Κυτταρίτιδα, ένα πρόβλημα που δείχνει την προτίμηση του, κυρίως στο γυναικείο σώμα. Μία στις δύο γυναίκες αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ενώ οι άντρες ένας στους εκατο!! Και για να μιλήσουμε ρεαλιστικά, οι περισσότερες γυναίκες γνωρίζουν τον ορισμό της αλλά κυρίως την όψη της. Κάνει την εμφάνισή της, συνήθως στις ηλικία 25-35, μπορεί όμως και νωρίτερα. Για να δούμε όμως από τι προκαλείται και τι μπορούμε να κάνουμε;

Για την εμφάνισή της ευθύνονται κυρίως οι τοξίνες,  οι οποίες μειώνουν την ελαστικότητα της επιδερμίδας και καθυστερούν την κυκλοφορία του αίματος, Κατά συνέπεια, αυτό που θα σκεφτούμε αρχικά να κάνουμε είναι η αύξηση της πρόσληψης αντιοξειδωτικών, τα οποία έχουν την ιδιότητα να αποβάλλουν αυτές τις τοξίνες από τον οργανισμό μας. Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δεν υπάρχουν μαγικές δίαιτες για την εξάλειψη της. Υπάρχουν ωστόσο κάποια tips που θα βοηθήσουν αποτελεσματικά, στην μείωσή της.
Ποιες τροφές να εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας;

 Στην πρώτη κατηγορία ανήκει το νερό. Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού βελτιώνει την όψη της επιδερμίδας, καθώς αναπληρώνονται τα υγρά του σώματος και κατ΄ επέκταση των λιποκυττάρων.

Τα φρούτα και τα λαχανικά ως αντιοξειδωτικά αλλά και εξαιτίας της αυξημένης περιεκτικότητάς τους σε νερό και φυτικές ίνες. Προτιμήστε από φρούτα τα σταφύλια, μούρα, πορτοκάλι( η βιταμίνη C τονώνει τα επίπεδα κολλαγόνου της επιδερμίδας με συνέπεια την διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος), ακτινίδια, δαμάσκηνα, κεράσια, ανανά. Από λαχανικά την πιπεριά, τα πράσα( αντιοξειδωτικά και καταπολεμούν την κατακράτηση υγρών), κρεμμύδι ( ενεργοποιεί τον μεταβολισμό λιπών), σέλινο ( διουρητικό και καταπολεμεί την κατακράτηση υγρών), σπανάκι, καρότο, αντίδια( βοηθάν στην αντιμετώπιση ραγάδων του δέρματος εξ’ αιτίας του κάλιου που περιέχουν), σπαράγγια, μαϊντανός ( αποτοξινωτικός και διουρητικός παράγοντας, μειώνοντας έτσι την κατακράτηση υγρών)

Ψάρια να καταναλώνετε 2 φορές την εβδομάδα. Τα ω-3 λιπαρά που περιέχουν βοηθούν στην διάσπαση του λίπους.

Δημητριακά ολικής άλεσης καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ενισχύουν έτσι τον μεταβολισμό.

3 ποτήρια πράσινο τσάι την ημέρα έχει αποδειχτεί ότι μειώνουν την κυτταρίτιδα , καθώς είναι πλούσιο σε κατεχίνες και εμποδίζει την απορρόφηση λίπους, αυξάνει τον μεταβολισμό και την καύση θερμίδων

Οι ξηροί καρποί εμποδίζουν τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών, χάρη στην αντιοξειδωτική τους δράση, Η βιταμίνη Ε που περιέχουν ,προλαμβάνει την γήρανση του δέρματος και την δημιουργία ραγάδων.

Τα όσπρια, περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών και μειώνουν τον ρυθμό λιπογένεσης.

Ποιες τροφές να αποφεύγουμε;

 Το αλάτι είναι ο πρώτος υπαίτιος για την κατακράτηση υγρών, που συμβάλλει στον σχηματισμό της κυτταρίτιδας. Προσοχή χρειάζεται και στα τρόφιμα με το κρυμμένο αλάτι όπως αλλαντικά, κονσέρβες, παστά.

 Η ζάχαρη και οι απλοί υδατάνθρακες ,όταν προσληφθούν σε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που θα καταναλώσει ο οργανισμός, αποθηκεύονται ως λίπος. Επιπλέον η ζάχαρη μείνει την παραγωγή του κολλαγόνου της επιδερμίδας.

 Τα κορεσμένα λίπη αποθηκεύονται στα λιποκύτταρα, καθώς δεν αφομοιώνονται από το σώμα μας. Οπότε είναι απαραίτητη η ελαττωμένη πρόσληψή τους για την αποφυγή αποθήκευσης λίπους στις περιοχές που συναντάμε κυτταρίτιδα.

 Η καφεΐνη επιδεινώνει την κυτταρίτιδα εξ’ αιτίας της επίδρασής της στη ροή του αίματος. Περιορίστε λοιπόν τον καφέ και τα αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη σε δύο φλιτζάνια την ημέρα..

Αλλάξτε μερικές συνήθειές σας που θα βοηθήσουν θεαματικά:

  • Μειώστε το κάπνισμα καθώς παράγει τοξίνες, το αλκοόλ και τα ανθρακούχα.
  • Εάν είστε υπέρβαρη προσπαθήστε να μειώσετε το σωματικό σας βάρος.
  • Αποφύγετε τα πολύ στενά ρούχα καθώς εμποδίζουν την καλή κυκλοφορία του αίματος.
  • Κάντε μετά το ντους μασάζ στην περιοχή που εμφανίζεται το πρόβλημα.
  • Αυξήστε την φυσική σας δραστηριότητα. Η άσκηση θα προλάβει ή θα μειώσει τα συμπτώματα της κυτταρίτιδας, βοηθώντας σας να διατηρήσετε το κατάλληλο  βάρος σώματος . Συμβάλλει στην καύση του τοπικού λίπους και την απομάκρυνσή του.

 

Γράφει η Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Κελέση Κατερίνα