Ποιό παιδί δεν λατρεύει τα γλυκά..Τα γλυκά αποτελούν μέρος της ζωής των παιδιών, γι΄ αυτό και δε μπορούμε να τα αποκλείσουμε από την διατροφή τους. Ωστόσο πρέπει να ελέγχουμε την συχνότητα, το είδος και την ποσότητα που δίνουμε στο παιδί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν κι άλλοι  περιοριστικοί παράμετροι όπως αν για παράδειγμα το παιδί είναι παχύσαρκο, ή εαν έχει αυξημένη χοληστερίνη, οπότε χρειάζεται να ακολουθήσουμε τις συμβουλές του γιατρού.

Ας ξεκινήσουμε από το είδος των γλυκών.Το πρώτο που πρέπει να περιορίσουμε είναι τα λιπαρά ενός γλυκού. Τα σπιτικά είναι προτιμότερα από τα έτοιμα καθώς ξέρουμε ακριβώς τί έχουμε χρησιμοποιήσει. Καλές επιλογές αποτελούν τα σπιτικά ζελέ φρούτων, τα γλυκά του κουταλιού, γιαούρτι με φρούτα και μέλι, ρυζόγαλο ή γλυκίσματα με αποξηραμένα φρούτα. Γλυκά, όπως  πάστες ή σιροπιαστά είναι αρκετά επιβαρημένα σε λίπος και σε θερμίδες.

Συχνότητα: Το ιδανικό θα ήταν να καταναλώσει το παιδί γλυκό το πολύ δύο φορές την εβδομάδα και πάντα ως επιδόρπιο. Δεν πρέπει να γίνεται αντικατάσταση γεύματος δηλαδή. Πρέπει να φάει όλα τα κύρια γεύματα και να μην πούμε για παράδειγμα ας μην φάει βραδινό για να φάει ένα γλυκάκι.

Και τί γίνεται με την σοκολάτα;

Και επειδή όταν λέμε γλυκό το πρώτο που έρχεται στο μυαλό των παιδιών είναι η σοκολάτα, δεν θα μπορούσαμε να μην την αναλύσουμε. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σοκολάτας αυξάνει την παραγωγή ουσιών, που ανεβάζουν τη διάθεση, γι’ αυτό και την χαρακτηρίζουμε ως μια καλή επιλογή κυρίως στα παιδιά που διαβάζουν πολύ ή έχουν γενικότερα μια δραστήρια καθημερινότητα. Βέβαια καλύτερο θα ήταν να προτιμάτε την  μαύρη σοκολάτα, καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και σίδηρο, ενώ περιέχει και λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με την λευκή σοκολάτα και την σοκολάτα γάλακτος.

Το σημαντικότερο όμως είναι η διατροφική παιδία που θα δώσουμε στα παιδιά μας ( αφού πρώτα την κατανοήσουμε και εμείς οι ίδιοι). Ας δούμε μερικά tips που θα μας βοηθίσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρώτα απ'όλα μην προσφέρεται ως επιβράβευση το γλυκό στο παιδί. Ένα λάθος που κάνουμε όλοι άθελά μας- ή και αναγκαστικά - κάποιες φορές από πολύ μικρή ηλικία. Το παιδί έτσι σχηματίζει στο μυαλό του μια εικόνα "επάθλου" για το γλυκό, κατατάσοντάς το ως κάτι σημαντικό.

Από μικρή ηλικία μάθετέ το να επιλέγει δημητριακά πρωινού χωρίς σοκολάτα και πλεόνασμα ζάχαρης.

Τα γλυκά θα πρέπει να είναι διαθέσιμα σε ειδικές περιπτώσεις όπως γιορτές αλλά όχι άφθονα σε καθημερινή βάση.

Σε καμία περίπτωση , όπως αναφέραμε και παραπάνω, δεν αντικαθιστούμε κάποιο γεύμα με γλυκό. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα σερβίρουμε ως επιδόρπιο και όχι πριν να φάει το παιδί το γεύμα του.

Όταν φτιάχνετε σπιτικά γλυκά όπως  κουλουράκια,κέικ, μπισκότα, προτιμήστε να τα παρασκευάζετε με πιο υγιεινά και light υλικά (ελαφρύ γάλα αντί για πλήρες, ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, αλεύρι ολικής άλεσης αντί για το κανονικό) .

 

Γράφει η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Κελέση Κατερίνα