Ας το πάρουμε από την αρχή..Τί είναι το ταχίνι; Είναι ο πολτός από το σουσάμι.Περιέχει πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, ακόρεστα λιπαρά,  βιταμίνες Ε, Β1 και Β6, μέταλλα και αντιοξειδωτικές ουσίες.. Αποτελεί ιδανικό υποκατάστατο των ζωικών πρωτεϊνών, ιδιαιτέρα σε περιόδους νηστείας. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο (οπότε βοηθά κατά της οστεοπόρωσης), σίδηρο , κάλιο, ψευδάργυρο (αυξάνει την άμυνα του οργανισμού), φώσφορο, μαγγάνιο,  μαγνήσιο (δρα καταπραϋντικά, ηρεμιστικά, μειώνει τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες), σελήνιο (αντιοξειδωτική δράση), χαλκό, ενώ είναι καλή πηγή φυτοστερολών και λιγνανών(σεσαμίνη, σεσαμολίνη) που δρουν αντιοξειδωτικά στον οργανισμό. 

Η ερώτηση που μου κάνουν οι περισσότεροι είναι αν το ταχίνι παχαίνει . Αν η ερώτηση έχει να κάνει με τις θερμίδες του προϊόντος, ε τότε ναι το ταχίνι παχαίνει.Τα 100 γρ. αποδίδουν 607 θερμίδες!! Δηλαδή περιέχει 90 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας.Το 80% των θερμίδων προέρχεται από τα λιπαρά , τα περισσότερα από αυτά είναι ακόρεστα.Πρόκειται λοιπόν για μια συμπυκνωμένη πηγή θερμιδικής ενέργειας η οποία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται συχνά από αυτούς που θέλουν να χάσουν βάρος.  Ωστόσο εξ αιτίας του λίπους είναι αρκετά χορταστικό οπότε το καλό είναι ότι ίσως μπορούμε να ικανοποιησουμε την επιθυμία μας με μια μικρή ποσότητα.

 Σε περίπτωση που κάποιος προσπαθεί να χάσει βάρος μπορεί να τρώει ταχίνι έχοντας υπ όψην του όμως τις θερμίδες και να μην επαναπαύεσαι στο γεγονός ότι είναι μια υγιεινή τροφή.

Μερικές ιδέες για το πώς μπορούμε να το εντάξουμε σε ένα διαιτολόγιο απώλειας βάρους είναι να προσθέσουμε το ταχίνι σε ψωμί ολικής αλέσεως για πρωινό (το λίπος και οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθουν στον έλεγχο της όρεξης μαςτην υπόλοιπη μέρα) Επιπλέον μπορούμε να το προσθέσουμε σε σαλάτες ως μια δόση πρωτεΐνης και λίπους αντί για λάδι.

 

Γράφει η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Κελέση Κατερίνα