Τρώγοντας σωστά τα κούλουμα

Μήπως ανήκετε σε αυτούς που προσέχουν την διατροφή τους και σε κάθε γιορτή και αργία σας πιάνει το άγχος μήπως ξεφύγεται από το πρόγραμμά σας; Ας δούμε πως θα την βγάλουμε "καθαρή" και αυτή την μέρα.

Μία καλή επιλογή, εφ'όσον το επιτρέπει ο καιρός, είναι να βγείτε και να διασκεδάσετε στην εξοχή με την παρέα σας, κάνοντας βόλτες στην φύση και πικ νικ!

Αν ανήκετε στην κατηγορία που θα επιλέξει ταβέρνα, οι πειρασμοί ίσως είναι αρκετοί. Έχετε βέβαια πάντα την δυνατότητα να κάνετε τις καλύτερες επιλογές.

  • Ξεκινήστε με..σαλάτες..Μπορείτε να καταναλώσετε άφορα οποιαδήποτε σαλάτα ή λαχανικά στην σχάρα.
  • Καθαρά Δευτέρα χωρίς λαγάνα δεν γίνετε.Ωστόσο περιοριστείτε σε μία φέτα, για να τηρήσετε την παράδοση.
  • Τα μαλάκια ( καλαμάρια, χταποδάκι, σουπιά) και τα οστρακοειδή (μύδια, χτένια, κυδώνια)κυριαρχούν αυτή την ημέρα στο τραπέζι μας. Αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτείνης , ενώ μπορείτε να τα συνοδεύσετε με ρύζι ώστε να τα μετατρέψετε σε ιδιαίτερα θρεπτική επιλογή. Προσοχή στην κατανάλωση τους από όσους έχουν αυξημένη χοληστερίνη. Τα οστρακοειδή έχουν πολύ λίγες θερμίδες αλλά αυξημένη κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει αύξηση του ουρικού οξέως.5-6 κομματάκια είναι αρκετά.
  • Ταραμοσαλάτα θα υπάρχει επίσης στο τραπέζι.2 κουταλιές επαρκούν, καθώς έχει αρκετές θερμίδες.
  • Θρεπτική επιλογή αποτελούν και τα όσπρια, από τα οποία μπορείτε να προσθέσετε 3-4 κουταλιές στο πιάτο σας.
  • Με μέτρο και στο αλκοόλ, που την σημερινή ημέρα και με όλους αυτούς τους μεζέδες, "κατεβαίνει" κάπως πιο εύκολα. Να θυμάστε ότι 1 γραμμάριο αλκοόλ αποδίδει 7 θερμίδες.
  • Και για επιδόρπιο, τί άλλο;Χαλβάς φυσικά όπως επιβάλλει η παράδοση.Ας περιοριστούμε στα 2 δαχτυλάκια.

 

Επειδή ως Έλληνες είμαστε άνθρωποι της παράδοσης, δεν θα πρέπει να περιοριστούμε μόνο στα παραδοσιακά φαγητά της ημέρας. Πρέπει να τιμήσουμε και το πέταγμα του χαρταετού. Τρέξτε λοιπόν με τον χαρταετό ώστε να καλύψετε τυχόν ατασθαλίες της ημέρας.

Για βραδινό επιλέξτε κάτι ελαφρύ όπως μια σαλάτα με 2 κουταλιές γιαούρτι και φρούτα.

Καλή Σαρακοστή.

 

Γράφει η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Κελέση Κατερίνα