Τα τελευταία χρόνια, τα φάρμακα που βασίζονται στα κανναβινοειδή διατίθενται όλο και περισσότερο σε ασθενείς σε πολλές χώρες. Τα προϊόντα αυτά περιλαμβάνουν διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν καθαρά κανναβινοειδή ή εκχυλίσματα κάνναβης καθώς και υποπροϊόντα φυτικής κάνναβης. Θεωρείται πως από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα με βάση τα κανναβινοειδή είναι η δροναβινόλη (dronabinol) και η ναβιλόνη (nabilone).  

Η δροναβινόλη είναι η διεθνής κοινή ονομασία που χρησιμοποιείται για το φυσικό κανναβινοειδές τρανς-δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλης (trans-delta-9-tetrahydrocannabinol), γνωστό συνήθως και  ως THC. Το φαρμακευτικό σκεύασμα Marinol είναι μια συνθετική μορφή του THC διαλυμένη σε σησαμέλαιο και παρασκευάζεται σε κάψουλες ζελατίνης. Η ναβιλόνη είναι ένας συνθετικός αγωνιστής του ανθρωπίνου υποδοχέα κανναβινοειδών (CB1) που παράγεται δομικά από το ανθρώπινο μεταβολίτη του THC.

Αμφότερα τα προϊόντα είναι επίσημα καταχωρημένα για την θεραπευτική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ναυτίας και του εμετού που σχετίζονται με την χημειοθεραπεία του καρκίνου. Η δροναβινόλη είναι επίσης εγκεκριμένη για την θεραπεία της ανορεξίας και της καχεξίας που σχετίζονται με το HIV/AIDS.

Στη Γερμανία μέχρι πρόσφατα, η μόνη παρασκευασμένη φαρμακευτική ουσία που περιέχει κανναβινοειδή είναι ένα στοματικό σπρέι που έχει εγκριθεί για την διαχείριση σοβαρών επεισοδίων σπασμών σε ασθενείς που υποφέρουν από πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας. Επιπρόσθετα, η δροναβινόλη και η ναβιλόνη μπορούν να παρασχεθούν από γιατρούς με συνταγή σε ατομικό επίπεδο σε ασθενείς με χρόνιους πόνους.

Στο Ισραήλ τον Μάρτιο του 2013 δημοσιεύθηκε σχετική διάταξη για την έκδοση αδειών χρήσης κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς. Η διάταξη ανέφερε πως οι άδειες ιατρικής χρήσης κάνναβης θα χορηγούνται μόνο για συγκεκριμένες αναγνωρισμένες ενδείξεις οι οποίες αφορούσαν:

  • Την ογκολογία: είτε για την θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου είτε για την θεραπεία των συμπτωμάτων από την χημειοθεραπεία.

  • Την γαστρεντερολογία: σε ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου μετά και από την αναποτελεσματική εφαρμογή άλλων φαρμακευτικών προσεγγίσεων.

  • Ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιους νευροπαθητικούς πόνους, οι οποίοι προέρχονται από σαφή διαπιστωμένη αιτία μετά και την αποτυχία άλλων θεραπευτικών μεθόδων.

  • Ασθενείς με AIDS για την θεραπεία σοβαρής καχεξίας.

  • Τη νευρολογία: σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας, με νόσο του Parkinson και ασθένεια Tourette.

  • Την ψυχιατρική: για την αντιμετώπιση διαταραχής μετατραυματικού στρες.

Τα ιατρικά οφέλη της κάνναβης εξακολουθούν να βρίσκονται υπό διερεύνηση σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κινητικότητα γύρω από την αναβίωση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς για την ανακούφιση του πόνου, την αντιμετώπιση διαταραχών των επιληπτικών κρίσεων, την τόνωση της όρεξης αλλά και την διαχείριση μιας πληθώρας άλλων νευρολογικών και/ή μεταβολικών ασθενειών επηρεάζεται από ποικίλους παράγοντες που σχετίζονται με τις ανεπάρκειες σε τρέχουσες φαρμακευτικές αγωγές για την θεραπεία συγκεκριμένων συμπτωμάτων ή ασθενειών όπως και με τα οφέλη που έχουν αναφερθεί κατά καιρούς από την χρήση της κάνναβης.

"Υπηρεσίες κειμενογράφησης ιστοσελίδων"
http://syngramma.gr/
https://www.facebook.com/syngramma