Συχνά εμείς οι διαιτολόγοι, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την εξής απορία από κάποια άτομα: δεν μου αρέσουν τα φρούτα, μπορώ να τα αντικαταστήσω με χυμό; Η απάντηση είναι θα έλεγα περίπλοκη. Τα φρούτα υπερτερούν σε πολλά σημεία έναντι των χυμών. Σε περίπτωση όμως που κάποιος δεν μπορεί να φάει κανένα φρούτο, τότε η επόμενη λύση είναι οι χυμοί. Προτιμούμε βεβαίως τους φρέσκους , χωρίς ζάχαρη.
Συναντάμε  3 υποκατηγορίες χυμών. Τους απλούς , τους συμπυκνωμένους και τέλος τους φυσικούς . Στους απλούς χυμούς τα φρούτα πολτοποιούνται  και την προστίθενται  ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες . Στους συμπυκνωμένους χυμούς η περιεκτικότητα σε φρούτα είναι μικρότερη, καθώς προέρχονται από την συμπύκνωση φυσικών χυμών. Στον φυσικό χυμό περιλαμβάνεται μόνο η προσθήκη των φρούτων, χωρίς περεταίρω επεξεργασία.

Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τα πλεονεκτήματα των φρούτων έναντι των χυμών .

  1. Τα φρούτα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα φυτικών ινών ( και κυρίως η φλούδα τους). Οι φυτικές ίνες συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, απορροφούν την χοληστερίνη και παρατείνουν την διαδικασία της πέψης κάνοντάς μας να νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.
  2. Οι χυμοί ανεβάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης πιο γρήγορα στο αίμα σε σχέση με τα φρούτα, εξ’ αιτίας των απλών σακχάρων. Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη συνιστάται να επιλέγουν φρούτα παρά χυμούς.
  3.  Τέλος οι χυμοί συνήθως περιέχουν ζάχαρη σε αντίθεση με τα φρούτα. Οι θερμίδες τους είναι διπλάσιες σχεδόν από ένα φρούτο.
    Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε ότι πρώτη μας επιλογή πρέπει να είναι τα φρέσκα φρούτα. Ωστόσο από την πλήρη αποχή των φρούτων , είναι καλύτερη η κατανάλωση χυμού. Πάντα όμως να κοιτάτε την ετικέτα τροφίμων όπου αναγράφεται η προσθήκη ζάχαρης, υδατανθράκων και όλων των συστατικών που περιέχει.

    Γράφει η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
    Κελέση Κατερίνα