και επιλέγουμε τροφές που περιέχουν κάλιο (ντομάτες, μπανάνες), το οποίο είναι απαραίτητο για την υγιή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος.