laike.gr laike.gr Σύνδεση

facebook login

Login

  • *Προσωπικά δεδομένα.

Πατατοκεφτέδες

Συνταγές

Πατατοκεφτέδες
0.00

 

Υλικά Συνταγής

  • 4 πατάτες
  • 2 καρότα
  • 2 κολοκυθάκια
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 αυγά
  • λίγο χαλούμι τριμμένο
  • φρυγανιά αλεσμένη ( όση σηκώσει )
  • 1 μάτσο μαϊντανό
  • λίγο δυόσμο ξερό
    αλατοπίπερο

Εκτέλεση συνταγής

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τα κολοκυθάκια και τα καρότα. Τα κόβουμε σε κομμάτια και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν . Όταν κρυώσουν τα λιώνουμε με πιρούνι σε βαθύ δοχείο.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το μαϊντανό ψιλοκομμένα, το δυόσμο, τα αυγά, μπόλικη φρυγανιά για να γίνει η ζύμη σφικτή και το αλατοπίπερο. Ζυμώνουμε όλα τα  υλικά πολύ καλά και πλάθουμε τους κεφτέδες σε στρογγυλό ή μακρόστενο μέγεθος. Τους περιτυλίγουμε σε αλεσμένη φρυγανιά. Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί πασπαλίζουμε με αλεύρι και τοποθετούμε σε σειρά τους πατατοκεφτέδες. Τους ψήνουμε σε μέτριο φούρνο  ( καλύτερα στη σχάρα ) . Τους γυρίζουμε για να ροδοκοκκινίσουν και από τις δύο μεριές.
Με την ίδια ζύμη μπορούμε να φτιάξουμε κάτι σαν κολοκυθόπιτα. Απλώνουμε τη ζύμη σε στρογγυλό ή ορθογώνιο λαδωμένο ταψί ( να είναι λεπτή η στρώση ), πασπαλίζουμε με φρυγανιά αλεσμένη και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να γίνει η πίτα τραγανή σαν πίτσα.

Σκορδαλιά με αμύγδαλα
Μέσα σε ξύλινο γουδί ή σε μπλέντερ χτυπούμε πολύ καλά το σκόρδο με το αλάτι μέχρι να λιώσει τελείως και να γίνει λεία κρέμα.

Τταλαττούρι (τζατζίκι)
Σε ένα τρυπητό (σουρωτήρι) κόβουμε τα αγγουράκια σε πολύ μικρούς κύβους.

Χαλούμι στη σχάρα
Το σερβίρουμε ζεστό περιχύνοντας το με μπόλικο χυμό λεμονιού.

Σκορδαλιά με παντζάρια
Πλένουμε τα παντζάρια, αφαιρούμε τη φλούδα και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια.

Χούμοι
Μουσκεύουμε τα ρεβίθια αποβραδίς. Την επομένη τα βράζουμε, τα στραγγίζουμε και τα περνάμε από το μπλέντερ μέχρι να γίνουν πουρές.

Σκορδαλιά με ψωμί
Χτυπάμε σε γουδί ή στο μύλο λαχανικών, το σκόρδο με το αλάτι να γίνουν αφράτα σαν κρέμα

Μούγκρα
Συνοδεύει όλα τα νηστίσιμα φαγητά και κυρίως τα όσπρια, καθ’όλη τη διάρκεια των νηστειών μέχρι το Πάσχα.

Λούντζα
Κοπανίζουμε σε γτιν (γουδί), τον ξερό κόλιαντρο και τον αναμιγνύουμε με τη ρίγανη και το αλάτι.

Χαλούμι σαγανάκι
Κόβετε το χαλούμι σε έξι κομμάτια,πάχους 1-2εκ.,τα μουσκεύετε για λίγο μέσα σε κρύο νερό,τα στραγγίζετε καλά και τα αλευρώνετε.