Η κατανάλωση ξηρών καρπών αποτελεί απόλαυση για πολλούς ανθρώπους. Τους έχουμε συνδυάσει είτε ως συνοδευτικά με ποτά, είτε μέσα στις συνταγές, είτε σε σαλάτες..Πόσο όμως μπορούμε να φάμε ώστε να διατηρήσουμε το σωματικό μας βάρος;

Παρόλο που οι ξηροί καρποί είναι τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες, μελέτες δείχνουν ότι η συχνή τους κατανάλωση δεν σχετίζεται με υψηλότερο σωματικό βάρος. Δίαιτες στις οποίες περιλαμβάνονται ξηροί καρποί είναι αποτελεσματικές, ίσως επειδή προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού λόγω του συνδυασμού των συστατικών τους, όπως η πρωτεΐνη και οι φυτικές ίνες.
Ακόμη και όσοι βρίσκονται σε κάποιο πρόγραμμα απώλειας βάρους μπορούν να τους καταναλώσουν, αλλά με μέτρο. Συνήθως 2-3 φορές την εβδομάδα, από μία χούφτα ξηρούς καρπούς (ανάλογα βέβαια με τις ημερήσιες θεμίδες). Προτείνουμε την κατανάλωση ανάλατων, ωμών ξηρών καρπών , διότι αυτοί διατηρούν τα θρεπτικά συστατικά. Είναι καλύτερα να τους αγοράζετε με το περίβλημά τους, καθώς τα λιπαρά τους οξειδώνονται με τον αέρα. Να αποφεύγετε τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, τους αλατισμένους και τους καβουρδισμένους γιατί χάνονται πολύτιμα συστατικά κατά την επεξεργασία τους.
Ιδέες κατανάλωσης
Οι ξηροί καρποί σε συνδυασμό με δημητριακά, μας δείνουν προτείνες υψηλής βιολογικής αξίας,δηλαδή ισάξιας με του κρέατος. Είναι λοιπόν μία καλή επιλογή σε περίοδο νηστείας. Μπορούμε να αλέσουμε διάφορους ξηρούς καρπούς της αρεσκίας μας και να τους προσθέτουμε σε φαγητά, γλυκά ή ακόμα και στο γάλα ή το γιαούρτι.
Επίσης ως απογευματινό σνακ, αποτελούν καλή επιλογή.
Μπορείτε να τους προσθέσετε σε σαλάτες όπως μαρούλι, ρόκα,σπανάκι.
Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι αποτελούν τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας. Τα 100 γραμ. μας δείνουν  περίπου 600 θερμίδες. Οπότε δεν πρέπει να επιρεαζόμαστε από τα πολλαπλά τους οφέλη και να παρασυρόμαστε στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων.

 

Γράφει η Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Κελέση Κατερίνα