Η διακοπή καπνίσματος είναι μια δύσκολη απόφαση για τους χρόνιους καπνιστές. Μερικοί μάλιστα εκτός από την αντιμετώπιση της εξάρτησης έχουν να αντιμετωπίσουν και μία ανεπιθύμητη αύξηση του βάρους τους. Αυτό οφείλεται στο ότι η νικοτίνη προκαλεί μία μικρή αύξηση του βασικού μεταβολισμού και με την διακοπή της, αυτός επανέρχεται στον φυσιολογικό του ρυθμό. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι μετά την διακοπή του καπνίσματος περίπου 10% των ανδρών και 14 % των γυναικών πήραν πάνω από 13 κιλά.Κατά μέσω όρο όμως η αύξηση βάρους ήταν 2,8 κιλά για τους άντρες και 3,5 κιλά για τις γυναίκες.

Βέβαια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάθε άτομο που κόβει το τσιγάρο θα πάρει βάρος. Το κάπνισμα είναι κάτι που τους ευχαριστεί. Άρα πρέπει να το αντικαταστήσουν με κάτι άλλο που επίσης προκαλεί ευχαρίστηση. Αυτό τις περισσότερες φορές είναι το φαγητό. Αντί να αντικαταστήσετε όμως το τσιγάρο με φαγητό μπορείτε να διοχετεύσεται την ενέργειά σας σε μία νέα δραστηριότητα, ένα χόμπι ή ένα άθλημα. Η εξάρτηση εξάλλου είναι περισσότερο στο μυαλό, οπότε και θα ξεχαστεί γρηγορότερα και θα κάνετε καλό στην υγεία σας.

Προσπαθήστε λοιπόν να ακολουθήσετε ένα ισορροππημένο διαιτολόγιο, πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά κυρίως. Αυτό γιατι παρατηρείται στους καπνιστές μειωμένη βιοδιαθεσιμότητα φολικού οξέως, σεληνίου αλλά και βιταμινών C, E και Β 12. Ένα τσιγάρο καταστρέφει 100mg βιταμίνης C. Οπότε τις στιγμές που νιώθετε ότι κάτι θέλετε να φάτε προφανώς για να καλύψετε την αίσθηση κενού από την έλλειψη τσιγάρου, προτιμείστε διάφορα λαχανικά όπως αγγούρι, ντομάτα,καρότο. Μια εναλλακτική αποτελούν και οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη. Τέλος μην ξεχνάτε να καταναλώνεται επαρκείς ποσότητες νερού.