ΚΕΡΑΣΙΑ

Η κερασιά είναι ένα πανέμορφο δέντρο το οποίο καλλιεργείται για τους νόστιμους καρπούς του, τα κεράσια. Επίσης καλλιεργείται και ως καλλωπιστικό φυτό με ροζ άνθη και για το ξύλο της, το οποίο είναι ανθεκτικό στην υγρασία. Το σχήμα των κερασιών είναι σφαιρικό με λείο και γυαλιστερό περίβλημα. Είναι σχετικά μικρά σε μέγεθος και το χρώμα τους ποικίλλει, ανάλογα με την ποικιλία. Όσον αφορά την καταγωγή τους, πιστεύεται ότι είναι η περιοχή του Ευξείνου Πόντου και συγκεκριμένα η Κερασούντα, εξ ου και το όνομά τους. Έφτασε πολύ γρήγορα στην Ευρώπη, με πρώτο σταθμό την Ιταλία. Η καλύτερη εποχή ανάπτυξης και κατανάλωσής τους είναι περί τα μέσα Μαΐου έως τέλη Ιουνίου. Τα κεράσια τρώγονται είτε φρέσκα είτε κονσερβοποιημένα, ως γλυκό κουταλιού ή ως γαρνίρισμα σε γλυκίσματα.

Η κερασιά ζει 60 χρόνια, και καρποφορεί από τον 4ο χρόνο της ζωής της με τις μεγάλες αποδόσεις να τις δίνει από τον 20ο και μετά. Στην Ελλάδα η παραγωγή των κερασιών λαμβάνει χώρα κυρίως στη Μακεδονία, την Πέλλα και την Ημαθία, δηλαδή  στα βόρεια τμήματα της χώρας. Υπάρχουν δύο τύποι κερασιών, αλλά πολλές ποικιλίες. Έτσι έχουμε το γλυκό κεράσι και το ξινό κεράσι, το γνωστό σε όλους βύσσινο. Όσον αφορά τις ποικιλίες, χωρίζονται και αυτές σε δύο κατηγορίες, τις μαλακόσαρκες, οι οποίες καλλιεργούνται κυρίως για την παραγωγή γλυκών και τις σκληρόσαρκες που προορίζονται για νωπή κατανάλωση.

Ακολουθούν κάποιες από τις πιο γνωστές ποικιλίες κερασιών :

Α) Bigarreau Burlat : Μεγάλος κόκκινος καρπός, από τα πρώτα που κυκλοφορούν στην αγορά στα μέσα Μαΐου, ημιτραγανή ποικιλία.

Β) Biggareau Van : Μηλοειδής, μετρίου μεγέθους,  κόκκινος, γλυκός καρπός, διατίθεται στα μέσα Ιουνίου.

Γ) Ferovia : μεγάλος ,κόκκινος καρδιόσχημος καρπός, τραγανή ποικιλία.

   

                  Α                               Β                               Γ                  

    

Επίσης :

Δ) Κερασιά Ρουπκόβου (τραγανά Εδέσσης) : καρπός μεγάλου μεγέθους, κόκκινη τραγανή ποικιλία.

Ε) Πετροκερασιά : καρπός πιο έντονα κίτρινος και η σάρκα λευκή και γλυκιά, φέρουν μια γραμμή στο μέσο του καρπού.

ΣΤ) Κερασιά Βοδενών : μεγάλα και νόστιμα σκουρόχρωμα κεράσια.

                         

Δ                                     Ε                                   ΣΤ

Ζ) Μπακιρτζέικα : Καρδιόσχημος πεπλατυσμένος καρπός πολύ μεγάλου μεγέθους, εξαγωγή σε Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Η) Φράουλα Βόλου: Μεγάλος λευκοκίτρινος καρπός, μικρή τοπική παραγωγή, διατίθεται στα μέσα Ιουνίου.

 

                                 

                      Ζ                                             Η       

Καλό είναι να αγοράζουμε ακριβώς την ποσότητα που θέλουμε άμεσα να καταναλώσουμε γιατί είναι ευαίσθητο φρούτο και αλλοιώνεται εύκολα. Για να διατηρηθούν τα κεράσια  φρέσκα πρέπει να τοποθετούνται στη συντήρηση του ψυγείου. Τέλος, πριν την κατανάλωση, συνίσταται να πλένονται με ζεστό άφθονο νερό.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΕΡΑΣΙΑ

Στην παραγωγή βιολογικών κερασιών παίζει πολύ σημαντικό ρόλο το μέρος που θα επιλεχθεί και οι κλιματολογικές συνθήκες, καθώς παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες στην καλλιέργειά του. Αρχικά, το έδαφος δεν πρέπει να περιέχει ασβέστιο και πριν τη φύτευση του δέντρου πρέπει να γίνει βαθύ όργωμα και καλή κατεργασία του εδάφους. Χρειάζεται μέρη με χαμηλά επίπεδα υγρασίας και αρκετό αέρα για να αποφευχθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι όποιου είδους μυκητολογικές προσβολές. Επίσης, δεν θέλει περιοχές ούτε με ζεστό χειμώνα, ούτε με ζεστό καλοκαίρι και ο μεγαλύτερος εχθρός τους είναι η βροχή. Τέλος, είναι απαραίτητο το κλάδεμα τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς βοηθά στην βλάστηση και την καρποφορία και διευκολύνει τη συγκομιδή.

Η διατροφική αξία των βιολογικών κερασιών είναι μεγάλη και τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό είναι πολύ σημαντικά. Αρχικά, περιέχει βιταμίνες Α, Β, C, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο και χαλκό. Είναι πλούσια σε φυτοστερόλες , όπου η επαρκής πρόσληψή τους μειώνει τη χοληστερίνη στο αίμα. Η συχνή κατανάλωσή τους αυξάνει την άμυνα του οργανισμού και προσδίδει αντισηπτικές ιδιότητες. Ακόμη, ο χυμός του κερασιού αποτελεί ασπίδα για την τερηδόνα των δοντιών. Μειώνουν την σωματική και την πνευματική κόπωση και είναι ιδανικό φρούτο για τους μαθητές πριν τις εξετάσεις. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε σίδηρο βοηθά στην αντιμετώπιση της αναιμίας. Επίσης, έχουν αποτοξινωτική και διουρητική δράση και ιδιαίτερα τα κοτσάνια τους που βράζονται και πίνονται ως αφέψημα. Τα κοτσάνια περιέχουν φλαβονοειδή και άλατα τα οποία καθαρίζουν το αίμα και ενεργοποιούν το ουροποιητικό σύστημα. Τέλος, περιέχουν ανθοκυανίνες, οι οποίες είναι φυτικές χημικές ουσίες και ευθύνονται για την εξουδετέρωση καρκινογόνων ουσιών.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΕΡΑΣΙΩΝ

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η παραγωγή των κερασιών είναι δύσκολη υπόθεση καθώς το δέντρο προσβάλλεται από πολλές ασθένειες και υποβάλλεται συνέχεια σε ψεκασμό με χημικά λιπάσματα. Συγκεκριμένα, έρευνες έχουν δείξει πως τα κεράσια είναι μέσα στις 12 πιο επικίνδυνες τροφές ως προς την περιεκτικότητά τους σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων και αυτό κάθε άλλο παρά υγιεινό μπορεί να είναι για τον οργανισμό μας. Για αυτό είναι καλό να επιλέγουμε τα κεράσια βιολογικής καλλιέργειας. Ακόμη, μπορούμε και μόνοι μας στις δικές μας κερασιές, εφόσον προμηθευτούμε βιολογικά σκευάσματα, να ψεκάσουμε τα δέντρα μας για νόστιμα και υγιεινά βιολογικά κεράσια.