Γράφει η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Κελέση Κατερίνα

Η εγκυμοσύνη είναι μία περίοδος στην ζωή της γυναίκας που την απασχολούν διάφορα θέματα. Ένα από αυτά είναι και η διατροφή. Ακόμα και γυναίκες οι οποίες ποτέ δεν έκαναν κάτι ιδιαίτερο, ώστε να προσέξουν την διατροφή τους, σε αυτή την φάση θέλουν να εξασφαλίσουν το καλύτερο για αυτές και το παιδί τους. Η ανάπτυξη του εμβρύου εξαρτάται και επηρεάζεται κατά κόρον από το τι τρώει η μητέρα. Γι αυτό το λόγο πρέπει η μέλλουσα μητέρα να θυμάται μερικές μικρές αλλά σημαντικές συμβουλές.
1. Να τρώω για δύο;
Ακόμα και σήμερα ακούμε πολλές γυναίκες να χρησιμοποιούν αυτή την φράση, περισσότερο σαν μία καλή δικαιολογία για να φάνε ελεύθερα. Το έμβρυο θα πάρει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, από μία ισορροπημένη διατροφή.  Το υπερβολικό βάρος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σχετίζεται με ποικίλα προβλήματα και ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο της ζωής μας. Γι αυτό καλό θα ήταν να ακούμε τις συμβουλές του γυναικολόγου. Η συνιστώμενη πρόσληψη βάρους θεωρείται 8-12 κιλά.
2. Πρόσληψη φυλλικού οξέος
Το βρίσκουμε στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μαρούλια κ.λπ.) Για να καλυφθούν οι ανάγκες χρειάζεται η εγκυμονούσα να λαμβάνει 400 έως 600 mg την ημέρα ώστε να περιορίσεις κατά 50 έως 70% τον κίνδυνο εμφάνισης δυσχιδούς ράχης ( μιας διαταραχής στην οποία δεν ολοκληρώνεται η σύγκλειση των οστών της σπονδυλικής στήλης του εμβρύου). Για να το εξασφαλίσεις φρόντισε να τρως πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, σέσκουλα, μαρούλια κ.λπ.) Συνήθως ο γυναικολόγος συνιστά κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.
3. Εξασφάλισε τον απαραίτητο σίδηρο
 Στην περίοδο της εγκυμοσύνης ο όγκος τοα αίματος αυξάνεται κατά 50 % . Άρα οι ανάγκες σε σίδηρο διπλασιάζονται και χρειαζόμαστε περίπου 30 mg την ημέρα. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου προς το έμβρυο αλλά και την κάλυψη των δικών αναγκών του. Για να μεγιστοποιήσουμε την απορρόφησή του, καλό είναι να συνδυάζουμε τις τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο (όπως το κόκκινο κρέας) με άλλες που περιέχουν βιταμίνη C (π.χ. λεμόνι, πορτοκάλι).
4. Μην ξεχνάτε το ασβέστιο
Μέσω της διατροφής πρέπει να προσληφθούν τουλάχιστον 1.000 mg την ημέρα. Το  ποσό αυτό καλύπτει τις ανάγκες του εμβρύου. Εάν δεν λάβουμε επαρκή ποσότητα τότε το έμβρυο για την ανάπτυξή του, θα προσλάβει από τον οργανισμό της μητέρας το απαραίτητο γι αυτό ασβέστιο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα πιθανή εμφάνιση οστεοπόρωσης αργότερα στη ζωή της γυναίκας .
5. Πείτε ναι στο ψάρι
 Μια διατροφή πλούσια σε ψαρικά μας εξασφαλίζει τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού. Έρευνες δείχνουν όμως ότι πρέπει να αποφεύγουμε  τα μεγάλα ψάρια όπως ο τόνος, ο ξιφίας κλπ καθώς περιέχουν μεγάλη συγκέντρωση υδραργύρου.
6. Πείτε «όχι» στο αλκοόλ
 Οι περισσότερες έρευνες διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει ποσότητα αλκοόλ που θεωρείται «ασφαλής» στην εγκυμοσύνη. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να το αποφύγει τελείως η εγκυμονούσα. Η κατανάλωσή του έχει συσχετιστεί με μαθησιακές δυσκολίες,  προβλήματα συμπεριφοράς και υπερκινητικότητα στα παιδιά.
7.Περιόρισε τον καφέ
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι είναι ασφαλές να πίνουμε ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα. Επειδή όμως οι μεγάλες δόσεις καφεΐνης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αποβολής, είναι προτιμότερο να περιοριστούμε σε αυτό ή να τον αντικαταστήσουμε με ντεκαφεϊνέ.
8. Θυμήσου της φυτικές ίνες
Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η δυσκοιλιότητα. Οι φυτικές ίνες βοηθάνε στην πρόληψή της είτε στην αντιμετώπισή της. Αυτό όμως το επιτυγχάνουμε έχοντας εντάξει στο καθημερινό μας διαιτολόγιο  φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεση. Επιπλέον  προσφέρουν βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία που έχει ανάγκη το μωρό.
9. Αποφυγή  junk food
 Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε την εγκυμοσύνη σαν δικαιολογία για να καταναλώσουμε λιπαρές, γλυκές ή αλμυρές, ανθυγιεινές τροφές. Αφενός δεν προσφέρουν θρεπτικά συστατικά , αφετέρου έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να επηρεάσουν τις γευστικές προτιμήσεις του μωρού.
10. Προσοχή σε συγκεκριμένες τροφές 
Κάποια μικρόβια, όπως η σαλμονέλα, το Ε. Coli και η λιστέρια μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο την υγεία του εμβρύου, να προκαλέσουν αποβολή ή πρόωρο τοκετό. Γι αυτό θα πρέπει οι γυναίκες που κυοφορούν να αποφύγουν τα μαλακά τυριά που έχουν φτιαχτεί από μη παστεριωμένο γάλα, όπως το blue cheese, το brie και κρέας ή αυγά που είναι ωμά ή δεν έχουν μαγειρευτεί αρκετά.