ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Όταν λέμε «σοκολάτα», εννοούμε όλα εκείνα τα προϊόντα που έχουν τη βάση τους και  παράγονται από τους κόκκους του κακαόδεντρου. Αυτό είναι ένα τροπικό φυτό, το οποίο καλλιεργήθηκε τον 6ο αι. π.Χ. ,για πρώτη φορά, από τους Μάγια στην Αμερική. Αυτός θεωρείται και ο τόπος καταγωγής της σοκολάτας. Οι Αζτέκοι όμως ήταν αυτοί που το ανήγαγαν σε πολύτιμο αγαθό, καθώς στη θέση των χρημάτων για τις συναλλαγές τους χρησιμοποιούσαν τους κόκκους αυτού του φυτού. Η παράδοση λέει πως είναι βασιλική τροφή και για αυτό ονομάζεται και «τροφή των θεών». Ο πρώτος Ευρωπαίος που έρχεται σε επαφή με την σοκολάτα είναι ο Χριστόφορος Κολόμβος και οι πρώτοι καρποί στην Ευρώπη έρχονται μέσω των Ισπανών κατακτητών. Η σοκολάτα, είναι βασικό συστατικό της ζαχαροπλαστικής και μπορούμε να τη βρούμε σε διάφορες μορφές όπως ως τούρτα και μπισκότα σοκολάτας, παγωτό, μούς ή ακόμα και σε υγρή μορφή σαν ρόφημα. Είναι μια παρεξηγημένη τροφή καθώς εκτός από θερμίδες, προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο.

Η παρασκευή της σοκολάτας, όπως αναφέραμε παραπάνω, βασίζεται κατά κύριο λόγο στο κακαόδεντρο και στην επεξεργασία των καρπών του. Αφού μαζευτούν οι καρποί από το δέντρο, δίνεται ένα χρονικό διάστημα για να ωριμάσουν και στη συνέχεια καθαρίζονται, αποφλοιώνονται και ζυμώνονται. Στον κακαοπολτό που προκύπτει, προστίθεται η ζάχαρη, το βούτυρο κακάο και το γάλα. Οι ποσότητες ποικίλλουν ανάλογα με το είδος της σοκολάτας που θέλουμε να παράξουμε. Κάθε βιομηχανία, χρησιμοποιεί διάφορες ποικιλίες από κακάο και αλλάζει τις δοσολογίες κατά την παραγωγή τους, και για αυτό το λόγο σοκολάτες του ίδιου είδους έχουν διαφορετική γεύση. Σ΄ αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε πως, η Αγγλία ήταν η πρώτη χώρα που πρότεινε τη χρήση σοκολάτας σε στέρεα μορφή, η Ολλανδία παρασκεύασε τον 19ο αι. για πρώτη φορά τη σκόνη κακάο και στη Γαλλία δημιουργήθηκαν τα πρώτα σοκολατάκια και έγιναν οι πρώτες προσπάθειες γύρω στο 1800 για βιομηχανοποιημένη παραγωγή της. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνούμε την Ελβετία, που είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παράδοση στην παραγωγή εύγευστης και ποιοτικής σοκολάτας μέχρι σήμερα, και η πρώτη που δημιούργησε τη σοκολάτα με φουντούκι.
Η περιεκτικότητα της σοκολάτας σε κακάο καθορίζει τη γεύση της και την θερμιδική της αξία. Αν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο είναι πιο πικρή, αλλά περισσότερο ωφέλιμη για την υγεία. Υπάρχουν διαφόρων ειδών σοκολάτες και κάποιες από τις βασικότερες κατηγορίες είναι οι εξής :

Μαύρη σοκολάτα : Ονομάζεται αλλιώς υγείας ή πικρή. Παρασκευάζεται από βούτυρο κακάο, ζάχαρη και κακαόμαζα και έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο. Είναι ιδανική για δίαιτες καθώς περιέχει λίγες θερμίδες και περισσότερα αντιοξειδωτικά.

Κουβερτούρα : Η διαφορά της από τη μαύρη είναι η χαμηλότερη περιεκτικότητά της σε κακάο. Χρησιμοποιείται κατ’ εξοχήν στη ζαχαροπλαστική.

Σοκολάτα γάλακτος : Είναι η αγαπημένη των παιδιών. Περιέχει βούτυρο κακάο, κακαόμαζα, γάλα και ζάχαρη. Περιέχει μικρό ποσοστό κακάο, το οποίο έχει αντικατασταθεί από το γάλα. Το ποσοστό του ασβεστίου είναι χαμηλό, οι θερμίδες δεν έχουν μεγάλη διαφορά από τις άλλες σοκολάτες, ωστόσο η διαφορά της έγκειται στην ποιότητα, καθώς περιέχει τριπλάσια χοληστερίνη από τη μαύρη.

Γεμιστή σοκολάτα: Δημιουργείται με την προσθήκη διαφόρων υλικών, είτε φρούτων, είτε ξηρών καρπών.

Λευκή σοκολάτα: Δεν περιέχει κακαόμαζα, που είναι το βασικό συστατικό για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν ως σοκολάτα, όμως έχει καθιερωθεί ανάμεσα σ’ αυτές. Παράγεται από βούτυρο κακάο, ζάχαρη, γάλα και βανίλια και είναι καλύτερα να είναι στις τελευταίες μας επιλογές, καθώς δεν περιέχει καθόλου αντιοξειδωτικά.


Βέβαια, όλα αυτά τα είδη, υπάρχουν και στη βιολογική εκδοχή τους, αρκεί να τηρηθούν κάποιοι κανόνες οι οποίοι αναλύονται παρακάτω.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ


Η βιολογική σοκολάτα κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος καθώς έχει πλούσια γεύση και άρωμα και είναι μια υγιεινή επιλογή για τις δύσκολες στιγμές! Παράγεται από υψηλής ποιότητας βιολογικά συστατικά, όπως το οργανικό κακάο, το οποίο προέρχεται από κακαόδεντρα βιολογικών αγροκτημάτων, από ανεπεξέργαστη καλαμοζάχαρη, βανίλια και γάλα από ζώα που τρέφονται αποκλειστικά με βιολογικά προϊόντα. Δεν περιέχει συντηρητικά, και παίρνει διάφορες γεύσεις με την πρόσθεση φυσικών γλυκαντικών και αρωμάτων. Ακόμη, προστίθενται και ξηροί καρποί, κυρίως ωμοί, για να μη χάνονται οι βιταμίνες τους.
Η προέλευσή της είναι κατά 80% από τη Λατινική Αμερική, ενώ το υπόλοιπο από τη Γερμανία, τη Μαδαγασκάρη, την Τανζανία, την Ουγκάντα κ.α. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βάση στην χώρα προέλευσης των κόκκων του κακάο, καθώς υπάρχουν χώρες που οι κανόνες παραγωγής είναι πιο χαλαροί και αυτό δεν πιστοποιεί στο έπακρο την καθαρότητά τους. Όμως, παρόλο που τα πρώτα στάδια δε λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιες απόπειρες για την παραγωγή βιολογικής σοκολάτας από προϊόντα αποκλειστικά βιολογικής γεωργίας και στη χώρα μας. Η σημαντικότερη  εταιρεία παραγωγής βιολογικής σοκολάτας, είναι η εταιρεία Κοχύλι στο Λουτράκι ,όπου υφίσταται εδώ και 25 χρόνια και ήταν η πρώτη που δημιούργησε βιολογικές σοκολάτες με ή χωρίς ζάχαρη και επίσης σημειώνει σημαντικές πωλήσεις στο εξωτερικό. 


Όσον αφορά τη θρεπτική της αξία, η βιολογική σοκολάτα περιέχει πρωτεΐνες οι οποίες βοηθούν στο μεταβολισμό των κυττάρων, υδατάνθρακες που βοηθούν στην τόνωση του οργανισμού, σίδηρο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Επίσης, ως προϊόν του κακάο, περιέχει καφεΐνη, η οποία διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και περιέχει αντιοξειδωτικά τα οποία είναι ευεργετικά για την καρδιά και στηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Άλλες ευεργετικές ιδιότητες, είναι η αντιμετώπιση του χρόνιου βήχα, η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η δράση της κατά της κατάθλιψης, Για αυτό το λόγο όταν είμαστε στεναχωρημένοι καταφεύγουμε τις περισσότερες φορές εκεί. Τέλος, μειώνει την κακή χοληστερίνη, βοηθά στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και δρα κατά του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων. Η ωμή ακατέργαστη σοκολάτα είναι πιο ωφέλιμη για τον οργανισμό για αυτό συνίσταται σε όλες τις περιπτώσεις η χρήση της μαύρης σοκολάτας, που είναι πιο κοντά στην αρχική της μορφή.
 

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ


Η βιολογική σοκολάτα είναι πιο υγιεινή από τη συμβατική, καθώς δεν περιέχει συντηρητικά, ούτε πρόσθετα χημικά. Παρασκευάζεται αποκλειστικά από βιολογικά προϊόντα, άρα η προέλευσή της είναι πιο ασφαλής. Η γεύση της είναι πιο έντονη, και δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στις θερμίδες από τη συμβατική. Τέλος, η τιμή της βιολογικής σοκολάτας είναι πιο ψηλή, καθώς τα 100gr μπορεί και να κοστίζουν από 2,50 – 3,50 ευρώ, όμως αξίζει, καθώς τα οφέλη για την υγεία είναι σημαντικότερα.