Αλευρώνω : Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια μια τροφής με αρκετό αλεύρι .Ακόμα μπορούμε να αλευρώσουμε ένα ταψί η μια φόρμα πασπαλίζοντας ελαφρά τα τοιχώματα τους.

Ανάβω : Ανάβουμε μια τροφή μετά το τσιγάρισμα με λίγο αλκοόλ και την αφήνουμε να καεί μερικά δευτερόλεπτα

Αρώματα : Στη μαγειρική ονομάζουμε αρώματα όλα τα αρωματικά χόρτα φρέσκα η ξερά ,ολόκληρα η αλεσμένα .Πχ ρίγανη άνηθο , δάφνη κλπ Στη ζαχαροπλαστική ωριμότατα είναι το ξύσμα των φρούτων τα ευγενή μπαχαρικά ,όπως η κανέλα , η βανίλια , η μαστίχα κλπ

Αρωματικά χόρτα : είναι άνθη ,φύλλα βλαστάρια κόρφος από φρέσκα αρωματικά χόρτα η θαμμένους όπως :μαϊντανό , δυόσμο , άνηθο , ρίγανη , βασιλικό , κύλινδρο , μικρά φρέσκα φυλλαράκια του βολβού του σκόρδου η του κρεμμυδιού κ .π

Αρωματικός ζωμός : Είναι ζωμός μιας τροφής που τον. Βράζουμε με αρώματα χόρτα σε μπουκετάκι η κομμένα σε μικρούς κύβους . Στο ζωμό πολλές φορές προθέτουμε διάφορα μπαχαρικά κρασί , ξύδι , χυμό λεμονιού κ.λπ.

Βουτυρώνω : Αλείφουμε με λίγο βούτυρο τα τοιχώματα των μαγειρικών σκευών η μία επιφάνεια όπως το μάρμαρο.

Δένω : Δένουμε τη σάλτσα ενός φαγητού με μία αμυλούχα υλη , π.χ. με αλεύρι ,ρυζάλευρο, με άνθος αραβόσιτου κ .π Αφήνουμε να δέσει η σάλτσα σε σιγανή φωτιά .

Ζεματίζω : Βράζουμε μια τροφή μέσα σε νερό για μερικά λεπτά. Την ξεπλένουμε με κρύο νερό και τέλος την στραγγίζουμε.

Καβουρδίζω : Τηγανίζουμε σε σιγανή φωτιά μια τροφή μέχρι να ροδίσει καλά .Για το αρκούδισμα χρησιμοποιούμε λαδί. Το ψήσιμο ενός ξυρού καρπού λέγεται επίσης καβούρδισα .Το καβούρδισα μας είναι γνωστό και σαν σοτάρισμα

Μαραίνω : Τσιγαρίζουμε ελαφρός μια τροφή σε βούτυρο η λαδί χωρίς όμως να χρωματιστεί πχ μαραίνουμε το κρεμμύδι.

Μαρινάρω : Γ ια να μαρινάρουμε μια τροφή χρησιμοποιούμε ένα μείγμα αρωματικών χόρτων ( μαρινάδα ) μέσα στα όποια βάζουμε την τροφή, για όση ώρα συνιστά η συνταγή. Έχουμε μαρίδα ωμη η βρασμένη.

Πρέζα : 1 πρέζα :όση ποσότητα πιάνουν τα τρία δάκτυλα.

Ροδίζουμε : Χρωματίζουμε μια τροφή στη τηγάνι η στο φούρνο δίνοντας της ένα ροδοκόκκινο χρώμα.

Ρου : Ονομάζουμε το ανακάτεμα του αλευριού με το βούτυρο το όποιο έχουμε ψήσει σιγά σιγά στη φωτιά. Έχουμε λοιπόν το ελαφρά ψημένο ροθ ¨άσπρο¨, με μέτριο ψήσιμο ¨ξανθό¨ και με δυνατό ψήσιμο το σκούρο¨ .Τα ρου χρησιμεύουν για το δεσμό της σάλτσας ανάλογα με τη συνταγή.

Σβήνω : Σταματάμε το τσιγάρισμα η το βράσιμο μιας τροφής , ρίχνοντας μέσα νερό ,κρασί η ζωμό.

Τσιγαρίζω : Χρωματίζουμε μια τροφή με βούτυρο η λαδί για λίγα λεπτά.