Όπως όλοι γνωρίζουμε τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν σημαντικό κομμάτι 
μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Εφοδιάζουν τον οργανισμό με θρεπτικά 
συστατικά συμβάλλοντας έτσι την καλύτερη λειτουργία του. Αποτελούν τη βάση της 
μεσογειακής διατροφής, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής ελληνικής 
κουζίνας και πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο καθημερινό διαιτολόγιο, ανεξαρτήτου 
φυλου και ηλικίας. Αυτό ωστόσο δε σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνονται 
απερίσκεπτα.

«Κάθε πράγμα στον καιρό του ...» λέει πολύ σωστά η λαϊκή παροιμία. Αυτό ισχύει 
και για τη διατροφή μας. Κάθε προϊόν πρέπει να καταναλώνεται στον καιρό του. Έτσι  
όπως είναι δηλαδή προορισμένο από τη φύση του. Είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε 
φρούτα και λαχανικά τα οποία αντιστοιχούν στην εποχή που διανύουμε παρά να 
επιλέγουμε για παράδειγμα καλοκαιρινά προϊόντα στη μέση του χειμώνα. Η εποχιακή 
διατροφή έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας (και όχι μόνο). Ποιοί είναι οι λόγοι 
λοιπόν για τους οποίους θα πρέπει να προτιμάμε τα εποχιακά είδη;
 Έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πολύτιμα συστατικά, όπως βιταμίνες, 
μέταλλα, αντιοξειδωτικά. Αυτό σημαίνει ότι τα συστατικά αυτά απορροφούνται 
καλύτερα από τον οργανισμό μας κάνοντας τον πιο υγιή.
 Είναι λιγότερες οι πιθανότητες να έχουν αλλοιωθεί από διάφορες χημικές ουσίες. 
Αντίθετα τα μη εποχιακά τρόφιμα είναι περισσότερο πιθανό να έχουν διάφορα 
συντηρητικά και άλλες ουσίες που ενδεχομένως να είναι βλαβερές για τον 
οργανισμό μας.
Τα εποχιακά είδη ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος στα σωστά επίπεδα. 
Πιο απλά, τα τα χειμερινά φρούτα και λαχανικά μας κρατάν πιο ζεστούς ενώ τα 
καλοκαιρινά πιο δροσερούς. Καταναλώνοντας μη εποχιακά είδη απορυθμίζουμε 
αυτή την ισορροπία, κάνοντας έτσι τον οργανισμό μας πιο ευάλωτο απέναντι σε 
ασθένειες.
Το φαγητό είναι απόλαυση – και αν δεν είναι, τότε θα έπρεπε. Τα εποχιακά είδη 
είναι πιο γευστικά. Είναι πιο νόστιμα. Λίγο πολύ όλοι θα έχουμε διαπιστώσει τη 
διαφορά στη γεύση όταν τρώμε μια ντομάτα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού 
και όταν την καταναλώνουμε  κατά τη διάρκεια του χειμώνα. 
 Εκτός από καλό στον οργανισμό μας κάνουν καλό και στην τσέπη μας. Αρκετά 
από τα μη εποχιακά είδη εισάγονται από το εξωτερικό, πράγμα που σημαίνει ότι 
οι παράγοντες που μεσολαβούν μέχρι να φτάσουν σε εμάς (μέσα μεταφοράς, 
απόσταση, καύσιμα, κτλ) τα καθιστούν πιο ακριβά. Επιπλέον επιλέγοντας 
εποχιακά, επιλέγουμε τοπικά, στηρίζουμε την τοπική αγορά.
Η φύση έχει τον τρόπο της να προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό και η εποχιακή 
διατροφή είναι ένας από αυτούς. Από την άλλη, ο άνθρωπος είναι από τη φύση του 
προορισμένος να καταναλώνει εποχιακά φρούτα και λαχανικά. Επιλέγοντας να τρώμε 
εποχιακά επιλέγουμε να τρώμε σωστά και αποκαθιστούμε τη σχέση μας με τη φύση, η 
οποία έχει αλλοιωθεί από τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Γιατί να μην εκμεταλλευτούμε αυτή 
την ευκαιρία, ειδικά όταν η ελληνική γη μας προσφέρει μια πληθώρα επιλογών από 
φρούτα και λαχανικά;  Έτσι λοιπόν αυτήν την εποχή βάζουμε στο καλάθι μας: 
Φρούτα: Ακτινίδια, αχλάδια, μήλα, πορτοκάλια, λεμόνια.
Λαχανικά: Σπανάκι, παντζάρια, καρότα, πιπεριές, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανο, 
σπαράγγια,, σέλινο, αρακά, πράσα, μαϊντανό, δυόσμο, αντίδια.