Ποιός γονιός δεν θα επιθυμούσαι να ακολουθεί το παιδί του υγιεινές  διατροφικές συνήθειες; Και πόσα προβλήματα που σχετίζονται με την διατροφή, θα μπορούσαμε να προλάβουμαι αν αυτές οι συνήθειες περνούσαν από την θεωρία στην πράξη...Για να γίνει αυτό, οφείλει πρώτα η οικογένεια να διδάξει διατροφική αγωγή, μέσα από απλές καθημερινές διαδικασίες .

1. Όλοι στο σπίτι τρώνε το ίδιο φαγητό

Όλα τα μέλη της οικογένειας άνω των δύο ετών οφείλουν να κάθονται στο τραπέζι και να τρώνε το φαγητό της ημέρας. Δεν υπάρχει λόγος κάποιος να φάει κάτι διαφορετικό. Όλοι έχουν "αδυναμία" ή αντιπάθεια σε κάποια φαγητά, οπότε προσπαθήστε να κρατάτε καθημερινά μια ισορροπία ώστε σε κάθε γεύμα να υπάρχει κάτι που θα αρέσει σε όλους.

2. Προσθέστε λαχανικά 

Προσπαθήστε να εντάξετε στην διατροφή της οικογένειας όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες λαχανικών. Μπορείτε να τα βάλετε παντού, σε σάλτες , στην ομελέτα, στον κιμά, στα σάντουιτς.. Θα δώσουν υπέροχη γεύση και θα κάνουν το γεύμα ακόμα πιο θρεπτικό.

3. Σερβίρετε μικρές μερίδες

Πολλοί γονείς συνηθίζουν να παραγεμίζουν τα πιάτα των παιδιών και μετά να γκρινιάζουν και να τα πιέζουν μέχρι να τα αδειάσουν. Βάλτε τους λίγο και πείτε τους ότι μόλις αδειάσει το πιάτο , αν κάποιος πεινάει ακόμα , μπορεί να προσθέσει κι άλλο. Τα παιδιά με αυτό τον τρόπο  εξασκούνται στο να ακούν το σώμα τους και να αντιλαμβάνονται πότε έχουν χορτάσει.

4. Μαγειρέψτε όλοι μαζί

 Όποτε είναι εφικτό πείτε τα παιδιά να σας βοηθήσουν στην προετοιμασία του φαγητού.  Το απολαμβάνουν πραγματικά να ανακατεύουν και να προσθέτουν μυρωδικά. Είναι πολύ σημαντικό επίσης, τα παιδιά, να σας βλέπουν να ασχολείστε με την παρασκευή του φαγητού, ακόμα κι αν έχετε πολλές δουλειές να κάνετε. Αντιλαμβάνονται έτσι ότι το  σπιτικό φαγητό είναι σημαντικό για την οικογένειά σας.

5. Δημιουργίστε ευχάριστο κλίμα την ώρα του γεύματος

Προσπαθήστε η ώρα του φαγητού να είναι ώρα χαλάρωσης και ευχαρίστησης. Δημιουργήστε ευχάριστο κλίμα ώστε να φάτε και να συζητήσετε με ηρεμία. Εαν κάποιος δεν θέλει να φάει ή δεν συμπεριφέρεται σωστά , μπορείτε να κάνετε παρατήρηση ήρεμα και χωρίς φωνές. Αποφύγεται γενικότερα τις εντάσεις που θα ταράξουν και τους υπόλοιπους.

6. Αποφύγετε τα τυποποιημένα σνακ

Ότι τρώνε τα παιδιά να είναι όσο γίνεται πιο υγιεινό, αγνό και φρέσκο. Προτιμήστε να φτιάξετε κουλουράκια , μπισκότα, μπάρες δημητριακών, αντί να τα αγοράσετε έτοιμα. Υπάρχουν πολλές υγιεινές , εύκολες και γρήγορες επιλογές που μπορείτε να ετοιμάσετε και να τους δώσετε  για σνακ όπως ψητά φρούτα (μήλα, κυδώνια), αποξηραμένα φρούτα, μπαστουνάκια από ωμά λαχανικά.

7. Μέχρι δύο σνακ την ημέρα

Παρόλο που η δραστηριότητα των παιδιών είναι πολύ αυξημένη και χρειάζονται πολλή ενέργεια, περιοριστείται στην κατανάλωση δύο σνακ. Ένα για δεκατιανό (δηλαδή μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού γεύματος) και ένα το απόγευμα επαρκούν. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να αποκτήσουν τη συνήθεια να τρώνε ανεξέλεγκτα και όλη την ώρα.

8. Κατανάλωση υγρών

Στα παιδιά επιτρέπουμε να πίνουν μόνο γάλα , φυσικό φρεσκοστημένο χυμό και νερό.Οι έτοιμοι χυμοί και τα αναψυκτικά δεν έχουν θέση στην διατροφή τους.

 

Γράφει η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Κελέση Κατερίνα