ΣΤΑΦΥΛΙ
Το σταφύλι ανήκει στην κατηγορία των φρούτων, χαρακτηρίζεται μάλιστα «φρούτο του φθινοπώρου» και είναι καρπός του αμπελιού. Αναπτύσσεται σε τσαμπιά από 6-300 ρόγες το καθένα. Διαχωρίζεται με βάση το χρώμα του, που μπορεί να είναι λευκό, κόκκινο, μαύρο, σκούρο μπλε, κίτρινο και ροζ. Είναι ένας καρπός γνωστός από την αρχαιότητα, καθώς υπάρχουν αναφορές για αυτόν στη Βίβλο και στα Ομηρικά Έπη, ενώ η πρώτη καλλιέργειά του υπολογίζεται στην εποχή του Χαλκού (περ. 3.000π. Χ.). Στην Ελλάδα υπάρχει διαφωνία των ερευνητών για την πρώτη εμφάνισή του καθώς άλλοι την τοποθετούν στην Κρήτη και άλλοι στην Θράκη το 1.000π.Χ.
Οι ποικιλίες των αμπελιών, από τα οποία προέρχονται τα σταφύλια, χωρίζονται σε 2 κατηγορίες – αυτές που προορίζονται για παραγωγή κρασιού και αυτές που μας δίνουν σταφύλια για επιτραπέζια κατανάλωση ως φρούτο. Τα τελευταία έχουν λεπτότερη φλούδα, είναι μεγαλύτερα και συνήθως δεν έχουν κουκούτσια. Επιπλέον, λόγω των ποικίλων χρωμάτων τους τα σταφύλια χωρίζονται σε 3 ομάδες : τις λευκές, τις ερυθρές και τις ροδόχρωμες. Στην Ελλάδα οι βασικότερες ποικιλίες είναι το Αβγουλάτο, το Ροζακί, το Μοσχάτο Αμβούργου, το Αετονύχι και φυσικά η Σουλτανίνα. Όσον αφορά τη διατροφική του αξία, το σταφύλι περιέχει βιταμίνες Α, C, βιταμίνες συμπλέγματος Β, σάκχαρα, οργανικά οξέα, Κάλιο και είναι πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών. Γι’ αυτό, το σταφύλι , μπορούμε να πούμε ότι συνδυάζει γεύση και υγεία.
ΣΟΥΛΤΑΝΙΝΑ , κορυφαίο σε γεύση είδος σταφυλιού, καρπός γλυκός με το χρώμα να ποικίλλει ανάμεσα σε πράσινο και χρυσαφί.
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΤΑΦΥΛΙ
Κύρια πηγή παραγωγής βιολογικών σταφυλιών στην Ελλάδα είναι η Κόρινθος ενώ οι μεγαλύτεροι βιολογικοί αμπελώνες βρίσκονται στην Ιταλία με 303.000 στρ. , ακολουθεί η Γαλλία με 215.000 στρ. , η Ισπανία με 176.000 στρ. Στην Ελλάδα, η βιολογική καλλιέργεια σταφυλιού εκτείνεται σε 38.750 στρ. Η καλλιέργεια του βιολογικού σταφυλιού απαιτεί έδαφος το οποίο να μην συγκρατεί νερό, να είναι ευάερο και το κλίμα να είναι ξηροθερμικό. Τον μήνα Οκτώβριο σκαλίζεται και γίνεται η βασική λίπανση με τα βιολογικά σκευάσματα. Τον Οκτώβρη γίνεται το κλάδεμα, όπου κόβονται όλες οι περιττές βέργες από τον κορμό και την άνοιξη όταν θα βγουν τα πρώτα άγουρα βιολογικά σταφύλια ξανακλαδεύουμε. Αφαιρούνται τα πολλά παραπάνω φύλλα για να παίρνει αέρα το φυτό και τον Αύγουστο, όταν ωριμάσουν, γίνεται η συγκομιδή τους. Η προστασία του αμπελώνα θωρακίζεται με φυσικά προϊόντα όπως θειάφι ή θειικό χαλκό για τον περονόσπορο.
Η διατροφική αξία του βιολογικού σταφυλιού είναι μεγάλη καθώς περιέχει μεγάλες ποσότητες Καλίου και βιταμινών Α, Β, C, K. Καταπολεμά την κατακράτηση υγρών, έχει αντιοξειδωτικές δράσεις και χάρη στο φυσικό συστατικό ρεσβερατρόλη που περιέχεται στη φλούδα του δρα ενάντια στον καρκίνο. Ειδικά, τα κόκκινα βιολογικά σταφύλια χρησιμοποιούνται σε μια αμφιλεγόμενη φυσική μέθοδο θεραπείας, την σταφυλοθεραπεία. Καταναλώνοντας μόνο βιολογικά σταφύλια (έως 3 κιλά ημερησίως)και φιλτραρισμένο νερό ορισμένοι ειδικοί ισχυρίζονται ότι είναι φάρμακο για πολλές παθήσεις- από αλλεργίες και άσθμα έως διάφορες μορφές καρκίνου. Όμως οι παρενέργειες είναι πολλές και πρέπει να γίνεται παρακολούθηση από γιατρό.
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΤΑΦΥΛΙΟΥ
CALMERIA, είδος σταφυλιού γνωστό στην Κρήτη, καρπός αρκετά γλυκός
ΦΡΑΟΥΛΑ, καρπός εξαιρετικός σε άρωμα και γεύση
CRIMPSON, η αποκαλούμενη κόκκινη Σουλτανίνα
RALLY , πιo πρώιμη ποικιλία , διάθεση αρχές Ιουλίου και τελειώνει μέσα Αυγούστου, καρπός αρωματικός και τραγανιστός χωρίς κουκούτσια.
ROYAL, μαύρος καρπός εξαιρετικός σε γεύση και αντιοξειδωτικά στοιχεία
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΥ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΤΑΦΥΛΙΟΥ
Το βιολογικό σταφύλι παράγεται χωρίς χημικά λιπάσματα αλλά με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και η γεύση του είναι πιο έντονη από τα συμβατικά. Επίσης, η αλόγιστη χρήση λιπασμάτων στα συμβατικά, παράγουν σταφύλια τα οποία είναι ακατάλληλα για παραγωγή ποιοτικών οίνων. Τα βιολογικά σταφύλια είναι η βάση για μια επιτυχημένη οινοποίηση.