Γράφει η Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Κελέση Κατερίνα

Κατά την παράδοση το ρόδι αποτελεί σύμβολο γονιμότητας για πολλές κοινωνίες. Από το μακρινό παρελθόν πολλοί επιστήμονες όπως ο Ιπποκράτης, ο Πλίνιος , ο Γαληνός κ.α. είχαν ανακαλύψει τις θεραπευτικές ιδιότητες αυτού του φρούτου. Σήμερα επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν την υψηλή θρεπτική του αξία.

Η θρεπτική του αξία προκύπτει κυρίως από την υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, όπως πολυφαινόλες, ταννίνες, ανθοκυανίνες και ελαγικό οξύ. Συγκεκριμένα, έχει αποδειχτεί ότι η περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες είναι μεγαλύτερη από αυτή του κόκκινου κρασιού, του μύρτιλλου και του πράσινου τσαγιού.

Υπάρχουν πολλαπλές ποικιλίες ροδιών, καλό είναι να προτιμώνται τα μικρότερου μεγέθους και κόκκινου χρώματος καθώς έχουν υψηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα. Το ρόδι περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες βιταμίνης C, καροτενίων, σεληνίου, καλίου αλλά και φυτικών ινών.

Δεν είναι λίγα τα αποτελέσματα μελετών που εξυμνούν τις ευεργετικές ιδιότητες του χυμού του ροδιού. Μάλιστα θεωρείται ότι η επί 2 εβδομάδες κατανάλωση χυμού ροδιού συντελεί στην μείωση

της LDL χοληστερόλης : Ο χυμός του ροδιού είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες που εμποδίζουν την οξείδωση της χοληστερόλης και κυρίως της LDL χοληστερόλης

την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων: Εξαιτίας της μείωσης της LDL χοληστερόλης, μειώνεται ο κίνδυνος αθηρωμάτωσης των αγγείων με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος απόφραξης των αγγείων, εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικών επεισοδίων

της αρτηριακής πίεσης : η χαμηλή περιεκτικότητά του σε νάτριο και η υψηλή σε κάλιο ευνοούν υπερτασικούς ασθενείς. Μελέτες δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση ροδιού μειώνει έως και 35% την διαστολική πίεση και μέχρι 5% την συστολική . Ωστόσο λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε κάλιο, θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Άλλες μελέτες έδειξαν ότι αναστέλει τον πολλαπλασιασμό όγκων σε καρκινικές σειρές κυττάρων στις περιοχές του μαστού και του προστάτη.

Η αντιφλεγμονώδη δράση του, οφείλεται στις ανθοκυανίνες που περιέχει το ρόδι . Ο χυμός του έχει επιπλέον αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες.