ΤΟΜΑΤΑ ή ΝΤΟΜΑΤΑ
Η ντομάτα είναι ένα ποώδες φυτό, ετήσιο ή διετές και σε ορισμένες περιπτώσεις και πολυετές. Ο καρπός του είναι κόκκινος και ζουμερός και παρόλο που ανήκει στην κατηγορία των φρούτων, χρησιμοποιείται ως λαχανικό.
Η καταγωγή της είναι από τη Λ. Αμερική και στην Ευρώπη γίνεται γνωστή τον 15ο αι μέσω Ισπανών κατακτητών. Στην Ελλάδα τη γνωρίζουμε από τον 19ο αι. Έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση απ’ όλα τα λαχανικά και είναι ευρέως διαδεδομένη στον ελληνικό χώρο μιας και καλλιεργείται σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, είτε στην ύπαιθρο, είτε σε θερμοκήπια. Η σπορά ξεκινά αρχές της άνοιξης σε πλούσιο από συστατικά έδαφος και ελαφρά όξινο PH. Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με τη σπορά αρχικά σε ατομικά γλαστράκια και στη συνέχεια μεταφυτεύοντας τη στην τελική θέση καλλιέργειας.
Υπάρχουν περί τις 1.200 ποικιλίες ντομάτας. Οι πιο γνωστές είναι της Βραυρώνας, Μπατάλα, καρδιά βουβαλιού, ντοματάκια Χίου, ντοματάκια άσπρα κτλ. Επίσης, ανάλογα με τη διάμετρο του καρπού τους χωρίζονται σε Μικρόκαρπες, που είναι οι πιο διαδεδομένες στον ελληνικό χώρο, σε Μεσόκαρπες και σε αυτές με Μεγάλο καρπό. Η διατροφική της αξία είναι μεγάλη καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, φώσφορο, κάλιο, νάτριο και έχει λίγες θερμίδες.
ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΝΤΟΜΑΤΑ
Η καλλιέργεια της βιολογικής ντομάτας είναι ελάχιστη στη χώρα μας . Ο κύριος όγκος παραγωγής τοποθετείται στον Μαραθώνα Αττικής και στην Κρήτη. Η βιολογική ντομάτα ευδοκιμεί σε ήπια και ζεστά κλίματα, σε εδάφη με ουδέτερο PH και πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, μακριά από χλώριο, καλά σκαμμένα και με αρκετό οργανικό λίπασμα. Μπορεί να καλλιεργηθεί στο ίδιο έδαφος για αρκετά χρόνια με την προϋπόθεση πως το έδαφος δεν έχει προσβληθεί από παράσιτα ή ζιζάνια. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η μεταφύτευση της βιολογικής ντομάτας κρίνεται αναγκαία. Η ανάπτυξη του φυτού εξαρτάται από το είδος του εδάφους, το λίπασμα που θα χρησιμοποιηθεί και το κλίμα που επικρατεί στην εκάστοτε περιοχή. Οι εχθροί της βιολογικής ντομάτας είναι τα έντομα, τα ζιζάνια, οι μυκητολογικές ασθένειες όμως όλα αντιμετωπίζονται με φυσικούς τρόπους και χωρίς χημικά σκευάσματα.
Οι βιολογικές ντομάτες είναι ακόμα πιο πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά από τις συμβατικές καθώς είναι πλούσιες σε περιεκτικότητα βιταμίνης A, C , σε κάλιο, νάτριο και το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι πως αποτελεί πηγή λυκοπενίου το οποίο βοηθά σε παθήσεις της καρδιάς και σε περιορίζει την εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου όπως του προστάτη.
Οι κατηγορίες των βιολογικών ντοματών είναι πολλές και πρόσφατα έγιναν ευρέως γνωστές. Εκτός, λοιπόν, από τις κόκκινες ντομάτες έχουμε κίτρινες, πράσινες, μωβ, πορτοκαλί, ροζ και μαύρες. Ειδικά για τις τελευταίες, η παραγωγή τους ξεκίνησε δειλά-δειλά από την Κρήτη και οι παραγωγοί τονίζουν, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, πως πρόκειται για διασταύρωση σπόρων ντομάτας με άλλες ποικιλίες και δεν έχουν καμία σχέση με γενετικά τροποποιημένα προϊόντα. Οι μαύρες βιολογικές ντομάτες είναι πιο γλυκές και έχουν διπλάσια τιμή από τις κόκκινες γεγονός που δυσκολεύει την ευρεία παραγωγή τους.
ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ
ΜΑΥΡΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΝΤΟΜΑΤΑ
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
Οι διαφορές της συμβατικής με την βιολογική ντομάτα εντοπίζονται τόσο στο γευστικό όσο και στο οικονομικό επίπεδο. Οι βιολογικές ντομάτες είναι καλύτερες στη γεύση, πιο γλυκές και με περισσότερες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άλατα, χωρίς βλαβερά στοιχεία καθώς απουσιάζουν τα χημικά λιπάσματα. Έχουν λιγότερη περιεκτικότητα σε νερό και είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά στοιχεία όπως το λυκοπένιο που αναφέραμε παραπάνω. Όσον αφορά τον οικονομικό τομέα, μπορεί η παραγωγή της βιολογικής καλλιέργειας να είναι μικρότερη της συμβατικής και το κόστος παραγωγής μεγαλύτερο, όμως η υψηλότερη τιμή πώλησης της βιολογικής ντομάτας και η οικονομική ενίσχυση στους καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων προσδίδει μεγαλύτερο κέρδος και γεωργικό εισόδημα σε σχέση με την καλλιέργεια της συμβατικής ντομάτας.