Λίγο πολύ όλοι έχουμε ακούσει σε κάποιο στάδιο της παιδικής μας ηλικίας τη φράση, «το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας». Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι γρήγοροι και εντατικοί ρυθμοί των καθημερινών υποχρεώσεων συχνά μας παρασέρνουν με αποτέλεσμα να ξεκινάμε τη μέρα μας παραλείποντας το πρωινό γεύμα ή στην καλύτερη περίπτωση, να το περιορίζουμε το σε ένα φλυτζάνι καφέ. Αρκετοί άνθρωποι παραλείπουν το εσκεμμένα το πρωινό ώστε να καταναλώσουν λιγότερες θερμίδες στην προσπάθεια τους να χάσουν κάποια περιττά κιλά. Τα οφέλη του πρωινού γεύματος για τον ανθρώπινο οργανισμό έχουν επισημανθεί κατά καιρούς από ειδικούς και διατροφολόγους χωρίς ωστόσο να λείπει και ο αντίλογος απέναντι σε αυτά.

Δυνατή σκέψη

Το πρωινό και ισορροπημένο γεύμα ευνοεί την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.  Τον εφοδιάζει με τα απαραίτητα συστατικά ώστε αυτός να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα διάφορα ζητήματα των καθημερινών υποχρεώσεων. Αυτή η διαδικασία είναι ακόμη πιο σημαντική στα παιδιά που έχουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των σχολικών 

μαθημάτων 

Καλύτερη αφομοίωση

Το πρωί θεωρείται πως είναι η καταλληλότερη ώρα για την απορρόφηση των φυτικών ινών από τον οργανισμό. Αυτές τις παρέχουν τα φρούτα αλλά και διάφορα προϊόντα ολικής άλεσης, τα οποία είναι προτιμότερο να περιλαμβάνονται στο πρωινό γεύμα.

Ενέργεια

Όσον αφορά τους αθλούμενος τότε δεν τίθεται ερώτημα. Το πρωινό επιβάλλεται καθώς τους εφοδιάζει με την απαιτούμενη ποσότητα ενέργειας για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της προπόνησης. Έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε από το American Journal of Clinical Nutrition, κατέδειξε ότι η κατανάλωση πρωινού συνδυάζεται με υψηλότερα ποσοστά φυσικής δραστηριότητας. Επίσης αυτοί που έτρωγαν πρωινό είχαν μεγαλύτερη θερμογένεση (η ενέργεια που απαιτείται για την απορρόφηση και καύση των διατροφικών θερμίδων)  και πιο ισορροπημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Σωματικό βάρος

Το πρωινό θεωρείται ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα πείνας που νιώθει κάποιος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό συνεπάγεται ότι έτσι κάνουμε πιο σωστές και πιο υγιεινές επιλογές σχετικά με την καθημερινή μας διατροφή. Έρευνα η οποία διεξήχθη από την American Society Nutritional Science’s Journal of Nutrition έδειξε ότι η κατανάλωση πρωινού συμβάλλει στην κατανάλωση λιγότερων θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας και συνεπώς στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού μας βάρους Βέβαια στην συζήτηση γύρω από τη σημασία του πρωινού γεύματος υπάρχει και ο αντίλογος ο οποίος υποστηρίζει ότι η παράλειψη του δεν έχει και τόσο αρνητικό αντίκτυπο στον ανθρώπινο οργανισμό. Σε έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στους N.Y Times δεν υπήρξαν σημαντικές διαφορές (βάρος, επίπεδα χοληστερίνης, κτλ) ανάμεσα σε αυτούς που έτρωγαν πρωινό και σε αυτούς που παρέλειπαν το πρωινό γεύμα. Ωστόσο παρατηρήθηκε ότι αυτοί που έτρωγαν πρωινό είχαν μεγαλύτερα επίπεδα ενέργειας, ήταν περισσότερο κινητικοί και συνεπώς είχαν μεγαλύτερα ποσοστά καύσης θερμίδων. Παρόλο που οι απόψεις γύρω από την κατανάλωση δυίστανται, τα οφέλη μοιάζουν να είναι περισσότερα από την παράλειψη του πρωινού γεύματος. Ακόμα και όταν ο χρόνος μας πιέζει πάντα μπορούμε να οργανώσουμε εύκολες, γρήγορες και συνάμα υγιεινές λύσεις στο πρόβλημα αυτό, τις οποίες παραθέτουμε σε άλλο άρθρο του laike.gr!