ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ
Το κουνουπίδι είναι ποώδες φυτό, μονοετές ή διετές, και ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών. Συγκαταλέγεται στην ομάδα των λαχανικών μαζί με το λάχανο και το μπρόκολο, του οποίου είναι στενός συγγενής. Η καλλιέργειά του αρχίζει τον 16ο αι. στη Δυτική Ευρώπη και μόλις τον 20ο αι. οι Αμερικάνοι εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους. Καλλιεργείται στις περιοχές της Μεσογείου εδώ και 2.000 χρόνια και σε κάποιες παραθαλάσσιες περιοχές του Ατλαντικού. Στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο ποσοστό στην καλλιέργεια κατέχουν η Εύβοια, η Αττική, η Μεσσηνία, η Αρκαδία και η Κέρκυρα. Το κουνουπίδι καλλιεργείται για την ανθοκεφαλή του, μια συμπαγής μάζα στην κορυφή του. Όσο πιο άσπρο και αφράτο, τόσο πιο φρέσκο. Πιο γνωστό είναι το άσπρο κουνουπίδι, όμως υπάρχει και μια κόκκινη ποικιλία. Σχετικά με τη διατροφική του αξία, το κουνουπίδι, είναι πλούσιο σε νερό, βιταμίνη C, η οποία αλλάζει ανάλογα με τις συνθήκες καλλιέργειας και την ποικιλία, βιταμίνη Α, Κάλιο, Φώσφορο, Ασβέστιο. Έχει πολύ λίγες θερμίδες, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι πολύ σημαντικό για τα διατροφικά προγράμματα.
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ
Η καλλιέργεια του βιολογικού κουνουπιδιού είναι σχετικά εύκολη αρκεί να ακολουθηθούν κάποιοι κανόνες. Για την ευδοκίμησή του, προτιμάται ήπιο κλίμα (15-20ο C) καθώς το ψυχρό μπορεί να προκαλέσει ζημιές και να καταστρέψει το φυτό. Η σωστή θερμοκρασία είναι καθοριστικός παράγοντας για την καλή ανάπτυξη του βιολογικού κουνουπιδιού. Το έδαφος που θα καλλιεργηθεί πρέπει να είναι ελαφρά όξινο (PH 6-7), πλούσιο σε οργανική ουσία, χωρίς υπερβολικό άζωτο αλλά με ασβέστιο. Η καλύτερη λίπανση θεωρείται η κοπριά κότας και πρέπει να τη ρίξουμε στο χώμα 2 βδομάδες πριν φυτέψουμε.
Η σπορά του βιολογικού κουνουπιδιού γίνεται όλες τις εποχές εκτός από τη θερινή. Αρχικά σπέρνουμε σε σπορείο (υπαίθριο), με καλοδουλεμένο κοπρόχωμα και μετά από 40-45 μέρες είναι έτοιμο για μεταφύτευση. Έχει ανάγκη από πολύ πότισμα για καλές αποδόσεις αλλιώς η παραγωγή του είναι πενιχρή. Συγκαλλιεργείται με κρεμμύδια, πατάτες, σέλινο, δυόσμο, θυμάρι, δενδρολίβανο και γενικά με αρωματικά φυτά καθώς αυτά απομακρύνουν τα σκουλήκια που μπορούν να βλάψουν το φυτό μας. Έχουμε δύο περιόδους παραγωγής, την Πρώιμη (φθινοπωρινή) παραγωγή, όπου οι σπόροι φυτεύονται Μάιο ή Ιούνιο και την Όψιμη (χειμώνας – άνοιξη ) με τους σπόρους να φυτεύονται τον Αύγουστο. Η συγκομιδή γίνεται 2-3 μήνες μετά τη μεταφύτευση.
Όσον αφορά τη διατροφική αξία του βιολογικού κουνουπιδιού, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, νερό και βιταμίνη C. Το φυλλικό οξύ προστατεύει από τα καρδιακά νοσήματα, ενώ οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης. Επίσης, στο βιολογικό κουνουπίδι έχει παρατηρηθεί σε μεγάλες ποσότητες η ουσία Σουλφοραφάνη, η οποία απελευθερώνεται με το κόψιμο της ανθοκεφαλής, και προστατεύει από τον καρκίνο.
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΟΥ
SNOWBALL, πρώιμη ποικιλία εξαιρετικής ποιότητας
EARLY SNOWBALL, ιδανική για καλλιέργεια το καλοκαίρι
ERFURTER, ανθεκτική στη ζέστη – παραγωγή αρχές φθινοπώρου
ΜΩΒ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ, ανθεκτικό στη ζέστη
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΥ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΟΥ
Το βιολογικό κουνουπίδι είναι καλύτερο στη γεύση και έχει πιο έντονο άρωμα από το συμβατικό εξαιτίας της φυσικής διαδικασίας σύμφωνα με την οποία αναπτύσσεται. Η εμφάνιση είναι υποδεέστερη από τα συμβατικά καθώς το μέγεθος μπορεί να είναι μικρότερο και πιο ανομοιόμορφο στην επιφάνεια, γεγονός που τα κάνει να ξεχωρίζονται ευκολότερα. Επιπλέον, το βιολογικό κουνουπίδι είναι πιο πλούσιο σε βιταμίνη C, Μαγνήσιο και Φώσφορο και περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών.