Προετοιμασία :βράζουμε 1 κουταλιά της σούπας από το αρωματικό φυτό, για κάθε 3 φλυτζάνια νερό για 10 λεπτά περίπου.Το αφήνουμε για λίγο και μετά το σουρώνουμε.Μπορούμε να προσθέσουμε 1 κουταλάκι μέλι.
Λουίζα : Ενισχύει το αναπνευστικό και ουροποιητικό σύστημα. Να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση διότι μπορεί να προκληθούν προβλήματα στα νεφρά.
Θυμάρι: Ενισχύει το αναπνευστικό σύστημα. Δεν ενδείκνυται για εγκύους.
Χαμομήλι: Αποτελεί ηρεμιστικό,χωνευτικό και καταπραυντικό. Προσοχή σε περιπτώσεις κατανάλωσης αντιπηκτικών φαρμάκων.
Μαντζουράνα: Φυσικό αγχολυτικό,χωνευτικό και ενισχύει το αναπνευστικό σύστημα. Προσοχή στην κατανάλωση από υπερτασικούς και διαβητικούς.
Τίλιο: Λειτουργεί ως αντίδοτο σε φλεγμωνές και ως παυσίπονο σε πονοκεφάλους,τονώνει το αναπνευστικό σύστημα. Προσοχή σε χρήση του από άτομα που παίρνουν διουρητικά ή φάρμακα με λίθιο.
Φασκόμηλο: Τονώνει το νευρικό σύστημα, καταπραύνει το στομάχι και λειτουργεί ως αντιφλεγμονώδες. Καλό είναι να αποφεύγεται από θηλάζουσες καθώς υπάρχουν πιθανότητες να μειώνει την παραγωγή γάλακτος.
Μέντα: Καταπραύνει τους πόνους στο στομάχι και θεωρείται ωφέλημη σε περιπτώσεις κρυολογήματος. Αποφεύγεται από όσους κάνουν ομοιοπαθητική.
Δεντρολίβανο: Είναι αντικαταθλιπτικό,τονοτικό και καταπραύνει τους πονοκεφάλους. Ανεβάζει την πίεση , οπότε χρειάζεται προσοχή από τους υπερτασικούς
Βαλεριάνα: θεωρείται φυσικό αγχολυτικό. Πρέπει να αποφεύγεται από παιδιά και εγκύους. Επίσης αντενδίκνειται η παρατεταμένη χρήση της καθώς μπορεί να επιφέρει προβλήματα όπως ζαλάδες.

 

Γράφει η Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Κελέση Κατερίνα