Όλοι θέλουμε να απολαμβάνουμε τις γλυκιές γεύσεις στα τρόφιμα χωρίς να έχουμε επιπτώσεις στην υγεία μας και στο σωματικό μας βάρος. Γι αυτό καταφεύγουμε στη χρήση των γλυκαντικών ουσιών. Πόσο όμως ασφαλής είναι η κατανάλωση τους;

Γλυκαντικές καταρχήν, είναι οι ουσίες οι οποίες προστίθενται στα τρόφιμα ώστε να προσδώσουν γλυκιά
γεύση.Τα γλυκαντικά που κυκλοφορούν στο εμπόριοείναι τα εξης: η ζάχαρη, η σακχαρίνη, το κυκλαμικό οξύ, η ασπαρτάμη, η νεοτάμη (neotame), η ακεσουλφάμη-Κ, η σουκραλόζη και η στέβια.

Ζάχαρη

Η ζάχαρη είναι η πιο διμοφιλής γλυκαντική ουσία. Τη βρίσκουμε μέσα σε πολλά τρόφιμα. Αποτελείται από απλούς υδατάνθρακες (δισακχαρίτες). Ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη περιέχει 16 θερμίδες. Ένα αναψυκτικό τύπου κόλα περιέχει 13 κουταλάκια του γλυκού. Η μαύρη ζάχαρη έχει υποστεί λιγότερη επεξεργασία από τη λευκή. Περιέχει σε λίγο μεγαλύτερες ποσότητες κάποια μέταλλα, όπως κάλιο και μαγνήσιο, αλλά, όπως και η λευκή, υστερεί σε βιταμίνες, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Η υπέρμετρη κατανάλωσή της έχει συσχετιστεί με την εμφάνηση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών νοσημάτων, παχυσαρκίας, τερηδόνας.

Σακχαρίνη (Ε954)

Η σακχαρίνη είναι 300 έως 400 φορές γλυκύτερη από τη ζάχαρη και χρησιμοποιείται ως συνθετική γλυκαντική ουσία. Δεν έχει καμία θερμιδική αξία. Ενώ έχει κατηγοριθεί για πιθανή καρκινογένεση.

Κυκλαμικό οξύ (Ε952)

Έχει 30-50 φορές μεγαλύτερη γλυκαντική ικανότητα από τη ζάχαρη. Δέν αποδίδει θερμίδεις. Έχει κατηγοριθεί ως πιθανό καρκινογόνο. Στις ΗΠΑ έχει απαγορευτεί η χρήση του, ωστόσο έχει πάρει έγκριση από την ΕΕ καθώς θεωρείται ασφαλές.

Ασπαρτάμη (Ε951)

Έχει τις ίδιες θερμίδες με τη ζάχαρη ωστόσο έχει 150 – 200 φορές μεγαλύτερη γλυκαντική ικανότητα από αυτή. Θεωρείται ασφαλής η χρήση του. Απαγορεύεται η κατανάλωσή της από άτομα που πάσχουν από φαινυλκετονουρία.

Νεοτάμη (Ε961)

Είναι 7000-13000 γλυκύτερη από τη ζάχαρη. Έχει πάρει το 2009 έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν έχει καμία θερμιδική αξία.

Ακεσουλφάμη – Κ (Ε950)

Έχει 150-200 φορές μεγαλύτερη γλυκαντική ικανότητα σε σύγκριση με τη ζάχαρη. Έχει πάρει έγκριση από την Επιστημονική Επιτροπή Τροφίμων (SCF) και τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων Αμερικής (FDA).

Σουκραλόζη (Ε955)

Μια σχετικά καινούρια γλυκαντική ουσία είναι η σουκραλόζη. Είναι 400-600 φορές γλυκύτερη από τη ζάχαρη με μηδενική θερμιδική αξία. Θεωρείται απολύτως ασφαλής. Έχει πάρει έγκριση από τον FDA καθώς και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στέβια (Ε960)

Η στέβια είναι μια καινούρια φυτική γλυκαντική ουσία που έχει πάρει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2011. Παράγεται από το εκχύλισμα του φυτού στέβια. Έχει 200-300 φορές μεγαλύτερη γλυκαντική ικανότητα από τη ζάχαρη χωρίς καθόλου θερμίδες. Θεωρείται απολύτως ασφαλής και μπορεί να καταναλωθεί από άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και φαινυλκετονουρία. Τέλος, έχει αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση.

Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τη χρήση των γλυκαντικών ουσιών και να υπάρχει μέτρο στην κατανάλωσή τους. Να διαβάζουμε πάντα τις διατροφικές ετικέτες καθώς υπάρχουν “κρυμμένες” σε πολλά τρόφιμα. Κάθε προσπάθεια για μείωση ή διατήρηση του βάρους θα πρέπει να γίνεται στα πλαίσια ενός υγειηνού τρόπου ζωής και διατροφής. 

 

Γεωργιάδου Ανθούλα

Διατολόγος - Διατροφολόγος