Οι εξετάσεις πλησιάζουν και όλοι οι μαθητές αγχώνονται με τον φόρτο του διαβάσματος . Πρέπει τουλάχιστον να φροντίσουν να παρέχουν στον οργανισμό τους τροφές οι οποίες θα τους εξασφαλίσουν την καλύτερη απόδοση στις εξετάσεις.
Για την επαρκή λειτουργία του εγκεφάλου πρέπει να τον εφοδιάζουμε με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα οποία βρίσκονται σε διάφορες τροφές που καταναλώνουμε.Το καύσιμο του εγκεφάλου είναι η γλυκόζη. Μπορούμε λοιπόν να ενισχύσουμε την καλή λειτουργία της μνήμης μας εντάσοντας στο διαιτολόγιό μας τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακές όπως:
- χυμοί και φρούτα
- ψωμί, κριτσίνια, δημητριακά και ζυμαρικά ολικής άλεσης
- ρύζι καστανό και πλιγούρι
- πατάτες
- όσπρια
- ρυζογκοφρέτες και παστέλι
- μέλι και μαρμελάδα
Σχετική μελέτη έδειξε ότι άτομα που κατανάλωσαν ζάχαρη, διαβάζοντας ένα κέιμενο , θυμόταν περισσότερα την επόμενη μέρα, σε σύγκριση με αυτά που είχαν καταναλώσει ζαχαρίνη.Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσουμε την υπερκατανάλωσή της, ξεχνώντας πόσο επιβλαβής είναι για την υγεία. Εξάλλου το σημαντικότερο είναι η διατήρηση του επιπέδου ζαχάρου στο αίμα σταθερή. Και αυτό επιτυγχάνεται με την συχνή κατανάλωση όλων των παραπάνω τροφών.Η πρόσληψη σιδήρου επίσης πρέπει να είναι αυξημένη αυτή την περίοδο, καθώς χαμηλά επίπεδα σχετίζονται με διαταραχές μνήμης αλλά και προσοχής. Εμπλουτίστε λοιπόν την διατροφή σας με:
- μοσχαρίσιο κρέας και συκώτι
- αβγά
- σπανάκι
- σαρδέλες
- σόγια
- μαύρο ψωμί
- φασόλια και φακές
- σύκα αποξηραμένα
Η θειαμίνη επηρεάζει κι αυτή την λειτουργία της μνήμης. Βρίσκεται σε - γάλα
- κρέας
- δημητριακά ολικής
- πατάτες
- πολύσπορο ψωμί
Έχει βρεθεί ότι τροφές πλούσιες σε χολίνη βοηθούν ενισχύοντας την ικανότητα της συγκέντρωσης. Πλούσιες τροφές σε χολίνη είναι: - αβγά
- συκώτι
- σοκολάτα
Από την εξασθένηση της μνήμης βοηθούν και τα ω3 λιπαρά οξέα. Προσπαθήστε να καταναλώσετε λιπαρά ψάρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
Αντίθετα τα trans λιπαρά μειώνουν την απόδοση μας.
Γράφει η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Κελέση Κατερίνα