ΣΚΟΡΔΟ
Το σκόρδο είναι πολυετές, βολβώδες φυτό και προέρχεται από την Κεντρική και Ανατολική Ασία. Χρησιμοποιείται και σαν φάρμακο και ως τροφή με πολλά οφέλη για την υγεία. Εξάλλου, αναφέρεται ότι το σκόρδο ήταν η τροφή της θεάς Αφροδίτης για να κρατά την σφριγηλότητα και τον ερωτισμό της! Έχει βολβώδες στέλεχος και μέχρι τη μέση τα φύλλα του είναι επίπεδα και λεία. Στην κορυφή του στελέχους υπάρχει το άνθος, το οποίο έχει λευκό χρώμα. Ο βολβός ή κεφάλι του σκόρδου, για το οποίο και καλλιεργείται το σκόρδο, αποτελείται από μικρά βολβοειδή μέρη που ονομάζονται κοινά «σκελίδες» και μπορέι να είναι από 12-20. Αυτές καλύπτονται από μεμβράνες ,3-4, και έχουν κοινή βάση. Οι εξωτερικές σκελίδες είναι μεγαλύτερες και πιο καυτερές από τις εσωτερικές.
Χαρακτηριστικό γνώρισμα του σκόρδου είναι η έντονη οσμή και η καυστική γεύση του, η οποία οφείλεται σε αιθέρια έλαια τα οποία είναι πλούσια σε θειούχες ενώσεις με κυριότερο απ’ αυτά την αλισίνη. Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγγάνιο και είναι πηγή σεληνίου. Βέβαια, το σκόρδο έχει και πολλές θεραπευτικές ιδιότητες αλλά αν χρησιμοποιηθεί για αυτό το λόγο καλό θα ήταν να καλλιεργηθεί απ’ τον ίδιο τον καταναλωτή και να καταναλωθεί όσο πιο φρέσκο γίνεται.
Υπάρχουν περί τις 300 ποικιλίες σκόρδου με τις πιο γνωστές να είναι τα κοινά σκόρδα, τα ολόλευκα, τα τεράστια, τα στρογγυλά χονδρά και τα σχιστά. Υπάρχει και μια πιο σπάνια ποικιλία μονόκοκκου σκόρδου στην Σαντορίνη, με μία μόνο σκελίδα με πολύ έντονη γεύση.
Κάποιες χρήσιμες συμβουλές για την κατανάλωση του σκόρδου αφορούν πρώτα απ’ όλα τη μυρωδιά του. Η έντονη οσμή φεύγει πίνοντας δυνατό καφέ ή γάλα, ή καταναλώνοντας μέλι. Δεύτερον, αφού καθαριστεί και κοπεί, συνίσταται η κατανάλωσή του μετά από 15 λεπτά, για να απελευθερωθεί το ένζυμο αλισίνη. Τρίτο και τελευταίο, καλό είναι να συγκαλλιεργείται με ντομάτες καθώς τις προστατεύει από τον τετράνυχο και φυτεύοντάς το δίπλα σε άλλα φυτά, διώχνει τα έντομα εξαιτίας της έντονης οσμής του, λειτουργώντας έτσι ως ένα φυσικό εντομοκτόνο.
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΚΟΡΔΟ
Το βιολογικό σκόρδο, όπως και το συμβατικό, καλλιεργείται για τους βολβούς του. Στην Ελλάδα η φύτευσή του σε θερμά μέρη ξεκινά από τον Οκτώβριο και στα ψυχρά από το Φεβρουάριο. Ανθίζει τους καλοκαιρινούς μήνες και η συγκομιδή γίνεται τον Ιούνιο με Ιούλιο. Το φυτό ευδοκιμεί σε ελαφρά χώματα, όχι υγρά αλλά στραγγερά και η καλλιέργεια κατά κύριο λόγο γίνεται με σκελίδες και σπάνια θα χρησιμοποιηθούν σπόροι. Πρέπει να γίνει πολύ καλή προετοιμασία του εδάφους με άριστο λίπασμα κοπριάς και αυτή η διαδικασία να λάβει χώρα πολύ πριν από τη διαδικασία της φύτευσης. Επίσης, κατά τη διάρκεια της βλάστησης πρέπει να σκαλίζεται 1-2 φορές και το πότισμα να είναι ελάχιστο, μόνο όταν υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Το πότισμα πρέπει να σταματάει πριν τη συγκομιδή, η οποία πρέπει να γίνεται μετά από την αποξήρανση των φύλλων, αλλιώς τα βιολογικά σκόρδα θα σαπίσουν γρήγορα. Αφού ξεριζωθούν, δένονται σε πλεξούδες και αναρτώνται σε ξηρή αποθήκη. Οι κύριες περιοχές καλλιέργειας βιολογικού σκόρδου είναι η Μακεδονία, ο Πλατύκαμπος Λάρισας και η Θράκη με κύριο τον αγροτικό συνεταιρισμό Νέας Βύσσας.
Στην βιολογική καλλιέργεια του σκόρδου είναι πολύ σημαντική η εδαφοκάλυψη με άχυρο για να γίνεται ο έλεγχος και η αποφυγή ζιζανίων που θα καταστρέψουν τη σοδειά. Στο εμπόριο κυκλοφορούν δισκία βιολογικού σκόρδου ως συμπληρώματα διατροφής αλλά δεν έχουν καμία ουσιαστική επίδραση στον οργανισμό από φαρμακευτικής άποψης.
Πολύ σημαντικές είναι οι ιατρικές-φαρμακευτικές ιδιότητες του βιολογικού σκόρδου μιας και κάνει καλό σε όλους σχεδόν τους τομείς της υγείας. Ο Λουί Παστέρ ήταν ο πρώτος που αντιλήφθηκε την αντιβιοτική του δράση. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως προλαμβάνει κάποιες ασθένειες και δεν τις θεραπεύει και η συνιστώμενη κατανάλωσή του ανέρχεται σε 2-3 σκελίδες σκόρδου ημερησίως. Το βιολογικό σκόρδο λοιπόν έχει αντισηπτικές, διουρητικές, αντιπυρετικές , αφροδισιακές και τονωτικές ιδιότητες. Από τα αρχαία χρόνια ακόμα ήταν γνωστές κάποιες από αυτές καθώς βρέθηκαν συνταγές πάνω σε ιατρικούς παπύρους στην Αίγυπτο. Επιπλέον, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει τη χοληστερόλη στον οργανισμό, έχει αντιπηκτικές ιδιότητες, προλαμβάνει την απώλεια μνήμης και την κατάθλιψη και επίσης κάποιες μορφές καρκίνου όπως π.χ. του στομάχου. Ακόμη είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΥ- ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΚΟΡΔΟΥ
Το βιολογικό σκόρδο δεν διαφέρει σημαντικά από το συμβατικό στις θρεπτικές ουσίες. Αυτό που μπορεί να παρατηρηθεί είναι πως το βιολογικό σκόρδο έχει πιο έντονη γεύση και είναι πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Το κυριότερο όμως είναι, αν εξαιρέσουμε την αποφυγή στην καλλιέργεια χημικών λιπασμάτων τα οποία είναι επιβλαβή για την υγεία, πως το βιολογικό σκόρδο αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα στην χρησιμοποίηση του ως φαρμακευτικό προϊόν.