ΦΡΑΟΥΛΑ

Η φράουλα είναι πολυετές, έρπον αλλά και αναρριχώμενο ποώδες φυτό. Ζει έως και 3 χρόνια, όμως αργά ή γρήγορα προσβάλλεται από ιούς που υποβαθμίζουν την ποιότητα της παραγωγής, για αυτό προτιμάται η ετήσια παραγωγή της. Ανακαλύφθηκε από τους Ρωμαίους και καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά το Μεσαίωνα στις  Άλπεις, απ’ όπου και έγινε γνωστή στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αργότερα, παρατηρήθηκαν αλλαγές στην καλλιέργειά της, όταν ήρθαν από την Αμερική πολύ μεγαλύτερες φράουλες και αργότερα ποικιλίες από τη Χιλή, όπου με τις συνεχείς διασταυρώσεις τους, μας έδωσαν τη φράουλα με τη μορφή που την ξέρουμε σήμερα.

Τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο την έχουν οι Η.Π.Α. , ενώ στη χώρα μας είναι γνωστή η Ευρωπαϊκή φράουλα, που είναι αυτοφυής σε δασώδεις και λοφώδεις περιοχές. Ο καρπός της είναι μικρός, γλυκός και νόστιμος και διαθέτει ένα κατακόκκινο λαμπερό χρώμα. Αυτό είναι και ένα από τα βασικά γνωρίσματα που πρέπει να έχει μια φράουλα για να την αγοράσουμε. Επίσης, δεν πρέπει να έχει ζαρώματα ή κακώσεις, να είναι λεία στην υφή και να διατηρεί τα πράσινα φυλλαράκια στην κορυφή της. Καλό είναι να αγοράζεται η ποσότητα που θα καταναλωθεί άμεσα, και πριν από την κατανάλωση συνίσταται πολύ καλό πλύσιμο. Όσον αφορά την αποθήκευση, τοποθετείται στο ψυγείο και σε πλαστικό σκεύος που διαθέτει τρύπες για παίρνει αέρα.

Στη χώρα μας, βασικές περιοχές καλλιέργειας είναι η Ηλεία, η Αιτωλοακαρνανία, η Λάρισα, η Πιερία, η Ημαθία, η Φλώρινα κ.α. Για την καλλιέργειά της  χρησιμοποιούνται σπόροι αλλά και έτοιμα φυτά που κυκλοφορούν στην αγορά. Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη εφόσον δεν χρειάζεται ιδιαίτερο λίπασμα και προσαρμόζεται σε όλους τους τύπους χώματος. Αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά ο παγετός μπορεί να καταστρέψει το φυτό, για αυτό το λόγο το χειμώνα και σε περιοχές με μεγάλα ψύχη, υπάρχει κάλυψη για προστασία. Παρόλα αυτά, η ιδανική θερμοκρασία ανάπτυξης του φυτού είναι 18-29ο C. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι καλλιέργειάς της: υπαίθρια, θερμοκηπιακή, καλλιέργεια σε τούνελ (στέγαστρα από πλαστικό που στοχεύουν στην πρωιμότητα της καλλιέργειας) και η υδροπονική (οι ρίζες έρχονται σε απευθείας επαφή με το υδάτινο διάλυμα των θρεπτικών συστατικών).

Υδροπονική καλλιέργεια φράουλας

Τις φράουλες τις βρίσκουμε όλο το χρόνο όμως η κυρίως εποχή τους είναι Απρίλιο με Ιούλιο.  Η φύτευση μπορεί να γίνει είτε το Σεπτέμβριο είτε τον Απρίλιο. Στην πρώτη περίπτωση χρειάζεται ιδιαίτερη προστασία από τις παγωνιές του χειμώνα και υπάρχει περίοδος αναμονής μέχρι την άνοιξη που θα ωριμάσουν. Το πλεονέκτημα είναι πως θα έχει δημιουργηθεί ένα γερό ριζικό σύστημα και για τις επόμενες χρονιές. Όσον αφορά τη δεύτερη περίπτωση, η φύτευση γίνεται μετά τα τελευταία κρύα και απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εκτίθενται στον ήλιο 6-8 ώρες τη μέρα. Η πρώτη σοδειά δεν θα είναι και η καλύτερη δυνατή, όμως ο επόμενος χρόνος θα σας ανταμείψει.

Τέλος, υπάρχουν πάνω από 600 ποικιλίες φράουλας, όμως 3 είναι οι πιο βασικές :

June Bearing , όπου δίνει μια μεγάλη παραγωγή τον Ιούνιο και διαρκεί έως 2-3 εβδομάδες

Ever bearing , όπου μας δίνει παραγωγή 3 φορές ετησίως, ( άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο)

Day Neutral, όπου η παραγωγή υπάρχει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, όμως οι φράουλες που παράγονται είναι μικρότερες από τις προηγούμενες ποικιλίες. 

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΦΡΑΟΥΛΑ

Η καλλιέργεια βιολογικής φράουλας είναι πολύ σημαντική καθώς το φυτό μπορεί εύκολα να προσβληθεί από μύκητες και άλλες ασθένειες, οπότε το ράντισμα με φυτοφάρμακα είναι αναγκαίο. Στη βιολογική καλλιέργεια ακολουθούνται φυσικές μέθοδοι αντιμετώπισης αυτών των εχθρών. Αρχικά, οι μύκητες απομακρύνονται με τη χρήση χαλκού και τα ζιζάνια εξοντώνονται με την τοποθέτηση άχυρου ή και πευκοβελονών πάνω από το χώμα όπου έχουν φυτευτεί οι βιολογικές φράουλες. Επίσης, όταν σχηματιστούν δεν ακουμπούν στο χώμα για μεγαλύτερη ασφάλεια. Η πιο γνωστή και διαδεδομένη καλλιέργεια βιολογικής φράουλας είναι στην Ηλεία, όπου ο καρπός της είναι γλυκός και κατακόκκινος αλλά αρκετά σκληρός.

Η θρεπτική αξία της βιολογικής φράουλας είναι πολύ σημαντική καθώς έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση και μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Περιέχει μεγάλα ποσοστά καλίου και μαγνησίου τα οποία βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η ουσία πεκτίνη που περιέχεται σ΄ αυτές, συντελεί στη μείωση της χοληστερίνης. Συνεχίζοντας, οι πολυφαινόλες που περιέχονται στις βιολογικές φράουλες προστατεύουν από πιθανή απώλεια μνήμης και βοηθούν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Η ύπαρξη της ανθοκυανίνης έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και η πλούσια παρουσία των φυτικών ινών συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Τέλος, παρουσιάζει και λευκαντικές ιδιότητες καθώς είναι το καλύτερο καθαριστικό για τα δόντια.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΦΡΑΟΥΛΑΣ

Η καλλιέργεια της συμβατικής φράουλας επιβαρύνεται με 12 διαφορετικά φυτοφάρμακα καθώς, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, είναι επιρρεπής στις μυκητολογικές ασθένειες . Επομένως, ο κίνδυνος να υπάρξουν υπολείμματα από τα φυτοφάρμακα πάνω στους καρπούς είναι μεγαλύτερη απ’ ότι στις βιολογικές φράουλες, οπότε οι δεύτερες αποτελούν ασφαλέστερη επιλογή. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει πως οι βιολογικές φράουλες περιέχουν περισσότερα μεταλλικά άλατα και βιταμίνη C από τις συμβατικές και έχουν και περισσότερα αντιοξειδωτικά. Το μόνο μειονέκτημα είναι πως οι βιολογικές φράουλες κοστίζουν περισσότερο, όμως αν αναλογιστούμε τα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία μας, αξίζουν τον κόπο.