Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ξεκινήσει κατά καιρούς δίαιτες, τις οποίες όμως δεν κατορθώσαμε να ολοκληρώσουμε. Γιατί όμως κάποιος εγκαταλείπει την προσπάθειά του, πριν φτάσει στο επιθυμητό γι αυτόν αποτέλεσμα; Γιατί ενώ ξεκινάμε με αισιοδοξία και στόχους, στην πορεία τα ξεχνάμε; Η αλήθεια είναι ότι οι λόγοι είναι πολλοί..Ας τους αναλύσουμε λοιπόν..

  • Συναισθηματικοί λόγοι-Απογοήτευση

Από την πρώτη συνεδρία, τα άτομα που αποφασίζουν να χάσουν βάρος, με ρωτάνε σε πόσο καιρό θα χάσουν τα κιλά που επιθυμούν. Η απάντηση που περιμένουν είναι σε 1 μήνα ή σε 2 μήνες, ανάλογα με τον στόχο. Παράλληλα όμως όλοι έχουν ακούσει ότι για μία καλή απώλεια βάρους, τα κιλά πρέπει να χαθούν σταδιακά. Τι εννοούμε όμως με τον όρο «καλή απώλεια»; Καλή απώλεια , σημαίνει ασφαλής απώλεια. Πρέπει να ακολουθούμε ένα πρόγραμμα που δεν βάζει σε κίνδυνο την υγεία του ατόμου που το ακολουθεί, είναι ισορροπημένο και εξατομικευμένο , ώστε η απώλεια κιλών να συμβαδίζει με απώλεια λιπώδους μάζας και όχι μυϊκής μάζας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ορίσει ως ασφαλή απώλεια βάρους το 1% του σωματικού βάρους εβδομαδιαίως.
Όταν κάποιος έχει προσπαθήσει πολλές φορές να χάσει κιλά, χωρίς να τα καταφέρει, είναι λογικό εν μέρει να είναι ανυπόμονος. Αυτή η ανυπομονησία και οι προηγούμενες απογοητεύσεις , οδηγούν πολύ συχνά τα άτομα στο να ψάχνουν μαγικούς τρόπους αδυνατίσματος όπως λιποδιαλύτες, χάπια, καφέδες, λουίζα, χυμό λεμονιού και πολλά άλλα μαντζούνια που υπάρχουν στα φαρμακεία ή που προβάλουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η επιθυμία αυτή για γρήγορη απώλεια βάρους, κάνει πολλούς να πέσουν θύματα αυτής της τόσο καλοστημένης απάτης.  
Την επόμενη φορά λοιπόν, διαλέξτε προσεκτικά τον ειδικό στον οποίο θα απευθυνθείτε και αναρωτηθείτε αν μπορείτε να ακολουθήσετε το πρόγραμμα που σας προτείνει. Αν η απάντηση είναι θετική, τότε… καλή αρχή.. 

  • Αργή απώλεια κιλών

Είναι γνωστό ότι όλα τα άτομα δεν χάνουν βάρος με τον ίδιο ρυθμό. Άλλοι χάνουν πιο εύκολα και άλλοι πιο δύσκολα. Οι λόγοι αυτοί μπορεί να είναι ορμονικοί ή να οφείλονται σε έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, λήψη κάποιον φαρμάκων, άστατα γεύματα, ηλικία και άλλοι πολλοί που επιβραδύνουν τον μεταβολισμό μας. Αφού κατανοήσουμε τον μεταβολικό μας ρυθμό, στόχος πρέπει να είναι η εκπαίδευση ώστε να αποκτήσουμε σωστές διατροφικές  συνήθειες και να τις εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας. Από εκεί και πέρα η απώλεια βάρους θα πραγματοποιηθεί. Όσο αργά και να χάνει κάποιος, ας σκεφτεί τι θα γίνει με το να διακόψει την διατροφή. Είτε θα παραμείνει στα ίδια κιλά, είτε θα βάλει κι άλλα..

  • Έντονοι ρυθμοί ζωής

Πολλά άτομα λόγω κοινωνικών, επαγγελματικών ή οικογενειακών υποχρεώσεων, αναγκάζονται να τρώνε αρκετές φορές εκτός σπιτιού. Σε  αυτές τις περιπτώσεις είναι δύσκολη, αν όχι αδύνατη η διατήρηση ενός προγράμματος διατροφής. Πρέπει ωστόσο να γίνει μία συζήτηση με τον διαιτολόγο σας , ώστε να σας πει ποιες λύσεις υπάρχουν και να σας συμβουλέψει για τις επιλογές που πρέπει να κάνετε στις εξόδους σας.

  • Οικονομικές δυσκολίες
    Η εποχή που διανύουμε , με όλα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε , αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις ανασταλτικό παράγοντα για την έναρξη διατροφικού προγράμματος ή για την διακοπή του. Έτσι αναγκάζονται να στραφούν σε ανέξοδες μεν, λανθασμένες δε λύσεις, όπως δίαιτες από το διαδίκτυο, από περιοδικά ή από φίλους.

Το σημαντικό για να πετύχει μία δίαιτα, και να μην γίνεται φαύλος κύκλος, είναι:

  • η συζήτηση με τον διαιτολόγο ώστε να έχετε στα χέρια σας ένα πρόγραμμα «στα μέτρα σας» ισορροπημένο και χωρίς στερήσεις
  • ένας εφικτός στόχος
  • σεβασμός στους βιορυθμούς σας
  •  να μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια και τους στόχους στην πρώτη δυσκολία  
  • Και να θυμάστε καλύτερα μία μικρή απώλεια από μία μηδαμινή απώλεια