Μετά από την Μεγάλη εβδομάδα,μία εβδομάδα νηστείας, έρχεται το βράδυ της Ανάστασης. Με το γιορτινό τραπέζι να μας περιμένει στρωμένο με όλα τα παραδοσιακά φαγητά που συνηθίζεσται να φιλοξενεί. Ας δούμε μερικές συμβουλές που μπορούμε να ακολουθήσουμε ώστε να μην φορτώσουμε τον οργανισμό μας με επιπλέον θερμίδες, αλλά ταυτόχρονα να απολαύσουμε και το γεύμα.

Κατά την διάρκεια της ημέρας, αρχικά πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν θα παραλείψουμε γεύματα, με το σκεπτικό να φάμε πιο άνετα το βράδυ.Αυτό γιατί η πείνα μας, θα μας οδηγήσει σίγουρα σε κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας μόλις καθήσουμε στο τραπέζι. Μπορούμε ωστόσο να κάνουμε υγιεινότερες επιλογές κατά τα γεύματα που θα πραγματοποιήσουμε στην διάρκεια της ημέρας, ώστε να εξοικονομίσουμε θερμίδες. Αποφεύγουμε επίσης το "τσιμπολόγημα"  μεταξύ των γευμάτων.

Το βράδυ στο τραπέζι  ένα πιάτο μαγειρίτσα χωρίς ψωμί και ίσως ένα αβγουλάκι είναι αρκετά για το βραδινό. Μεγαλύτερη προσοχή όσοι έχουν αυξημένη χοληστερίνη ή όσοι έχουν νηστέψει όλο το σαρανταήμερο. Δεν ξεχνάμε να καταναλώνουμε αργά το φαγητό μας . Εναλλακτικά μπορούμε να κάνουμε κοτόσουπα ή μανιταρόσουπα.

Την επόμενη ημέρα, την ημέρα του Πάσχα στο πρωινό μας μπορούμε να έχουμε ένα ποτήρι γάλα 1,5% λιπαρά και μία λεπτή φέτα τσουρέκι.

Καλό είναι να προτιμήσουμε το κατσίκι από το αρνί, καθώς έχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρα. Αφαιρούμε το ορατό λίπος ώστε να γλιτώσουμε περίπου 50 θερμίδες ανά μερίδα. Γενικά επιλέγουμε τα λιγότερο λιπαρά κρεατικά, ανάλογα με τις επιλογές που έχουμε.

Προσπαθούμε να περιορίσουμε -ή και να αποφύγουμε- την κατανάλωση γλυκών, που βρίσκονται σε αφθωνία αυτές τις μέρες στα σπίτια ολονών μας. Προτειμούμε τα δικά μας χειροποίητα γλυκά που έχουμε φροντίσει να κάνουμε κάποιες τροποποιήσεις στην συνταγή , με αποτέλεσμα να είναι πιο υγιεινά.

Για το βραδινό εκείνης της ημέρας ας μην επιβαρύνουμε επιπλέον το πεπτικό μας και ας επιλέξουμε κάτι ελαφρύ. Ίσως κάποιο γιαουρτάκι και 1-2 φρούτα.

 

Γράφει η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Κελέση Κατερίνα