Τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας έχουν ανέβει επικίνδυνα, πλέον και στην χώρα μας. Όλο και περισσότεροι γονείς βρίσκονται αντιμέτωποι με την νέα κατάσταση και αναρωτιούνται τι είναι αυτό που φταίει; Είναι οι ίδιοι οι γονείς; Είναι οι ρυθμοί ζωής που περιορίζουν τον χρόνο για δραστηριότητα στα παιδιά ; Είναι τα junk food που βρίσκονται παντού; Οι διαφημίσεις; Τα κυλικεία;

Ποιος ευθύνεται τελικά και τι μπορούν να κάνουν οι γονείς ;
Η αλήθεια είναι ότι δεν ευθύνονται μόνο τα παιδιά για την κατάσταση αυτή αλλά όλοι οι παραπάνω παράγοντες. Δεν έχουν από μόνα τους τα παιδιά την ωριμότητα να διαχειριστούν τόσους πειρασμούς. Εδώ λοιπόν μπαίνει η βοήθεια και η υποστήριξη από την οικογένεια, καθώς αυτή αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην παιδική παχυσαρκία. Πρέπει αρχικά οι γονείς να είναι πρόθυμοι για αλλαγές στον τρόπο ζωής ώστε το παιδί να μεγαλώνει σε ένα υποστηρικτικό και υγιές περιβάλλον.

Ψυχολογία παιδιού
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να προηγηθεί μία συζήτηση με το παιδί ώστε να μας εμπιστευτεί πώς βλέπει το ίδιο τον εαυτό του και πώς οι γύρω του. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει  να το κρίνουμε αλλά αντίθετα οφείλουμε να του τονώσουμε την αυτοπεποίθηση.

Ακόμα κι αν είναι υπέρβαρο και έχει το ίδιο αρνητική εικόνα για τον εαυτό του, πρέπει να καταλάβει ότι το αγαπάμε και θα το υποστηρίξουμε. Τα παχύσαρκα παιδιά σε αυτή την ηλικία αντιμετωπίζουν καμιά φορά προβλήματα με τους συνομηλίκους τους με αποτέλεσμα να μειώνεται η αυτοεκτίμησή τους. Καλό θα ήταν σε κάθε περίσταση να συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Ακόμα κι αν το παιδί είναι αρνητικό σε μια τέτοια κίνηση, μπορείτε να κάνετε εσείς μία επίσκεψη ώστε να σας καθοδηγήσει με τις κατάλληλες συμβουλές.

Φυσική δραστηριότητα

Εάν το παιδί σας δεν είναι συνηθισμένο στην γυμναστική, είναι λογικό να μην ενθουσιαστεί αμέσως μόλις το προτείνετε. Είναι λοιπόν σημαντικό να ξεκινήσετε με μικρές αλλαγές όπως μία βόλτα με το ποδήλατο, ή να πάτε σε έναν φίλο ή στο σχολείο ή στο σούπερ μάρκετ με τα πόδια.

Αφήστε το να διαλέξει μόνο του ένα άθλημα. Υπάρχουν τόσο πολλά, που κάποιο θα του ταιριάζει και θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του. Προσοχή όμως..φροντίστε να μπορεί να ανταπεξέλθει(λόγω βάρους) ώστε να μην απογοητευτεί. Εσείς από την μεριά σας να το επιβραβεύεται για κάθε του προσπάθεια.

Σημαντικό είναι να βοηθήσει σε αυτό όλη η οικογένεια. Μπορείτε για παράδειγμα να κανονίσετε οικογενειακές εξόδους για περίπατο. Να τονίζεται πάντα τα οφέλη στην υγεία και όχι την απώλεια κιλών. Επίσης μειώστε τον χρόνο που περνάτε μπροστά στην τηλεόραση και αντικαταστήστε τον με κάτι πιο δραστήριο.

Η συμπεριφορά των γονέων

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το παιδί, όσα παραπάνω κιλά κι αν έχει, βρίσκεται πάνω στην ανάπτυξη. Έτσι οι αλλαγές που θα γίνουν στην διατροφή του πρέπει να γίνονται πάντα σε συζήτηση με τον διαιτολόγο. Μην καταφύγετε σε αυστηρές δίαιτες που μπορεί να του προκαλέσουν προβλήματα όπως αναιμία ή ζαλάδες.
Σημαντικό είναι επίσης να μην βλέπει εσάς να ξεκινάτε συνεχώς και μία νέα δίαιτα. Ή να παραλείπετε γεύματα ή να ακολουθείτε μονοφαγία και οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί κατά καιρούς. Για το παιδί είστε πρότυπο και σας μιμείται.
Σε αυτή του την προσπάθεια να είστε μαζί του και όχι απέναντί του. Δηλαδή μην είστε συνέχεια από πάνω του μετρώντας τις μπουκιές και μην το κατηγορείτε για τις σοκολάτες πχ που έφαγε κρυφά. Στα παιδιά έχουν καλύτερα αποτελέσματα οι πράξεις, παρά τα λόγια και οι φωνές. Έτσι σταθείτε διακριτικά δίπλα του με εναλλακτικές προτάσεις. Να υπάρχει για παράδειγμα στο μεσημεριανό τραπέζι ποικιλία από σαλάτες έξυπνα διακοσμημένες ώστε να το δελεάσουν να τις δοκιμάσει. Να έχετε πάντα φρούτα πάνω στο τραπέζι. Κυρίως όμως να βλέπει πρώτα εσάς να προτιμάτε την σαλάτα και να επιλέγετε ως απογευματινό σνακ ένα φρούτο ή ένα γιαουρτάκι. Δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα , αν του λέτε τι πρέπει να φάει και τι είναι υγιεινό, χωρίς να το κάνετε πρώτα εσείς.
Τέλος θα σας συμβούλευα να μην αγχώνεστε και να μην μεταφέρετε τυχόν άγχος στο παιδί. Κάθε μέρα θα είναι και καλύτερη. Ξεκινήστε με μικρά βήματα και αλλαγή του τρόπου ζωής όλης της οικογένειας.

 

Γράφει η Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Κελέση Κατερίνα