ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ ΓΑΛΑ

Το αγελαδινό γάλα είναι το πιο διαδεδομένο απ’ όλα τα άλλα είδη και υπάρχει σε αφθονία ποσότητας. Αρμέγεται είτε χειρωνακτικά είτε με ειδικές μηχανές και μεταφέρεται στα εργοστάσια για περαιτέρω επεξεργασία. Περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Α και D και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και φώσφορο. Ανάλογα με το ποσοστό λίπους που περιέχει χωρίζεται σε πλήρες , χαμηλών λιπαρών και χωρίς λιπαρά. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως το πρωινό γάλα που μας δίνει η αγελάδα έχει μεγαλύτερο ποσοστό λίπους απ΄ ότι το βραδινό.

 

Το φρέσκο γάλα κρατά έως και 5 μέρες και η οσμή του δεν είναι τόσο έντονη σε σύγκριση π.χ. με το κατσικίσιο. Έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο και βιταμίνες Β και C σε σχέση με τα υπόλοιπα. Επίσης, περιέχει λακτόζη σε υψηλά επίπεδα και μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και αλλεργίες σε όσους έχουν δυσανεξία στο συγκεκριμένο σάκχαρο.

 

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΓΑΛΑ

Από το 2000 αρχίζει η παραγωγή βιολογικού γάλακτος στην Ελλάδα και των υποπροϊόντων του. Για να θεωρηθεί ένα γάλα βιολογικό πρέπει να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις οι οποίες είναι οι εξής :

  • Τα ζώα πρέπει να είναι απολύτως υγιή καθώς το γάλα από μολυσμένα και ασθενικά ζώα δε χρησιμοποιείται, ούτε επίσης και το γάλα από ζώα που έχουν υποβληθεί σε χημική φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση κάποιας ασθένειας.  Αντί αυτής μπορούν να χρησιμοποιηθούν ομοιοπαθητικά φάρμακα ή φυτικής προέλευσης.
  • Ο χώρος που στεγάζονται και τρέφονται τα θηλαστικά πρέπει να τηρεί τις προϋποθέσεις ενός πιστοποιημένου βιολογικού αγροκτήματος.
  • Η τροφή που παίρνουν  πρέπει να προέρχεται αποκλειστικά από βιολογικά προϊόντα, είτε αυτά προσλαμβάνονται  από το χώρο ελευθέρας βοσκής τους, είτε από ειδικές βιολογικές ζωοτροφές.
  • Μετά το πέρας ενός εξαμήνου, στο πλαίσιο των οποίων τηρούνται όλα τα παραπάνω,  το γάλα μπορεί να θεωρηθεί βιολογικό.

 

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ ΓΑΛΑ

Το βιολογικό αγελαδινό γάλα περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β και Ε εξαιτίας των πλούσιων και εξαιρετικά θρεπτικών ζωοτροφών με τα οποία τρέφονται. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και σε υγιή λιπαρά (Ω3 και Ω6). Ακόμη, είναι πλούσιο σε τρυπτοφάνη, η οποία βοηθά στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος, όμως έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο.

Στην Ελλάδα βιολογικό αγελαδινό γάλα παίρνουμε από πολλές εταιρίες όπως π.χ. Όλυμπος φρέσκο, Αγρόκτημα Λιβαδερού, Βιοαγρός κ.α.

 

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΥ ΑΓΕΛΑΔΙΝΟΥ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΓΕΛΑΔΙΝΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

Το βιολογικό αγελαδινό γάλα υπερέχει σε σύγκριση με το συμβατικό καθώς, μετά από έρευνες, έχει αποδειχθεί πως έχει 3 φορές μεγαλύτερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών ουσιών, 50% περισσότερη βιταμίνη Ε και 75% μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε Β- καροτίνη. Επίσης, απουσιάζουν τα αντιβιοτικά και οι ορμόνες κατά τους μήνες που μεγαλώνει το θηλαστικό και η τροφή είναι αυστηρώς ελεγχόμενη. Ακόμη, συνυπάρχουν σε μεγαλύτερο ποσοστό αρμονικά τα Ω3 και Ω6 λιπαρά. Τέλος, μπορεί το βιολογικό αγελαδινό γάλα να είναι πιο ακριβό, όμως τα οφέλη και τα θρεπτικά του συστατικά δικαιολογούν απόλυτα την τιμή του.