1 Για την καταπολέμηση της υπέρτασης φτιάξτε ένα φυσικό χυμό από καρότο, αγγούρι σπανάκι, σέλινο και παντζάρι (ωμό) σε ίσες ποσότητες.
Προσθέστε λίγο μαύρο πιπέρι, κύμινο και πάπρικα. Φυσικός και σίγουρος καθημερινός τρόπος για τη ρύθμιση της υψηλής πίεσης.

2 Προσθέστε στη διατροφή σας περισσότερες  <<πικρές>> τροφές, όπως χόρτα, κολοκύθια ,
αντίδια αλλά και αφεψήματα φασκόμηλου με λίγο μέλι, για την πρόληψη αλλά και την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση της υψηλής πίεσης

3 Ετοιμάστε ένα αφρόλουτρο με αιθέρια έλαια: Σε 100ml άοσμο αφρόλουτρο με ουδέτερο Ph. προσθέστε αιθέρια έλαια λεβάντας, ρίγανης και ylang- ylang (7 σταγόνες από το καθένα). Ανακατέψτε καλά και χρησιμοποιήστε το καθημερινά όπως το κοινό αφρόλουτρο, κάνοντας κυκλικές κινήσεις με το σφουγγάρι, ξεκινώντας από τα πόδια, πάντα με κατεύθυνση προς την καρδιά. Ο συνδυασμός των παραπάνω αιθέριων ελαίων θα σας αναζωογονήσει και θα σας ηρεμήσει.

4 Φτιάξτε ένα μίγμα βοτάνων ή βάμματος που μπορεί να βοηθήσει στην ελάττωση της υψηλής πίεσης. Ο κράταιγος και ιξός είναι ιδανικά, καθώς δρουν διουρητικά, μειώνοντας την πίεση του αίματος κατά την ικανότητα άντλησης της καρδιάς.
Ο ιξός ενδείκνυται επίσης σε περιπτώσεις αρτηριοσκλήρυνσης

5 Δώστε έμφαση σε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο (γάλα, γιαούρτι, σπανάκι, αμύγδαλα) το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και την ελάττωση της πίεσης, μαγνήσιο (ανάλατοι ξηροί καρποί , σολομός ) και κάλιο (μπανάνα, πορτοκάλι).

6 Έχει αποδειχτεί ότι το ιχθυέλαιο (ω-3 ω-6 ω-9 λιπαρά οξέα) έχει ευεργετική δράση στα εσωτερικά τοιχώματα των αγγείων μας και μπορεί να βοηθήσει στην ελάττωση της πίεσης. Επίσης το συνένζυμο q 10 τονώνει την καρδιά  και είναι ιδιαιτέρα βοηθητικό σε καρδιαγγειακές νόσους που προέρχονται από υψηλή αρτηριακή πίεση. Και τα δύο μπορούμε να τα βρούμε σε φυσικά συμπληρώματα διατροφής .

7 Για ποιοτικό τρόπο ζωής: Α) Περιορίστε το αλάτι στο μαγείρεμα ή στο τραπέζι σας και να αποφεύγετε τα τυποποιημένα τρόφιμα, που συνήθως περιέχουν μεγάλη ποσότητα αλατιού
Β) Αν είστε υπέρβαροι χάστε βάρος ελαττώνοντας τα λιπαρά τρόφιμα και αυξάνοντας τις ποσότητες φρούτων, λαχανικών και δημητριακών στην διατροφή σας.
Γ) Ενσωματώστε στην καθημερινότητά σας κάθε είδους σωματική άσκηση , π.χ. έντονο περπάτημα για περίπου 45 λεπτά.
Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τον κατάλληλο τύπο άσκησης
Δ) Κόψτε το τσιγάρο αφού οι ουσίες που περιέχει ο καπνός αυξάνουν τν πίεση. Μετριάστε επίσης την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνετε