Γράφει η Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Κελέση Κατερίνα

Μετά τον τοκετό, στο σώμα κάθε γυναίκας συμβαίνουν απότομες αλλαγές. Το βάρος μειώνεται, η κοιλιά από τεντωμένη που ήταν , μεταβάλεται σε μαλακή και ακόμα παραμένει μεγάλη, η μήτρα συσπάται ώστε να επανέλθει στα φυσιολογικά της, ο οργανισμός ετοιμάζεται για την γαλουχία και πολλές άλλες αλλαγές που οφείλονται στην παραγωγή ορμονών. Αυτό το διάστημα ονομάζεται λοχεία και θα διαρκέσει περίπου 6 εβδομάδες,
Απολαύστε αυτό το διάστημα και συνδυάστε το με την ευκαιρία να χάσετε τα κιλά που τυχόν πήρατε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Με όποιο τρόπο και αν γεννήσατε , μην ξεχνάτε να έχετε κίνηση. Ακόμα και στην περίπτωση της καισαρικής,θα σας βοηθήσει να επανέλθεται γρηγορότερα.

Προσπαθήστε να αρχίσεται τον θηλασμό το ταχύτερο δυνατόν. Με τον θηλασμό, καθημερινά καταναλόνονται περίπου 500 θερμίδες.

Το σημαντικότερο όλων όμως είναι η διατροφή που θα ακολουθήσετε όλο αυτό το διάστημα. Σίγουρα για να ανταπεξέλθεται στην διαδικασία του θηλασμού και για την παραγωγλη γάλακτος χρειάζεται ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και σε καμία περίπτωση υποθερμιδικό. Ωστόσο δεν είναι ανάγκη να τρώτε ένα ολόκληρο γεύμα κάθε φορά που είναι να θηλάσετε. Σε αντίθετη περίπτωση θα βάλετε κιλά αντί να χάσετε. Κατά την διάρκεια της νύχτας για παράδειγμα μπορείτε να επιλέξετε μικρά σνακ όπως ρυζογκοφρέτες, φρυγανιές, καρότα ή αγγουράκια σε φετούλες.

Στην καθημερινή διατροφή θα πρέπει να υπάρχει ποικιλία απόόλες τις ομάδες τροφών. Λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, γαλακτοκομικά, κρεατικά και λίπη από πηγές που μας δίνουν καλά λιπαρά οξέα.