ΡΥΖΙ

Πολύ λίγα δημητριακά έχουν τη σημασία του ρυζιού στη διατροφή των ανθρώπων παγκοσμίως. Το 50% έως το 66% του πληθυσμού της γης εξαρτάται από το ρύζι για τη διατροφή του. Το ρύζι δίνει στο σύνολο των ανθρώπων το 20% ενέργειας, το 13% των πρωτεϊνών που χρειάζεται ο οργανισμός τους. Για το 50% έως το 66% του πληθυσμού της γης, το ρύζι αποτελεί μια πολύ σημαντική πηγή πρόσληψης διατροφικής ενέργειας.

To ρύζι είναι το τρίτο στον κόσμο σε καλλιεργούμενη έκταση γεωργικό προϊόν, μετά το καλαμπόκι και το σιτάρι. Η παραγωγή του αναποφλοίωτου ρυζιού έφτασε το 2004 τα 600 εκατομμύρια τόνους σε όλο τον κόσμο. Το αναποφλοίωτο ρύζι δεν θα πρέπει να συγχέεται με το καστανό ρύζι, το οποίο προέρχεται από την πρώτη εξαγωγή του φλοιού. Το αναποφλοίωτο ρύζι δεν τρώγεται. Είναι η πρώτη ύλη που χρησιμοποιούμε για να βγάλουμε ρύζι μέσω του «ξυσίματος» και της αποφλοίωσης.

Η Ελληνική παραγωγή σε αναποφλοίωτο συμβατικό ρύζι ανέρχεται στους 150.000 τόνους, που αντιστοιχεί σε 87.000 τόνους έτοιμου ρυζιού από τους οποίους καταναλώνουμε τις 60-65.000.Αντίστοιχα τα βιολογικά ρύζια το 2006 δεν ξεπέρασαν τους 800 τόνους και είναι χαρακτηριστικό της υστέρησης που έχει η ελληνική παραγωγή και κατανάλωση.

Το βιολογικό ρύζι είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και άλλα ανόργανα στοιχεία. Είναι εύπεπτο, δεν προκαλεί αλλεργία. Δεν περιέχει γλουτένιο που είναι αιτία της ασθένειας κοιλιοκάκης. Το ρύζι δεν περιέχει χοληστερόλη και άλλα λίπη ούτε και νάτριο. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, σίδηρο, βιταμίνες Β και βιταμίνη Ε. Παρακάτω αναφέρονται μερικές από τις βιταμίνες και την χρησιμότητά τους στον οργανισμό μας.

Φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες του ρυζιού μειώνουν τη χοληστερόλη αίματος. Η πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή έχει συσχετισθεί με χαμηλότερη συχνότητα καρδιακών παθήσεων τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.
Κάλιο
Το κάλιο είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση του ισοζυγίου του νερού στον οργανισμό, για τη λειτουργία των νεφρών, για τα επίπεδα οξύτητας του αίματος, για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και για τη νευρομυϊκή λειτουργία. Ο ρόλος του στη μεταφορά των ηλεκτρικών σημάτων για τη λειτουργία της καρδιάς είναι καθοριστικός.
Είναι απαραίτητο η διατροφή να παρέχει ικανοποιητικό κάλιο, το οποίο μειώνει τον κίνδυνο υψηλής πίεσης και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Μαγνήσιο
Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο στο μεταβολισμό των οστών, των πρωτεϊνών και τη σύνθεση λιπαρών οξέων που είναι απαραίτητα για τη δημιουργία νέων κυττάρων. Η έκκριση ινσουλίνης και η λειτουργία της απαιτούν μαγνήσιο. Η ενεργοποίηση των βιταμινών Β, η χαλάρωση των μυών, η πήξη του αίματος, η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό (ATP), χρειάζονται μαγνήσιο.

Φωσφόρος
Ο φωσφόρος είναι ανόργανο στοιχείο που είναι σημαντικό για τη δημιουργία δυνατών οστών και δοντιών. Ο φωσφόρος είναι επίσης σημαντικός για την απελευθέρωση ενέργειας από τα λίπη, τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια των μεταβολικών διεργασιών. Συμμετέχει στη σύνθεση του γενετικού υλικού, των κυτταρικών μεμβρανών και πολλών ενζύμων.

Σίδηρος
Ο σίδηρος είναι απαραίτητο στοιχείο για την αιμοσφαιρίνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την πρωτεΐνη που μεταφέρει το οξυγόνο στο αίμα. Η έλλειψη σιδήρου οδηγεί σε αναιμία. Οι άνθρωποι που έχουν έλλειψη σιδήρου κουράζονται εύκολα.

Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε είναι ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας που προστατεύει τις μεμβράνες των κυττάρων και άλλα λιποδιαλυτά στοιχεία του οργανισμού. Η προστασία από την οξείδωση της κακής χοληστερόλης LDL, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης ορισμένες έρευνες έχουν δείξει κάποιο ρόλο της βιταμίνης αυτής στη ρύθμιση της γλυκόζης αίματος και ενδεχομένως στην πρόληψη και θεραπεία του διαβήτη.

Άλλα οφέλη…

Σαν γεύμα τα όσπρια με το ρύζι αποτελούν άριστη πηγή υδατανθράκων και φυτικών ινών για την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Παράλληλα περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, κάλιο που βοηθά πολύ στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ενώ είναι πολύ φτωχό σε νάτριο (που αυξάνει την αρτηριακή πίεση).

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ VS ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ ΡΥΖΙ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΡΥΖΙ

  1. Έχει λιγότερο νερό στη σύστασή τους
  2. Έχει περισσότερες φυτικές ίνες και φυσικές φυτοχημικές ουσίες σε σχέση με το συμβατικό
  3. Περιέχει υψηλότερα θρεπτικά συστατικά, χωρίς προσθήκες, και έχουν μεγαλύτερη ποσότητα βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, σίδηρο, χαλκό και ψευδάργυρο.
  4. Η γεύση του είναι φυσική
  5. Δεν περιέχει χημικά κατάλοιπα 
  6. Δεν χρησιμοποιούνται πρόσθετα και χημικά κατά την παραγωγή του
  7. Συνήθως είναι λίγο πιο ακριβό από το συμβατικό

ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ ΡΥΖΙ

  1. Έχει περισσότερο νερό στη σύσταση του σε σχέση με το βιολογικό
  2. Περιέχει λιγότερες φυτικές ίνες
  3. Έχει συνήθως μικρότερη ποσότητα θρεπτικών συστατικών. Στα συμβατικά προϊόντα φυτικής προέλευσης προστίθενται ορισμένες φορές θρεπτικά συστατικά (μέταλλα, βιταμίνες) 
  4. Κατά την παραγωγή του χρησιμοποιούνται συντηρητικά και πρόσθετα  υπάρχει όμως η διαβεβαίωση των ειδικών ότι αυτό συμβαίνει στα όρια που επιτρέπει η νομοθεσία
  5. Έχει πιο προσιτές τιμές