Τα κύρια συμπτώματα είναι διάρροια, εμετοί, πυρετός και πόνος στην κοιλιά.

Σημαντικό και σε αυτή την περίπτωση είναι το πρωινό γεύμα. Ο οργανισμός του παιδιού είναι εξασθενισμένος και χρειάζεται τόνωση.Θα πρέπει να περιλαμβάνει υδατάνθρακες ( ψωμί, φρυγανιές), πρωτείνες ( κυρίως γιαούρτι καθώς τα ένζυμα που περιέχει βοηθούν στην αποκατάσταση της χλωρίδας του εντέρου) και πολυακόρεστα λιπαρά.

Οι  πρωτεΐνες θα βοηθήσουν τον οργανισμό του παιδιού στην φυσική παραγωγή αντισωμάτων. Μπορείτε να συμπεριλάβετε στο μεσημεριανό γεύμα κοτόπουλο ή μοσχάρι με ρύζι ή πατάτες και λευκό τυρί. Από φρούτα επιλέξτε την μπανάνα καθώς καταπολεμά την διάρροια.

Παρόλα αυτά, αν το παιδί εμφανίσει ανορεξία μην το πιέσετε να φάει με το ζόρι.

Πρωτεραιότητα πρέπει να δώσουμε στην πρόληψη της αφυδάτωσης. Πιο σημαντικό από την τροφή, σε αυτή την περίπτωση, είναι τα υγρά. Προτιμήστε το νερό και όχι χυμούς και ζαχαρούχα υγρά. Φροντίστε να αναπληρώνετε κάθε ποσότητα υγρού που χάνεται με διάρροια ή εμετό. Περιμένετε 10 λεπτά ώστε να ηρεμήσει και δώστε μικρές ποσότητες υγρών ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σε μωρά χρησιμοποιήστε σύριγγα ή κουτάλι.

Εάν είναι μωρό κάτω των 6 μηνών και τρέφεται με αποκλειστικό θηλασμό, συνεχίστε κανονικά αλλά σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα. Ακόμα και σε περίπτωση που τρέφεται με έτοιμο γάλα σε σκόνη, το παρασκευάζετε κανονικά και δίνετε πάλι πιο συχνά.

Όταν πλέον το παιδί είναι ενυδατωμένο και έχει βελτιωθεί η κατάστασή του, μπορούμε σταδιακά να επανέλθουμε στην φυσιολογική διατροφή ανάλογα με την όρεξη και την διάθεση του παιδιού.

 

Γράφει η Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Κελέση Κατερίνα