Τα παιδιά έχουν γενικά μία τάση να προτιμάνε τα γλυκά έναντι των φρούτων. Όλα όμως πρέπει να θυμόμαστε, ότι ξεκινάνε από την διατροφική εκπαίδευση που τα δώσαμε ως γονείς. Τι μπορούμε να κάνουμε για να τα προσελκύσουμε;
Ένας πρωτότυπος και ενδιαφέρον τρόπος θα ήταν να τα εντάξουμε μέσα στα φαγητά. Μπορούμε να φτιάξουμε θρεπτικές αλλά ταυτόχρονα και νόστιμες συνταγές με φρούτα όπως κοτόπουλο με δαμάσκηνα, πάπια με πορτοκάλι, μοσχάρι με κυδώνια ή βερίκοκα..Επιπλέον κατά  το μαγείρεμα μπορούμε να σβήσουμε το φαγητό με φυσικό χυμό φρούτων για γεύση και άρωμα.
Άλλη μια πρόταση είναι να προσθέσουμε φρούτα μέσα στις σαλάτες μας. Γίνονται νόστιμες και πολύ πιο θρεπτικές. Μπορείτε να δοκιμάσετε στο λάχανο, για παράδειγμα, να κόψετε φετούλες ή κυβάκια από αχλάδι, δαμάσκηνο ή μήλο, να προσθέσετε χυμό από λεμόνι και λίγο λάδι.
Ως απογευματινό μπορούμε να ετοιμάσουμε στα παιδιά μία πιατέλα με μήλα σε κομματάκια και από πάνω να βάλουμε μέλι , κανέλα ή μαύρη ζάχαρη. Επιπλέον μπορούμε να τα κόψουμε τετραγωνάκια και να τα περάσουμε σε ξυλάκι από σουβλάκι και να τα σερβίρουμε.
Μία ιδέα είναι να ετοιμάσουμε μία πλούσια και θρεπτική φρουτοσαλάτα, με φρούτα σε διαφορετικά σχήματα και χρώματα. Με λίγη κανέλα ή τριμμένους ξηρούς καρπούς αποτελεί ένα ωραίο επιδόρπιο.
Τέλος ,μερικές προτάσεις ώστε να τα παρουσιάσουμε όταν ζητάνε γλυκό είναι να κόψουμε σε λωρίδες διάφορα φρούτα και να τα βουτήξουμε σε λιωμένη  κουβερτούρα. Εναλλακτικά μπορούμε να τα ψήσουμε στον φούρνο (μήλο, αχλάδι, κυδώνι) και να τα περιλούσουμε με μέλι και κανέλα.
Υπάρχουν όμως θα μου πείτε και οι ώρες που το παιδί είναι εκτός σπιτιού, στο σχολείο ή σε διάφορες δραστηριότητες. Μια καλή επιλογή είναι να τα εφοδιάσουμε από το σπίτι με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα. Καλό είναι να προτιμάμε αυτά που μεταφέρονται εύκολα και δεν χρειάζεται να τεμαχιστούν για την κατανάλωσή τους ( μπανάνα, μανταρίνια, αχλάδια, μήλα) Ή αποξηραμένα όπως σύκο ή δαμάσκηνο. Εάν επιλέξουν κάποιον χυμό να προτιμούν αυτούς στους οποίους αναγράφεται «φυσικός 100%» και « χωρίς ζάχαρη».

Γράφει η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Κελέση Κατερίνα