Ζούμε σε μία χώρα με πληθώρα λαχανικών και θα ήταν κρίμα να μην τα εκμεταλλευτούμε στο έπακρο. Τα λαχανικά είναι μία ομάδα τροφίμων που πρέπει να υπάρχει καθημερινά στην διατροφή μας. Παρακάτω σας δίνω μερικές ιδέες ώστε να μπορούμε και στην πράξη να τα καταναλώνουμε με ευχάριστους τρόπους και να παρακινούμε κυρίως και τα παιδιά να μας μιμηθούν. 

  • Φροντίστε όλα τα γεύματα να συνοδεύεται από σαλάτα. Μία καλή εναλλακτική είναι τα ψητά λαχανικά στην σχάρα( κολοκυθάκι, μελιτζάνα, μανιτάρι, πιπεριά) να συνοδεύουν το κρέας ή το ψάρι.
  • Μία καλή ευκαιρία για κατανάλωση λαχανικών είναι οι πίτες. Φτιάξτε λοιπόν σπιτικές πρασόπιτες, κολοκυθόπιτες, σπανακόπιτες..
  • Φτιάξτε σουβλάκια λαχανικών με λαχανικά της προτίμησής σας.
  • Σαν σνακ όταν σας πιάσει μια λιγούρα, μπορείτε να κόψετε φετούλες καρότο, αγγουράκι και να τα συνοδεύσετε με μία σως με γιαούρτι και ξύδι ή cottage cheese .
  • Περιορίστε την συνοδεία των κρεάτων με ρύζι, ζυμαρικά και προτιμήστε τα λαχανικά. Αντί για κοτόπουλο με ρύζι μπορείτε να κάνετε κοτόπουλο με μπάμιες, αντί για χοιρινό με πατάτες συνοδέψτε το με φασολάκια, αντί για μοσχαράκι με ζυμαρικά κάντε μοσχαράκι με αρακά.
  • Επίσης μπορείτε να κάνετε τα λαχανικά ψητά σε στυλ κεφτέδων όπως κολοκυθοκεφτέδες, πατατοκεφτέδες, κρεμμυδοκεφτέδες, πρασοκεφτέδες. Τα μπιφτέκια διαφόρων λαχανικών καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο χώρο στις διατροφικές συνήθειές μας. Δοκιμάστε μπιφτέκι λαχανικών με μίξη από αρακά, καλαμπόκι, κρεμμύδι, καρότο και μαϊντανό.
  • Εντάξτε  τα μέσα σε άλλα φαγητά όπως ρύζι ( αναμείξτε αρακά, καλαμπόκι, πιπεριά, μανιτάρια), μακαρόνια ( με ντοματίνια ή σάλτσα ντομάτας, μανιτάρια, μελιτζάνα και κολοκυθάκι ψιλοκομμένα)  
  • Μην ξεχνάτε να προσθέσετε ποικιλία λαχανικών
    α. στις σούπες σας: καρότο, κολοκύθι, κρεμμύδι, πιπεριά, σέλινο, πράσο
    β. στις σάλτσες σας: πιπεριά, μαϊντανό, σκόρδο
    γ. στα σάντουιτς για τα παιδιά: ντομάτα, λάχανο, μαρούλι

    Γράφει η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
    Κελέση Κατερίνα