Κατά καιρούς ακούμε για μαγικά τρόφιμα, τα οποία καταναλώνοντάς τα αδυνατίζουμε. Ισχύει όμως πράγματι κάτι τέτοιο; Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση. Υπάρχουν κάποια θρεπτικά συστατικά τα οποία ενισχύουν τον μεταβολισμό μας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τρώγοντας μόνο από αυτά τα τρόφιμα, θα αδυνατίσουμε. Η απώλεια βάρους και η αύξηση του μεταβολισμού είναι αποτέλεσμα ισορροπημένης διατροφής και φυσικής δραστηριότητας.

Ας δούμε όμως αναλυτικά ποια θρεπτικά συστατικά είναι αυτά και σε ποια τρόφιμα τα συναντάμε ;

Φυτικές ίνες :  Καταναλώνοντας φυτικές ίνες παρατηρούμε ότι νιώθουμε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Άρα αποφεύγουμε τυχόν τσιμπολογήματα . Επιπλέον προκαλούν γρηγορότερα το αίσθημα του κορεσμού. Για την πέψη των φυτικών ινών ο οργανισμός μας καταβάλει μεγάλη προσπάθεια, άρα ξοδεύει και περισσότερες θερμίδες.
Καφεΐνη :   έρευνες δείχνουν ότι 2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, αυξάνουν τον βασικό μεταβολισμό κατά 10%
Κατεχίνες : Τις συναντάμε στο πράσινο τσάι και συμβάλουν στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού αυξάνοντας τις ενεργειακές δαπάνες. Ενεργοποιούν επίσης την καύση του λίπους κατά τον μεταβολισμό του.
Νερό : Προσλαμβάνοντας ένα ποτήρι νερό πριν από το γεύμα μας , περιορίζουμε την κατανάλωση φαγητού καθώς νιώθουμε πιο γρήγορα το αίσθημα πληρότητας. Γενικά η ενυδάτωση του οργανισμού είναι πολύ σημαντική και απαραίτητη για την διαδικασία της καύσης.
Καψα’ί’κίνη : Βοηθάει στον μεταβολισμό μειώνοντας την όρεξη αλλά και αναστέλλοντας τον σχηματισμό λιποκυττάρων . Είναι αντιοξειδωτικό συστατικό και την βρίσκουμε στις καυτερές πιπεριές.
L-Τυροσίνη: Την βρίσκουμε στο αβοκάντο και στο κρέας. Είναι ένα αμινοξύ που συμμετέχει στην λειτουργία του θυρεοειδή, ο οποίος συχνά σχετίζεται με αύξηση ή μείωση του βάρους σώματος.
Πρωτεΐνες : Για την απορρόφηση των πρωτεϊνών , ο οργανισμός καταβάλει περισσότερη ενέργεια. Προκαλούν πιο γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού από ότι οι υδατάνθρακες και τα λίπη.  Τέλος βοηθούν στην μείωση βάρους καθώς επιβραδύνουν την απορρόφηση της γλυκόζης. Άρα μειώνει τα επίπεδα ινσουλίνης και κατά συνέπεια την πείνα.

Ας δούμε και ποια τρόφιμα να εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας :

Σαλάτες και φρούτα: πλούσια σε φυτικές ίνες
Κανέλα : ¼ του κουταλιού κανέλα μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό . χρησιμοποιήστε την στον καφέ, σε φρούτα, σε γλυκά.
Ελαιόλαδο και ελιές: και τα δύο αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά . Μειώνουν την ικανότητα της ινσουλίνης να αναστέλλει την λιπόλυση.
Ξηροί καρποί : μετά την κατανάλωσή τους έχει βρεθεί ότι ο μεταβολικός ρυθμός αυξάνεται 10-11 %. Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα

 

Γράφει η Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Κελέση Κατερίνα