ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΓΑΛΑ

Το κατσικίσιο (αίγειο) γάλα, δεν γνωρίζει τόσο μεγάλη ανταπόκριση όσο τα υπόλοιπα του είδους, αλλά έχει μεγάλη διατροφική αξία. Μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισαν να γίνονται μελέτες γύρω από αυτό, παρουσιάζοντας τα θρεπτικά του στοιχεία και τα οφέλη που κρύβει για τον οργανισμό. Αυτό που κινεί περισσότερο το ενδιαφέρον είναι , ότι λειτουργεί ως υποκατάστατο του αγελαδινού γάλακτος αλλά και του μητρικού, βάζοντας έτσι τους ερευνητές να εξετάσουν πιο επισταμένα την χημική του σύσταση.

Έτσι, το κατσικίσιο γάλα περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, πρωτεΐνη και λίπος. Είναι πιο εύπεπτο από το αγελαδινό και κρατά τα επίπεδα της χοληστερόλης χαμηλά. Συστήνεται για μωρά και για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, ως εναλλακτική λύση. Παρουσιάζει ευεργετικές ιδιότητες όσον αφορά το καρδιαγγειακό σύστημα και είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία βοηθώντας  έτσι και στην αντιμετώπιση του έλκους. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως έχει πιο έντονη οσμή από το αγελαδινό και λόγω της παστερίωσης σε χαμηλές θερμοκρασίες είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος εμφάνισης παθογόνων μικροοργανισμών.

Όμως, παρόλα τα θετικά του χαρακτηριστικά, η ποσότητα της παραγωγής υστερεί σε σχέση με το αγελαδινό γάλα και δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ανθρώπων σε παγκόσμια κλίμακα. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πληθυσμό αιγών. Από τα παλιά ακόμα χρόνια, κάθε αγροτικό σπίτι είχε στη διάθεσή του μία κατσίκα απ’ όπου προμηθευόταν καθημερινά γάλα. Η παρουσία όμως αυτού του ζώου και η σύνδεσή του με την ελληνική παράδοση ξεκινά από την μυθολογία, όπου αναφέρεται πως ο Δίας ανατρεφόταν από το γάλα μιας κατσίκας, της Αμάλθειας. Καταλαβαίνουμε λοιπόν, πως το κατσικίσιο γάλα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, θρεπτικό και πολύτιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό.

 

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΓΑΛΑ

Για να χαρακτηριστεί ένα κατσικίσιο γάλα βιολογικό, πρέπει να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις οι οποίες έχουν να κάνουν κυρίως με την εκτροφή των ίδιων των ζώων. Αρχικά ,η κατσίκα από μόνη της, είναι ένα ζώο το οποίο θα αναζητήσει έναν καθαρό χώρο βοσκής και διαβίωσης. Για αυτό το λόγο, το γάλα που προσφέρει είναι εξαιρετικής ποιότητας. Αν, λοιπόν, βοηθηθεί και από ζωοτροφές οι οποίες θα είναι υψηλής βιολογικής αξίας, απαλλαγμένες από χημικά λιπάσματα, τότε το γάλα σίγουρα θα αποκτήσει περισσότερα θρεπτικά στοιχεία και θα είναι ακόμα πιο ωφέλιμο για τον οργανισμό. Επίσης, στην παραγωγή βιολογικού κατσικίσιου γάλακτος, απαγορεύεται η χρήση φαρμακευτικής αγωγής (στην αντιμετώπιση των ασθενειών) που δεν προέρχεται από φυτικά μέσα, αποτελώντας εγγύηση για την παραγωγή υγιεινού γάλακτος.

Στο βιολογικό κατσικίσιο γάλα περιέχονται πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (Α και Β6 κυρίως), ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο κα χλώριο, σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα απ’ ότι το αγελαδινό. Επίσης, είναι πολύ καλή πηγή καλίου, το οποίο βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς. Το κύριο πλεονέκτημά του είναι πως έχει μικρή περιεκτικότητα σε καζεΐνη, η οποία είναι η κύρια πρωτεΐνη που δημιουργεί αλλεργίες και δυσανεξία στο γάλα. Ακόμη, η καζεΐνη, είναι εκείνη που βοηθά στην πιο ήπιας μορφής πήξη του γάλακτος, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύπεπτο, καθώς διασπάται ευκολότερα από τον οργανισμό. Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι είναι αρωγός στη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού, καρδιαγγειακού συστήματος. Και όχι μόνο σ’ αυτά. Η παρουσία του αμινοξέως τρυπτοφάνη, βοηθά και το νευρικό σύστημα και η ύπαρξη των απαραίτητων καλών λιπαρών οξέων κάνουν καλό στην αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου και των εντερικών διαταραχών.

Στην Ελλάδα, βιολογικό κατσικίσιο γάλα παίρνουμε από την εταιρεία Εβολ στη Μαγνησία, Οικοφάρμα Πελοποννήσου, Γρεβενών, Ροδόπης κ.α.

 

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΥ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟΥ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το βιολογικό κατσικίσιο γάλα έχει μεγαλύτερη θρεπτική αξία λόγω των υγιεινών τροφών που προσλαμβάνει το ζώο. Είναι πιο πλούσιο σε μαγνήσιο, φώσφορο και ασβέστιο στο οποίο είναι μάλιστα 10% περισσότερο και από το αγελαδινό. Επίσης, είναι το μοναδικό γάλα που περιέχει βιοργανικό νάτριο και βοηθά στην ανάπλαση των κυττάρων. Αυτό, σε συνδυασμό με το σελήνιο και την καροτίνη έχουν ευεργετική δράση ενάντια στον καρκίνο.