Πολύ συχνά παρατηρούμε ότι τα παιδιά στρέφονται σε τροφές μη θρεπτικές και ταυτόχρονα πλούσιες θερμιδικά.

Αποφεύγουν το πρωινό γεύμα καθώς επίσης και την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών κατά την διάρκεια της ημέρας. Για τον λόγω αυτό, πρέπει να βεβαιωθούμε πως το παιδί μας ακολουθεί μία ισορροπημένη διατροφή η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά και θα βελτιώνει την απόδοσή του στις υποχρεώσεις του.

Πρωινό

Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Μελέτες έχουν δείξει πως τα παιδιά που τρώνε ένα υγιεινό πρωινό , τείνουν να είναι πιο προσεκτικά κατά τη διάρκεια του μαθήματος, να λύνουν ευκολότερα ασκήσεις και να κουράζονται λιγότερο. Από την άλλη παράληψη πρωινού παρατηρούμε σε μεγάλα ποσοστά υπέρβαρων παιδιών. Πρέπει λοιπόν να φροντίσουμε για την λήψη θρεπτικού πρωινού πριν την αναχώρηση του παιδιού για το σχολείο.Κάποιες καλές επιλογές είναι οι εξής:

1) 1 ποτήρι γάλα 1,5% σε λιπαρά με δημητριακά ολικής άλεσης και μέλι
2) 1 ποτήρι γάλα 1,5% σε λιπαρά και 1 φέτα ψωμί σικάλεως ή 2 φρυγανιές με μαρμελάδα ή μέλι
3) 1 ποτήρι γάλα 1,5% σε λιπαρά και τοστ με πολύσπορο ψωμί,τυρί χαμηλό σε λιπαρά και γαλοπούλα
4) 1 ποτήρι φυσικό χυμό και μία φέτα ψωμί σικάλεως με μαρμελάδα ή μέλι ή ταχίνι και 1 αβγό βραστό
Επιλογές για να πάρει μαζί του στο σχολείο

Πολύ λίγα κυλικεία στην χώρα μας παρέχουν υγιεινές και θρεπτικές επιλογές στα παιδιά. Το σνακ που επιλέγουν είναι συνήθως κάποια τυρόπιτα ή κρουασάν. Θα πρέπει όμως να το αντιμετωπίσουμε σαν ένα μικρό γεύμα, καθώς είναι αυτό που θα βοηθήσει το παιδί να παραμείνει συγκεντρωμένο κατά την διάρκεια των μαθημάτων. Επιπλέον πρέπει να το καλύψει θερμιδικά και θρεπτικά , μέχρι την ώρα του μεσημεριανού.Είναι καλή ευκαιρία να εντάξουμε σε αυτό το σνακ φρούτα και λαχανικά. Παρακάτω δίνονται κάποιες ιδέες:

  • Κουλούρι ολικής άλεσης και φρούτο ή χυμό
  • Σάντουιτς με γαλοπούλα,τυρί χαμηλών λιπαρών,μαρούλι και ντομάτα
  • Σπιτική κρέπα ή τορτίγια με γαλοπούλα, τυρί και λαχανικά
  • 2 φρούτα και ανάλατοι ξηροί καρποί
  • Μπισκότα πολυδημητριακών ή μπάρα δημητριακών και 1 φρούτο
  • Ρυζογκοφρέτες και τυρί χαμηλό σε λιπαρά

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σνακ θα πρέπει να είναι εκτός από θρεπτικό και ελκυστικό, ώστε να το προτιμήσει το παιδί από το φαγητό του κυλικείου. Να υπάρχει ποικιλία καθώς και συνεργασία του παιδιού στην προετοιμασία του. Τα παιδιά χαίρονται να καταναλώνουν κάτι που έφτιαξαν τα ίδια.

 

Γράφει η Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Κελέση Κατερίνα