Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και τα σπίτια μας ήδη μυρίζουν στα χριστουγεννιάτικα γλυκά. Και μόνο στο άκουσμα της λέξης Χριστούγεννα, από τα πρώτα πράματα που μας έρχονται στο μυαλό είναι τα γλυκά. Με πρωταγωνιστικό ρόλο τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες. Συχνά αναρωτιόμαστε τί είναι προτιμότερο να καταναλώσουμε . Ας τα εξετάσουμε λοιπόν..

Στην θερμιδική αναμέτρηση μελομακάρονα και κουραμπιέδες βγαίνουν ισοπαλία με περίπου 150 θερμίδες το κάθε ένα. Ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο με την θρεπτική τους αξία, όπου θα λέγαμε ότι νικητής βγαίνει το μελομακάρονο. Αυτό οφείλεται στα υλικά που χρησιμοπούμε για την παρασκευή μελομακάρονου όπως είναι το ελαιόλαδο, το μέλι και τα καρύδια έναντι του βουτύρου και της ζάχαρης του κουραμπιέ.

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε ( γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση). Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του, συμβάλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς,καθώς μειώνουν την LDL χοληστερόλη.

Το μέλι περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, μαγνήσιο. κάλιο και σίδηρο.

Τα καρύδια αποτελούν επίσης καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β , μαγνησίου και αντιοξειδωτικών, με αποτέλεσμα την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Η κανέλα που προσθαίτουμε περιέχει σίδηρο, ο οποίος σε συνδυασμό με την βιταμίνη C από το ξύσμα πορτοκαλιού αποκτά μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα.

Αντίθετα το βούτυρο που προστίθεται στον κουραμπιέ, περιέχει κορεσμένα λιπαρά οξέα , τα οποία συμβάλουν στην αύξηση της χοληστερόλης και κατά συνέπεια των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η ζάχαρη μας προσθέτει θερμίδες χωρίς όμως θρεπτικά συστατικά. Τα αμύγδαλα έρχονται να σώσουν την κατάσταση, καθώς μας παρέχουν βιταμίνη Ε, μαγνήσιο , ασβέστιο αλλά και μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία μας προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Παρόλο που τα μελομακάρονα έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την γευστική προτίμηση του καθενός. Σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής υπάρχει χώρος για μία μικρή ατασθαλία. Απολαύστε λοιπόν τα χριστουγεννιάτικα γλυκά με μέτρο, (3-4 κομμάτια/ εβδομάδα )ώστε να μην υπάρχει το άγχος για παραπανίσια κιλά.

 

Γράφει η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Κελέση Κατερίνα