Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε άτομα να λένε "θα νηστέψω τόσες μέρες, να χάσω και κανένα κιλό". Και καταλήγουν με το αντίθετο πολλές φορές αποτέλεσμα. Γιατί συμβαίνει αυτό και τί εννοούμε με τον όρο νηστεία; Νηστεία αποκαλούμε την αποχή από κάποιες τροφές, για θρησκευτικούς κυρίως λόγους. Επίσης σημαίνει και περιορισμός της ποσότητας από τα επιτρεπόμενα τρόφιμα, κάτι το οποίο κάποιοι αγνοούν. Οι κύριες αιτίες που δεν χάνουμε κιλά σε περίοδο νηστείας είναι οι εξής:

Πολλοί από αυτούς που νηστεύουν έχουν την πεπείθηση ότι τα νηστίσιμα τρόφιμα δεν παχαίνουν, με αποτέλεσμα να αυξάνουν την προσλαμβανόμενη ποσότητα. Έτσι αυξάνεται η κατανάλωση κυρίως τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες όπως ψωμί, πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά, χαλβάς, κριτσίνια. Το αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση βάρους, εάν δεν προσέξουμε τις ποσότητες των παραπάνω τροφών.

Ένας ακόμα λόγος που επιβαρύνει την παραπάνω κατάσταση είναι η έλλειψη ζωικής πρωτείνης από το διαιτολόγιο της νηστείας, η οποία προκαλεί πιο γρήγορα κορεσμό. Έτσι ο κορεσμός επέρχετε μετά από μεγαλύτερη πρόσληψη τροφής. Επειδή η τροφή αυτή αποτελείτε κυρίως από λαδερά φαγητά, προσοχή πρέπει να δώσουμε και στην ποσότητα ελαιόλαδου που χρησιμοποιούμε κατά το μαγείρεμα. Μπορεί να είναι θρεπτικό αλλά αποδίδει πολλές θερμίδες.
 

Σε αύξηση βάρους μπορούν να οδηγίσουν και άλλα τρόφιμα που           συνηθίζουμε να καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες στις περιόδους της νηστείας όπως χαλβάς, ταραμάς, ελιές, ξηροί καρποί.

Αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι ο συνδυασμός τροφών ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα της πρωτείνης. Αυτό το πετυχαίνουμε αν συνοδεύσουμε όσπρια με δημητριακά, για παράδειγμα φακές ή φασόλια με ρύζι.

Πρωτείνες επίσης μας παρέχουν τα υποκατάστατα γαλακτοκομικά όπως τυρί ή γάλα σόγιας. Δεν περιέχει χοληστερίνη και είναι πλούσιο σε ασβέστιο.

Γενικά συμβάλει στην μείωση χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων. Οι τροφές που καταναλώνουμε είναι χαμηλές σε κορεσμένα λιπαρά ενώ είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα ( ξηροί καρποί, ταχίνι, ελαιόλαδο) .

Άτομα με οστεοπόρωση, αναιμία, διαβήτη και άλλες πληθυσμιακές ομάδες όπως έγκυες,θηλάζουσες, παιδιά, έφηβοι και ηλικιωμένοι να αποφεύγουν τα μεγάλα διαστήματα νηστείας. Παρά τα οφέλη της, δεν θα τους καλύψει επαρκώς στα θρεπτικά συστατικά που εκλείπουν ήδη από τον οργανισμό τους.

Γράφει η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Κελέση Κατερίνα